Singapur se je uvrstil na sam vrh lestvice najdražjih mest na svetu. Foto: EPA
Singapur se je uvrstil na sam vrh lestvice najdražjih mest na svetu. Foto: EPA


Singapurju na prvih petih mestih sledijo Pariz, Oslo, Zürich in Sydney. Ta peterica ostaja enaka kot preteklo leto, kar so raziskovalci označili za izjemno redek pojav.

V raziskavi, ki jo je danes objavilo svetovalno-raziskovalno podjetje Economist Intelligence Unit, je zajetih 140 mest v 93 državah. Raziskovalci so primerjali cene proizvodov, storitev, najemnin in izobraževanja, pri čemer so za izhodišče uporabili življenjske stroške v New Yorku.

Singapur se je na čelo lestvice uvrstil, ker na primer osnovna živila stanejo 11 odstotkov več kot v New Yorku, obleke pa kar 50 odstotkov več. Zaradi sistema certifikatov o upravičenosti lastništva avtomobila pa so stroški prevoza v Singapurju skoraj trikrat višji kot v New Yorku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri Economist Intelligence Unitu pa so priznali, da bi, če bi v raziskavi upoštevali nedaven dvig vrednosti franka zaradi odprave njegove zgornje vrednosti glede na evro, najdražji mesti postali Zürich in Ženeva.

Na drugi strani sta zaradi devalvacije jena in šibke inflacije s seznama najdražjih mest izpadla Tokio in Osaka, poudarja nemški Deutsche Welle.

New York, izhodišče raziskave, je uvrščen na 22. mesto. Najcenejše mesto na lestvici je pakistanski Karači, ki mu od spodaj navzgor sledijo indijski Bangalore, venezuelski Caracas ter Mumbaj in Čenaj (oba v Indiji).