Na krov vzemite 'razumno' količino hrane in pijače. Foto: EPA
Na krov vzemite 'razumno' količino hrane in pijače. Foto: EPA
Letalo
S slovenskim nacionalnim prevoznikom lahko letijo že novorojenčki od sedmega dneva naprej. Foto: EPA

Dojenček, ki ne zaseda svojega sedeža na letalu, ima 90% popust na ceno vozovnice za odraslo osebo. Otrok od 2. do dopolnjenega 11. leta starosti pa ima 33 % popusta na ceno vozovnice za odraslo osebo.

Letenje
Pred letom preverite, kakšni so pogoji letenja z otrokom. Foto: BoBo
Adria Airways
Potniki se le redko pritožujejo zaradi mladih letalskih potnikov. Foto: BoBo

Priporočamo, da starši na polet vzamejo res razumno količino hrane in pijače. Varnostna služba lahko od staršev oziroma spremljevalca otroka zahteva, da hrano/pijačo tudi poizkusi.

Letalo
Če otroci ližejo liziko, bolj izločajo slino, s požiranjem pa izenačujejo pritisk pri vzletu in pristanku. Foto: EPA

Otrok lahko potuje sam od petega leta starosti naprej, vendar mora biti vnaprej urejeno spremstvo (od vrat do vrat), ki se ga najavi ob sami rezervaciji.

Končno so tu spomladanski dnevi, nato pa bo sledilo dolgo, vroče poletje. Mame vedo, da je vsakršno pripravljanje prtljage za družinski dopust dolgotrajno in mučno opravilo, še več vprašanj pa se pojavi, če se družina odloči, da bo z malčkom prvič sedla na letalo in odletela v tuja mesta. Pogosto se pojavljajo nejasnosti glede cene in sedežev za dojenčke in otroke, zato smo se obrnili po pomoč k Tini Jordan iz oddelka za korporativno komuniciranje Adrie Airways. Seveda predlagamo, da se še enkrat pozanimate, preden boste z dojenčkom ali otrokom poleteli na pot, sploh če boste leteli s katero drugo letalsko družbo, čeprav je tudi res, da se vsaj v osnovi pravila za potovanje z naraščajem ne razlikujejo preveč.

Več vsebin za otroke in o njih najdete na MMC-jevem otroškem portalu. Vabljeni!

V Adrii Airways pa želijo posebej opozoriti na eno stvar - vsak potnik, čeprav je to dojenček, ki bo sedel v naročju starša, za potovanje potrebuje letalsko vozovnico! Velikokrat se jim je namreč že zgodilo, da starši tega niso razumeli, saj dojenček po navadi ne zaseda svojega sedeža. Torej - dojenček sedeža ne potrebuje nujno, vozovnico pa obvezno! O drugih podrobnostih pa v spodnjem pogovoru.

Ali velja kakšna splošna najnižja starostna omejitev za potovanje dojenčkov z letalom?
Da, obstajajo omejitve. Adria Airways sprejme na letalo novorojenčke od sedmega dneva starosti naprej. Če pa je potovanje v prvih sedmih dneh po rojstvu nujno oziroma gre za prezgodnji porod, pa se zahteva zdravniško potrdilo/mnenje in pri postopku rezervacije je potrebna posebna najava, tudi spremstvo zdravnika.

Se lahko letalska vozovnica rezervira tudi za še nerojenega otroka?
Izjemoma tudi, a je pri rezervaciji treba navesti tudi datum rojstva, kar pa je v večini primerov težko predvideti. Naknadno poseganje v spremembo imena lahko pri nekaterih prevoznikih povzroči odpoved celotne rezervacije. Pri Adrii Airways smo tako fleksibilni, da to svojim potnikom tudi omogočimo.

Kateri otrokovi dokumenti so potrebni za nakup vozovnice in za samo pot?
Nakup letalske vozovnice se lahko opravi brez dokumenta. Potnik je sam dolžen preveriti, katere dokumente potrebuje za potovanje v določeno državo. Če gre za nakup vozovnice za otroka (do 12. leta starosti), pa se preverja dokument (predvsem datum rojstva), saj je od tega odvisna tudi cena letalske vozovnice.

Ali morajo biti dojenčki med poletom v avtosedežu, tako imenovani lupinici?
Ne, dojenček (0-2 leti) sedi v naročju starša. Lahko pa se zanj kupi tudi sedež (po ceni otroške vozovnice).

Je na letalu Adrie Aiways prostor za previjanje?
Seveda, na vseh tipih letal (A320, A319, CRJ-200 in CRJ-900) je previjalna površina nameščena v toaletnih prostorih.

Pri kateri starosti otrok že dobi svoj sedež?
Otrok ima lahko svoj sedež od sedmega dneva starosti naprej. Vse je odvisno od tega, za kakšen tip vozovnice se starši odločijo v obdobju od 7. dneva do 2. leta starosti. Obvezno pa je, da ima otrok svoj sedež od 2. leta starosti naprej.

Kakšne so cene letalskih vozovnic glede na starost otroka?
Dojenček (v letalskem žargonu uporabljamo besedo Infant 0-2 leti), ki ne zaseda svojega sedeža na letalu, ima 90% popust na ceno vozovnice za odraslo osebo. Otrok (Child) od 2. do dopolnjenega 11. leta starosti (2-12) pa ima 33 % popusta na ceno vozovnice za odraslo osebo. Gre za redno ponudbo cen letalskih vozovnic. Pri posebni prodaji in akcijskih ponudbah je odstotek popusta za dojenčke in otroke naveden med pogoji cene.

Ali je treba večje kose prtljage, kot je voziček, oddati ob prijavi na let?
Odvisno od tipa letala.

Kateri pripomočki za otroka gredo lahko med ročno prtljago? So na krovu dovoljena zdravila, hrana, stekleničke?
Na letalo gredo lahko vsi pripomočki, ki so potrebni za nego in hranjenje otroka med poletom. Tudi zdravila, hrana in steklenička so dovoljeni, a v razumnih količinah za čas trajanje poleta. Zaradi omejitve vnosa tekočin (do 100 mililitrov) na letala pa se lahko pri varnostni kontroli zaplete. Priporočamo, da starši na polet vzamejo res razumno količino hrane in pijače. Varnostna služba lahko od staršev oziroma spremljevalca otroka zahteva, da hrano/pijačo tudi poizkusi.

Ali na vaših letalih ponujate kakšno otroško hrano, knjigice, igračke, kar koli otroku namenjenega? Lahko na krovu na primer pogrejete vodo za mleko?
Otroški obrok se na nekaterih poletih lahko naroči. Vsekakor pa je naše kabinsko osebje vedno voljno pogreti vodo, pomagati družinam z otroki.

Nekatere letalske družbe zahtevajo, da z vsakim otrokom potuje eden izmed staršev oziroma odrasla oseba. Je tako tudi pri Adrii Airways, se lahko odpravi na pot eden izmed staršev z dvema otrokoma?
Z otrokom naj bi potovali tudi starši, razen če gre za otroka, ki potuje sam (od 5. leta starosti naprej) in je zanj urejeno spremstvo. Adria dovoljuje, da eden izmed staršev potuje z enim ali več otroki. Če sta oba otroka mlajša od dveh let starosti (ko je možno, da otrok sedi v naročju odraslega), se zahteva, da se za enega otroka kupi sedež, drugi je lahko v naročju. Varnost je vedno na prvem mestu.

Lahko otroci potujejo v poslovnem razredu, so kakšne omejitve glede sedežnega reda?
V poslovni razred na letih Adrie Airways so vabljeni tudi otroci. Presedanje je omejeno, saj otrok zaradi varnosti ne sme sedeti na zasilnem izhodu. Na nekaterih naših tipih letal je to prva vrsta in tam ne smejo sedeti.

Pri kateri starosti lahko otrok že potuje sam? Kakšne dokumente za to potrebuje?
Otrok lahko potuje sam od petega leta starosti naprej, vendar mora biti vnaprej urejeno spremstvo (od vrat do vrat), ki se ga najavi ob sami rezervaciji. Potrebujemo ime in priimek otroka, datum rojstva, kontaktni telefon in elektronski naslov osebe, ki zahteva rezervacijo/nakup vozovnice, natančen popis kontaktne osebe, ki otroka pripelje na odhodno letališče, in osebe, ki ga na namembnem letališču pričaka. Spremstvo je treba doplačati. Cena storitve spremstva je odvisna od destinacije. Od tega, kam otrok potuje, so odvisni tudi potrebni dokumenti (osebna izkaznica/potni list/vizum/potrdilo, pridobljeno s strani upravne enote).

Ste kdaj že dobili kakšne pritožbe svojih strank zaradi mladih potnikov na letalu?
Procent pritožb je zelo majhen. Predvsem gre za pritožbe sopotnikov na glasno jokanje, nemirnost otrok. Na to kot prevoznik nimamo velikega vpliva. Že sam vzlet in pristanek sta za dojenčke stresna, saj ne znajo/zmorejo izenačevati pritiska. Priporočamo uporabo lizike, saj se tako poveča izločanje sline in tako otrok s požiranjem izenačuje pritisk.

Dojenček, ki ne zaseda svojega sedeža na letalu, ima 90% popust na ceno vozovnice za odraslo osebo. Otrok od 2. do dopolnjenega 11. leta starosti pa ima 33 % popusta na ceno vozovnice za odraslo osebo.

Priporočamo, da starši na polet vzamejo res razumno količino hrane in pijače. Varnostna služba lahko od staršev oziroma spremljevalca otroka zahteva, da hrano/pijačo tudi poizkusi.

Otrok lahko potuje sam od petega leta starosti naprej, vendar mora biti vnaprej urejeno spremstvo (od vrat do vrat), ki se ga najavi ob sami rezervaciji.