Turčija je zaradi pocenitve lire vse bolj priljubljena med turisti, Turkom pa prosti pad nacionalne valute povzroča ogromno težav. Foto: Reuters
Turčija je zaradi pocenitve lire vse bolj priljubljena med turisti, Turkom pa prosti pad nacionalne valute povzroča ogromno težav. Foto: Reuters

Na nekaterih portalih lahko turisti sobo v juliju rezervirajo že za pet evrov na noč, v hotelu s petimi zvezdicami pa se cene prenočitev začnejo že pri 69 evrih. Obroki v restavracijah, vstopnine za zgodovinske znamenitosti, izleti in športne aktivnosti so za tiste, ki imajo v žepu evre, postali izredno dostopni.

V primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom se je tečaj turške lire od začetka leta znižal že za več kot 20 odstotkov. Turška centralna banka je tako sredi tedna sklicala izredno zasedanje in nepričakovano zvišala eno izmed ključnih obrestnih mer. A analitiki menijo, da se je za ukrep odločila veliko prepozno, ob tem pa dvomijo, da bo zadoščal. Lira se je sicer po srednem zvišanju obrestnih mer res okrepila, vendar se je že v četrtek spet pocenila.

V lirah se je podražilo skorajda vse in prizadeti so skorajda vsi. Cene uvoženih proizvodov so se močno zvišale, kar vpliva na številna področja življenja: Turčija ima namreč velik trgovinski primanjkljaj, uvozi torej veliko več, kot pa izvozi. Turki morajo tako za nakup živil v žep seči precej globlje, zaradi dvomestne stopnje inflacije pa to ne velja le za uvoženo, pač pa tudi za domače blago.