Slovenska prestolnica postaja vse bolj priljubljena. Po podatkih Zavoda za turizem Ljubljana bo leto 2012 rekordno, saj v Ljubljani pričakujejo več kot 800.000 prenočitev. V času novoletnih praznikov pričakujejo, da bodo ljubljanske nastanitvene kapacitete zapolnjene 75-odstotno. Največ je Italijanov, veliko je tudi Rusov, Američanov, Srbov in Nemcev. Opažajo pa tudi porast Indijcev, Kitajcev in Tajcev. Foto: BoBo
Slovenska prestolnica postaja vse bolj priljubljena. Po podatkih Zavoda za turizem Ljubljana bo leto 2012 rekordno, saj v Ljubljani pričakujejo več kot 800.000 prenočitev. V času novoletnih praznikov pričakujejo, da bodo ljubljanske nastanitvene kapacitete zapolnjene 75-odstotno. Največ je Italijanov, veliko je tudi Rusov, Američanov, Srbov in Nemcev. Opažajo pa tudi porast Indijcev, Kitajcev in Tajcev. Foto: BoBo
Maribor
Evropska prestolnica kulture 2012, Maribor, je prav tako s pestrim programom popestrila dogajanje čez vse letošnje leto in dosegla visoke rasti turističnih prenočitev. V prvih enajstih mesecih so imeli v Mariboru 20 odstotkov več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Samo v novembru pa kar 92 odstotkov več kot v novembru 2011, kar je predvsem posledica Svetovnega prvenstva v šahu. Največ tujih turistov, katerih delež med vsemi prenočitvami v Mariboru je 80-odstoten, je iz Avstrije, Nemčije, Italije, Rusije in Hrvaške. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Piran
V občini Piran bo med prazniki zasedenost kapacitet dobra. 40 odstotkov pričakujejo domačih gostov, 60 odstotkov tujih, pri čemer jih je največ iz Italije, Avstrije, Nemčije in Rusije. Kljub temu za leto 2012 pričakujejo od 3 do 4 odstotke manj prenočitev kot v letu 2011. Zaradi rekordnega lanskega leta po številu prenočitev in krizi na italijanskem trgu, italijanskih gostov ni bilo mogoče v celoti nadomestiti z gosti z drugih trgov. Opazno se je znižalo tudi število domačih prenočitev. Foto: BoBo

Število prihodov in tudi prenočitev tujih turistov se je v prvih enajstih mesecih letošnjega leta povečalo za šest odstotkov, število prihodov in prenočitev domačih turistov pa zmanjšalo za tri oziroma za pet odstotkov.

Tuji turisti so pri nas ustvarili 61 odstotkov vseh turističnih prenočitev; največji delež mednarodnih prenočitev so prispevali turisti iz Italije (16 %) in Avstrije ter Nemčije (12 %); sledili so turisti iz Ruske federacije (6 %), Nizozemske in Hrvaške (5 %), iz Združenega kraljestva in Srbije (4 %).

Z vidika pomembnejših trgov so v Sloveniji od januarja do vključno novembra 2012 ustvarili več prenočitev kot v istem obdobju lani zlasti turisti iz Ruske federacije (za 35 % več), Nizozemske (za 27 % več), Belgije (za 10 % več) in Nemčije (za 7 % več) ter Avstrije (za 3 % več). Manj prenočitev kot pred enim letom so pri nas ustvarili turisti iz Velike Britanije (za 6 % manj) in italijanski ter srbski turisti (prvi za 5 % manj, drugi pa za 2 % manj).

Največ prenočitev turistov, 33 odstotkov, je bilo prvih enajst mesecev tega leta v zdraviliških občinah, sledile so obmorske občine z 22 odstotki in gorske občine s 24 odstotki. Dobro obiskanost ima tudi občina Ljubljana - za osem odstotkov več prihodov turistov v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2011. V občini Ljubljana je bilo sicer ustvarjenih devet odstotkov vseh prenočitev turistov, ki so bivali v Sloveniji od januarja do novembra.

Na STO-ju zelo zadovoljni
Slovensko turistično organizacijo (STO) veseli nadaljevanje rasti prenočitev s tradicionalno pomembnih trgov: iz Nemčije (sedemodstotna rast prenočitev), Avstrije (triodstotna rast), Belgije (desetodstotna rast), Rusije (35-odstotna rast), Ukrajine (23-odstotna rast) in Nizozemske (27-odstotna rast). Visoke rasti so tudi na perspektivnih oddaljenih trgih, kot so Kitajska, Japonska in ZDA, so sporočili iz STO-ja.

Direktorica STO-ja Maja Pak je z rezultati zelo zadovoljna, pravi pa tudi, da je upad števila italijanskih in domačih turistov ter njihovih prenočitev odraz zaostrenih gospodarskih razmer v obeh državah: "Po rekordnem lanskem letu tudi letos slovenski turizem v prvih enajstih mesecih zabeleži visoko, 6-odstotno rast tujih turistov. Število italijanskih ter domačih turistov in njihovih prenočitev se je zmanjšalo, kar je odraz zaostrenih gospodarskih razmer v obeh državah. Ob sicer dobri nastanitveni statistiki slovenskega turizma je zaznati tudi vpliv gospodarske krize, ki se odraža na manjši potrošnji turistov in krajšem času njihovega bivanja, ostrejša pa je tudi cenovna konkurenca ponudnikov."

Kot je navedel generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marjan Hribar, so na ministrstvu s podatki o turističnem prometu v 11 mesecih leta zelo zadovoljni. Hribar verjame, da rezultati odražajo "pravilno usmerjenost tržno-komunikacijskih aktivnosti" STO-ja, ki jih bodo nadaljevali tudi v prihodnje: "Posebej smo zadovoljni z novembrskim izkupičkom prihodov in prenočitev turistov ter z nadaljevanjem trenda rasti prihodov in prenočitev tujih turistov – prenočitve tujih turistov so se zgolj v novembru povečale za kar 28 %! Rast beležimo na vseh vrstah turističnih območij, vseh vrstah turističnih objektov in iz večine ključnih in novih trgov slovenskega turizma. Rast turističnega prometa iz nekaterih trgov je celo izjemna!"

Dobra zasedenost med prazniki
V slovenskih naravnih zdraviliščih imajo dobro zasedenost med božičnimi in novoletnimi prazniki. Hoteli so povprečno zasedeni med 80 in 100 odstotki, pričakujejo pa tudi številne rezervacije v zadnjem hipu ter večinoma polno zasedenost na prehodu starega v novo leto. V strukturi gostov je približno polovica domačih, polovica je tujih gostov, med katerimi prevladujejo Italijani, Nemci, Avstrijci, Hrvati in Rusi.

Za božične praznike so bili hoteli na Bledu zasedeni od 50 do 70 odstotkov, vendar v povprečju 10 odstotkov manj kot lani. Trenutno hoteli še niso polno zasedeni, pričakujejo pa, da bodo gostje do novega leta še polnili kapacitete.

V prvih enajstih mesecih so imeli na Bledu 3-odstotno rast prenočitev turistov. Največ prenočitev so ustvarili gostje iz Nemčije, Italije in Velike Britanije, največjo rast prenočitev pa imajo pri gostih iz Japonske (+27 %), Izraela (+26 %) in Rusije (+18 %). Pri tem je treba upoštevati tudi, da sta bila v letu 2012 zaprta dva hotela – hotel Astoria je zaradi obnove zaprt od pomladi dalje, Vila Bled pa od oktobra.

Tudi v Kranjski Gori so hotelske nastanitve dobro zasedene med božično-novoletnimi prazniki, zasebne nastanitve se še polnijo. Največ gostov, poleg Slovencev, je iz Rusije, Hrvaške in Velike Britanije. Ocenjujejo, da bodo leto 2012 sklenili z 8 odstotkov manj prenočitev kot leta 2011, kar je posledica upada gostov iz Izraela in Velike Britanije.