Pogled na poslovno središče Melbourna s Southbanka ob reki Yarra. Foto: Reuters
Pogled na poslovno središče Melbourna s Southbanka ob reki Yarra. Foto: Reuters
Evropske barve v 'top 5' zastopa Dunaj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Na lestvico, ki jo je pripravil raziskovalni in analitični oddelek skupine The Economist, so uvrstili 140 mest, med katerimi pa ni slovenskih. Na četrto mesto se je uvrstil Toronto, še eno kanadsko mesto Calgary pa si peto mesto deli z avstralskim mestom Adelaide, na sedmem jima sledi Perth, spet v Avstraliji. Na osmem mestu je Auckland s sosednje Nove Zelandije, čast stare celine pa med prvo deseterico branita še Helsinki (Finska) in Hamburg (Nemčija).

Melbourne je z dobrimi tremi milijoni prebivalcev za skoraj petmilijonskim Sydneyjem drugo največje mesto v Avstraliji, v začetku 20. stoletja je bil uradna prestolnica Avstralije, nato pa je žezlo prevzela z namenom funkcije glavnega mesta zgrajena Canberra.

Uspeh ni samoumeven
Melbournski župan Robert Doyle je ob razglasitvi rezultatov dejal, da je obdržati naslov šesto leto zapored fantastično priznanje, mesto pa takšnega uspeha ni imelo za samoumevno. "Stalno načrtujemo in uvajamo programe, ki bodo še naprej izboljševali kakovost našega življenja," je dejal Doyle.

S seznama najboljših desetih je zaradi terorističnih groženj zdrsnil Sydney, ki je tokrat na enajstem mestu, navaja v četrtek objavljeno poročilo, iz katerega je mogoče izluščiti, da so najboljša mesta za življenje srednje velika, v premožnejših državah in z relativno majhno gostoto prebivalstva. To omogoča veliko rekreacijskih aktivnosti brez strahu pred visoko stopnjo kriminala ali preobremenjeno infrastrukturo.

Večja mesta so včasih "žrtve lastnega uspeha", piše CNBC, tako se recimo svetovna poslovna središča, kot so New York, London, Pariz in Tokio, kljub prestižnem statusu ne morejo ponašati z gladko tekočim prometom, dobro urejenim javnim prevozom ali varnostjo.

Precejšnje poslabšanje rezultata so avtorji poročila v zadnjih mesecih opazili pri ameriških mestih. To gre med drugim pripisati naraščajočemu številu primerov streljanja policistov na neoborožene temnopolte osebe, navajajo.

Na repu lestvice so pristali Damask v Siriji, Tripolis v Libiji, Lagos v Nigeriji, Daka v Bangladešu in Port Moresby na Papui Novi Gvineji. V njih je življenje najslabše.