Bitka za najboljše, prve vrste ob morju je lahko v Italiji kar srdita. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bitka za najboljše, prve vrste ob morju je lahko v Italiji kar srdita. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mnogo turistov pušča na plaži čez noč vse - od ležalnikov do brisač in senčnikov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pristojne oblasti vzdolž italijanske obale, od Kalabrije, prek Toskane do Sardinije, so se namreč načrtno lotile dopustnikov, ki si najboljša mesta rezervirajo s puščanjem svoje "ležalne opreme" na plaži čez noč. Sebičnim grešnikom zdaj v okviru akcije Varno morje grozi 200 evrov kazni.

Kot pravijo, je med turisti tovrstno rezerviranje mest široko razmahnjeno in krivično do preostalih, ki se držijo pravil. V sklopu akcije je obalna straža v Livornu v soboto že zasegla 37 ležalnikov, 30 senčnikov, več deset brisač in tudi nekaj kopalk. O zasegih poročajo tudi iz Tortoreta (Abruzzo), Cosenze (Kalabrija) in Salerna (Campania).

Če boste želeli svoje predmete nazaj, vas lahko drago stane, saj so nekatera letovišča že uvedla visoke globe. Tako je na primer v toskanski Cecini po novem prekršek, če na obali pred 8.30, ko se plaža odpre za kopalce, pustite kakršnokoli opremo.

"Zakoreninjena razvada"
Kot piše časnik La Repubblica, je rezerviranje mest na plaži "starodavna in zakoreninjena razvada", ki nikakor ni nekaj novega, ampak sega v čas prvega večjega vala turistov v Italiji po drugi svetovni vojni.

V sklopu akcije Varno morje so se oblasti lotile tudi sleparjev, ki na javnih plažah postavljajo ležalnike in senčnike, nato pa jih dajejo proti plačilu v najem turistom.

To ni prvič, da so se bile italijanske oblasti primorane zateči k drastičnim ukrepom. Pred nekaj leti so oblasti v letovišču v Liguriji šest priletnih turistov oglobile za približno tisoč evrov, potem ko so pred šesto uro zjutraj na plaži za rezervacijo mest razprostrli deset brisač. V nekem drugem primeru pa je bil britanski voznik avtobusa celo aretiran, ko je zažgal brisače, s katerimi so si mesta na plaži rezervirali nemški turisti.