Ljubljana je kot turistična destinacija močno odvisna od tujih gostov. Foto: BoBo
Ljubljana je kot turistična destinacija močno odvisna od tujih gostov. Foto: BoBo

Prihodov turistov je bilo v maju le 17.317, kar je 96,5 odstotka manj kot v maju lani, kar se pozna tudi pri zabeleženih majskih turističnih prenočitvah. Skupaj jih je bilo 39.478 oz. prav tako 96,5 odstotka manj kot v petem lanskem mesecu. Domači turisti so opravili za 91,8 odstotka manj prenočitev (25.004), tuji pa za 98,3 odstotka manj (14.474). Od tujih turistov so letos največ prenočitev v Sloveniji ustvarili turisti iz Hrvaške in Nemčije, sledili so turisti iz Bosne in Hercegovine, Italije in Turčije.

Po vrstah turističnih občin je bilo maja največ prenočitev ustvarjenih v obmorskih občinah, v katerih je bilo 29 odstotkov vseh turističnih prenočitev, sledile so gorske občine z 22-odstotnim deležem. Domači turisti so največkrat prenočili v obmorskih občinah, tuji turisti pa v mestnih občinah.

Če primerjamo še številke v prvih petih mesecih letošnjega leta; od začetka januarja do konca maja je bilo v Sloveniji zabeleženih za 63,8 odstotka manj prihodov turistov kot v primerljivem obdobju lani. Povedano v številkah: medtem ko je lani Slovenijo obiskalo 1,87 milijona ljudi, jo je letos v enakem obdobju le 677.825.

Prestolnica vabi z dvodnevnimi paketi

Sorodna novica Ljubljanska občina predstavlja pakete doživetij za krajši mestni oddih

Ljubljana je kot turistična destinacija močno odvisna od tujih gostov, ki pa jih zaradi pandemije letos ni. Z dvodnevnimi paketi želijo zato pritegniti domače goste. "Predstavljajte si, da se zapeljete po Ljubljanici kar s supom, v tem času pa vrhunski ljubljanski šef samo za vas pripravi piknik košarico slovenskih dobrot, ki si jo privoščite na najlepših zelenih površinah v Ljubljani na odeji pod krošnjami mogočnih dreves," so zapisali v Turizmu Ljubljana.

Večdnevne pakete so zasnovali z namenom, da bi ponudbo približali slovenskemu gostu. Vsebina paketov je prilagojena različnim ciljnim skupinam – od družin do parov, ljubiteljev kulture in ljubiteljev narave. Ponujajo več dvodnevnih paketov, z njihovo kombinacijo pa je mogoče bivanje v prestolnici tudi podaljšati na več dni. Vsi paketi udeležencem nudijo tudi od 15- do 30-odstotni popust na cene prenočitev z zajtrkom v izbranih ljubljanskih hotelih ter popust na vozovnice za vlak. Prav tako prinašajo popuste pri nekaterih ponudnikih doživetij, recimo za vstopnice Festivala Ljubljana, mestna kopališča, golf ali tenis.