Ljubljanska tržnica, ki očara turiste z rečne strani. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska tržnica, ki očara turiste z rečne strani. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski grad
Ena od privlačnejših točk Ljubljane je tudi grad, ki se razprostira nad mestom, je zapisal Steves. Foto: MMC RTV SLO

Avtor članka Rick Steves, ki je sicer napisal precej vodičev in potopisov o potovanjih po vsej Evropi, najprej postreže s podatkom, da je Slovenija skupaj s še nekaterimi drugimi državami pred kratkim vstopila v schengenski sistem, zato je potovanje med državami precej preprostejše, tudi iz držav, kot so Avstrija, Nemčija in Italija.

O slovenski prestolnici je napisal, da obiskovalca hitro očara s svojo tržnico ob reki in gradom, ki bedi nad mestom, ne izpusti pa nedavnega preimenovanja ljubljanskega letalšča. Pojasnil je , da se je letališče imenovalo Aerodrom Ljubljana ali Brniško letališče, pred kratkim pa je dobilo kontroverzno tretje ime: Letališče Jožeta Pučnika. Pri tem ni pozabil dodati, da je Pučnik eden izmed pomembnejših politikov, ki so zaslužni za slovensko osamosvojitev v devetdesetih.

Steves: Hrvaška še ni v schengnu
Steves je posebej izpostavil tudi Hrvaško in pojasnil, da še ni vključena v scghengenski sistem. Po njegovem je ogleda vreden Dubrovnik, ki ga je označil za malo starodobno mesto, ki ga v poletnih dneh obišče tudi do 30.000 obiskovalcev dnevno. Ni pozabil omeniti niti nacionalnega parka na Mljetu in Korčule.

Steves je v svojem članku omenil še Krakov, za katerega meni, da se zelo hitro spreminja, je pa vreden obiska zaradi preobrazbe tovarne Oskarja Schindlerja v muzej in umetnostno galerijo. Ni pozabil tudi Varšave, ki postaja prijetno mesto za preživljanje prostega časa.

Ustavil se je še v madžarski in češki prestolnici, Budimpešti in Pragi. Za prvo je napisal, da si obiskovalci lahko privoščijo ogled pomembnih objektov iz druge svetovne vojne in muzej marcipana, pri Pragi pa je izpostavil prenovo Karlovega mostu, ki traja že od lani in sovpada z njegovo 650. obletnico. Članek je Steves končal z besedami, da je vzhodna Evropa polna presenečenj za medanarodnega popotnika.

A. M.