Znak Hollywood velja za enega najprepoznavejšnih in najbolj pomenljivih simbolov na svetu. Foto: EPA
Znak Hollywood velja za enega najprepoznavejšnih in najbolj pomenljivih simbolov na svetu. Foto: EPA
Med kampanjo zbiranja prispevkov za ohranitev znaka so znak Hollywood prekrili z napisom Save the Peak (Rešite vrh), kar se nanaša na ime vrha Cahuenga Peak (Vrh Cahuenga), ki leži zahodno od znaka in po katerem nosi ime celotno območje. Foto: EPA

Znak je sicer v lasti mesta Los Angeles, zemljišče, na katerem leži, pa pripada skupini vlagateljev iz Chicaga, ki načrtujejo prodajo. A so pripravljeni počakati do 14. aprila, ko naj bi ga za 12,5 milijona dolarjev prodali skladu za ohranitev znaka. Denar sta v sklad, pri katerem so do zdaj za ohranitev znaka zbrali 9,5 milijona, darovala tudi igralec Tom Hanks in režiser Steven Spielberg.

Tim Ahern, vodja Sklada za javna zemljišča, je povedal, da mislijo, da imajo dobre možnosti za uspeh, losangeleški svetnik Tom LaBonge prav tako optimistično gleda na položaj. "Vse bliže cilju smo in če bomo še naprej trdo delali, vem, da nam bo uspelo," je povedal.

Prejšnji mesec so slavni znak prekrili z napisom Save the Peak, s katerim naj bi spodbudili ljudi k prispevanju denarja (protestni napis se nanaša na ohranitev 56 hektarjev velikega območja, na katerem leži vrh Cahuenga Peak in je bilo nekoč v lasti mogotca in filmarja Howarda Hughesa, ki ga je v Scorsesejevem filmu Letalec upodobil Leonardo DiCaprio).

Če bo skladu s kampanjo Save Cahuenga Peak uspelo odkupiti zemljišče, ga bodo podarili mestu Los Angeles, ki naj bi ga nato umestilo pod okrilje uprave Griffithovega parka.

Metafora za ambicije, uspeh, blišč ...
Znak Hollywood, ki leži visoko na losangeleških gričih, so leta 1923 postavili v namene oglaševanja nepremičninskega projekta, imenovanega Hollywoodland. "Znak Hollywood je več kot le devet belih črk, ki označujejo ime mesta: je tudi eden najbolj pomenljivih simbolov na svetu, metafora za ambicije, uspeh, blišč ... za osupljiv kraj, industrijo in sanje, ki ji rečemo Hollywood," piše na spletni strani znaka.

Tam najdete tudi nasvete, od kod lahko med obiskom "mesta angelov" najbolje ujamete pogled na slavni znak. Čeprav je viden z najrazličnejših koncev mesta, ga je presenetljivo težko dobro ujeti v objektiv. Morda pa niste vedeli, da se je sprehoditi do znaka ali njegove okolice nezakonito, saj je zavarovan z ograjami in varnostnimi kamerami.

Med lokacije, s katerih je razgled na znak najlepši, spadajo jezero Hollywood, cesta Beachwood Canyon, observatorij v Griffithovem parku, križišče bulvarja Hollywood in avenije North Highland, bulvar Gower ...