Začasni podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo na ponovno uspešno leto glede na število prihodov in prenočitev turistov. Foto: BoBo
Začasni podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo na ponovno uspešno leto glede na število prihodov in prenočitev turistov. Foto: BoBo
Vrsta turistov
Tuji turisti so v Sloveniji v 2013 ustvarili 62 % turističnih prenočitev. Ključni trgi, od koder so prihajali turisti, ki so ustvarili največ prenočitev tujih turistov pri nas, so bili: Italija, Avstrija, Nemčija (11,4 %), Ruska federacija in Nizozemska. Foto: MMC RTV SLO
Terme Čatež
Največ turistov je decembra prenočevalo v zdraviliških občinah. Foto: BoBo

Pozitivne številke so predvsem zasluga tujih turistov, saj se je število njihovih prihodov povečalo za 4,4 odstotka več kot predlani, v letu 2013 pa so ustvarili za 2,8 odstotka več prenočitev kot v letu 2012, kažejo danes objavljeni začasni podatki statističnega urada.

Slabša je slika pri domačih gostih. Prihodov domačih turistov in tudi njihovih prenočitev je bilo tako lani manj kot predlani. Število prihodov domačih turistov je nazadovalo za 1,6 odstotka, domači gostje pa so vplačali za 3,4 odstotka manj prenočitev kot predlani.

Domači gostje so lani zalegli za 33 odstotkov vseh prihodov in 38 odstotkov vseh prenočitev turistov. Tuji turisti so medtem ustvarili za 67 odstotkov prihodov in 62 odstotkov prenočitev.

Decembra je bilo veselo
Samo v lanskem prazničnem decembru so tuji turisti v medletni primerjavi ustvarili za 5,7 odstotka več prihodov in za 1,6 odstotka več prenočitev. Prihodov domačih turistov je bilo za 1,5 odstotka več, njihovih prenočitev pa je bilo za 0,6 odstotka manj.

Tuji turisti so decembra ustvarili 53 odstotkov turističnih prenočitev. Ključni trgi, od koder so prihajali tuji gostje, ki so v decembru ustvarili največ prenočitev tujih turistov pri nas, so bili Italija, od koder je prišlo 34 odstotkov turistov, Avstrija (12 odstotkov), Hrvaška (11 odstotkov), Nemčija in Rusija (po pet odstotkov) ter Srbija (štirje odstotki).

Od turistov s pomembnejših turističnih trgov so decembra več prenočitev v medletni primerjavi ustvarili turisti iz Avstrije (za devet odstotkov več) in iz Hrvaške (za šest odstotkov). Turisti iz Rusije so ustvarili za osem odstotkov manj prenočitev kot decembra 2012, nemški turisti za šest odstotkov manj in italijanski za štiri odstotke manj.

Od turistov z bolj oddaljenih trgov so v decembru več prenočitev kot decembra 2012 ustvarili kitajski turisti (za 41 odstotkov več) in turisti iz Kanade (za 17 odstotkov). Manj prenočitev kot decembra predlani pa so ustvarili japonski turisti (za štiri odstotke) in turisti iz ZDA (za dva odstotka).

Prenočitve po vrstah občin
Največ turistov je decembra prenočevalo v zdraviliških občinah, kjer so ustvarili za 40 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Sledile so gorske občine z 20 odstotki in obmorske občine s 14 odstotki turističnih prenočitev. Ljubljana je imela 11 odstotkov vseh turističnih prenočitev.

11-odstotni upad prenočitev so decembra glede na enako obdobje predlani imeli v gorskih občinah. V zdraviliških občinah je bilo za dva odstotka več prenočitev, medtem ko so imele obmorske občine približno enako število prenočitev kot decembra predlani. V Ljubljani pa je bilo število prenočitev za devet odstotkov nad ravnjo iz predlanskega prazničnega decembra.

Prenočitve po nastanitvenih objektih
Po tipih nastanitvenih objektov je bilo decembra v medletni primerjavi več prenočitev v mladinskih hotelih (za 29 odstotkov), v zasebnih sobah, apartmajih in hišah (za 17 odstotkov), v planinskih domovih in kočah (za 14 odstotkov) ter na turističnih kmetijah z nastanitvijo za šest odstotkov.

V hotelih so medtem zaznali za en odstotek manj prenočitev, v apartmajskih in počitniških naseljih za dva odstotka ter v kampih za šest odstotkov.