Slovenska zdravilišča so v času velikonočnih praznikov že tradicionalno dobro obiskana. Foto:
Slovenska zdravilišča so v času velikonočnih praznikov že tradicionalno dobro obiskana. Foto:
Na Obali so letos med velikonočnimi prazniki zabeležili za 11 odstotkov manjšo zasedenost kot lani, k čemur je verjetno pripomoglo hladnejše vreme. Napovedi za prvomajske praznike pa so bolj optimistične. Foto: RTV SLO

Naša zdravilišča so bila v prazničnih dneh skoraj popolnoma zasedena, kar ne preseneča, saj so ta v času velikonočnih praznikov že tradicionalno dobro obiskana. Največ je bilo domačih gostov in gostov iz Italije.

V prestolnici so med velikonočnimi prazniki zabeležili za devet odstotkov boljšo zasedenost kot v preteklem letu, domačih gostov pa je bilo kar 70 odstotkov več kot lani. Zadovoljni so tudi v Kranjski gori, kjer so v času velikonočnih praznikov zabeležili skoraj 90 odstotno zasedenost turističnih kapacitet. Med gosti je bilo največ turistov iz Italije in domačih gostov.

Optimistično o prvomajskih praznikih
Slabšo zasedenost kot lani pa so zabeležili v Mariboru, na Obali in na Bledu. Zasedenost hotelov v občini Maribor je znašala povprečno 35 odstotkov, na mariborskem Pohorju pa 20 odstotkov.

Na Obali so zabeležili 12.184 hotelskih prenočitev. Skupno so bili hoteli 75 odstotno zasedeni, kar je za 11 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Med gosti so prevladovali tuji gostje, med njimi največ italijanskih, sledijo jim nemški, avstrijski in ruski gosti. Tudi na Bledu je bilo med gosti največ Italijanov, na drugem mestu se nahajajo hrvaški, na tretjem pa madžarski gostje.

Po vsej Sloveniji pa so hotelirji optimistični glede napovedi za prvomajske praznike - pravijo, da je ta čas že tradicionalno dobro obiskan, veseli pa jih že tudi veliko število rezervacij.