Uredniški izbor
Matej Mohorič je v nedeljo poskrbel za prvo slovensko zmago sezone v elitni konkurenci. Foto: Osebni arhiv
       Dirkal sem na robu možnosti, skozi nekaj ovinkov sem dobil prednost in zdržal do konca.       
Mohorič je z 240 točkami, ki jih je zbral ta konec tedna, na lestvici Mednarodne kolesarske zveze napredoval za 68 mest. Trenutno je na 92. mestu, pred njim sta 26. Primož Roglič in 74. Simon Špilak. V točkovanju držav je Slovenija 12. na svetu, na vrhu je Italija. Foto: Osebni arhiv
       Zaradi blata in peska v očeh je bilo težko razločiti, kje so luknje, pred sabo smo videli bolj malo. Vseeno sem imel srečo in nisem imel okvar kolesa ali težav s predrto zračnico, tako kot Nibali in Colbrelli.       
 O 11. mestu na dirki Strade Bianche
Za Mohoriča bo glavni cilj prvega dela sezone majska Dirka po Italiji. Foto: Osebni arhiv
       Sem kolesar, ki potrebuje nekaj let in kilometrov, da lahko tekmuje z najboljšimi. Na silo ne gre, raje bom kariero podaljšal za kakšno leto ali dve.       

Dodaj v

Mohorič utegne na Giru dirkati na belo majico

MMC-jev pogovor s kolesarjem Matejem Mohoričem
6. marec 2018 ob 07:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Pridno delam in pustim, da stvari dozorijo," pravi Matej Mohorič, ki je hitro upravičil zaupanje nove ekipe Bahrain-Merida in v Larcianu v svojem slogu dobil enodnevno dirko za VN Industria & Artigianato.

23-letni Mohorič, leta 2013 svetovni prvak na cestni dirki mlajših članov, odločno trka na vrata kolesarske elite. Lani je dobil etapo na Dirki po Španiji, dobro je pripravljen tudi na novo sezono, v kateri dirka v slovensko obarvani ekipi Bahrajn Merida. Največji cilj prvega dela sezone je Dirka po Italiji, ki se bo v Jeruzalemu začela 4. maja.Lepi dnevi so za vami. V nedeljo ste zmagali na VN Industria & Artigianato. Kako ste izpeljali zmagovito akcijo, koliko ste tvegali v tistem divjem spustu?
V prvem delu zadnjega klanca sem ostal nekaj sekund za vodilnimi, skupaj z Giovannijem Viscontijem. V drugem delu klanca, ki je bil položnejši, sem narekoval ritem, tako da sva ujela vodilne. Potem je napadel Rafal Majka, odločil sem se, da mu sledim in sem prvi začel zaključni spust. Dirkal sem na robu možnosti, skozi nekaj ovinkov sem dobil prednost in zdržal do konca.

Koliko vam pomeni ta zmaga?
Dala mi je novo samozavest in motivacijo za naprej. Pridno delam, do Gira me čaka še precej kilometrov in precej dela, ampak - vsega tega se veselim.

Zelo dobro ste dirkali tudi v soboto na Strade Bianche in bili enajsti ...
Ta dirka je bila tokrat zaradi mraza in dežja še zahtevnejša kot sicer. Na makadamskih odsekih je bila podlaga precej mehka, kar je še dodatno upočasnilo in otežilo vožnjo po njej. Zaradi blata in peska v očeh je bilo težko razločiti, kje so luknje, pred sabo smo videli bolj malo. Vseeno sem imel srečo in nisem imel okvar kolesa ali težav s predrto zračnico, tako kot Nibali in Colbrelli, ki sta bila naša kapetana na dirki. Z izidom sem zadovoljen.

Dirka po Kataloniji, ki se bo začela 19. marca, je vaša naslednja postaja. Kako močno ekipo bo tja poslala Bahrain Merida?
Najmočnejše zasedbe ne bo, saj v ekipi ne bo niti Nibalija niti Pozzoviva ali bratov Izagirre. Morda bom v kakšni izmed etap lahko imel proste roke. Odvisno, kako se mi bo uspelo pripraviti na dirko in kako se bom počutil.

Ste v novi ekipi dobili tisto, kar ste iskali?
Sem. Počutim se super, všeč mi je, ker je Bahrain Merida dobro organizirana, podpora je na vrhunski ravni. Razumemo se odlično, zelo vesel sem novega okolja. Dali so mi tudi odličen program dirk. Imam dovolj časa, da se pripravim na vsako dirko posebej. Za menoj so že ene višinske priprave, po Kataloniji me na Tenerifu čakajo nove.

Potem ko ste lani dobili etapo na Vuelti, si verjetno podobnega podviga želite tudi na Giru. Bo težko ponoviti uspeh?
Vse bo odvisno od priprav in od tega, kakšna bo moja vloga. Želim biti v dobri formi, potem bi lahko v zaključkih gorskih etap ostajal ob Domenicu Pozzovivu.

Bo kaj priložnosti za bege?
Odvisno od moje forme. Če mi bo uspelo na Giro priti dovolj dobro pripravljen, da bom v klanec lahko sledil najboljšim, bom verjetno v težjih etapah ostajal ob Pozzovivu. Morda bi celo lahko poskusil ostati visoko v skupni razvrstitvi in obleči belo majico za najboljšega mladega kolesarja. V vsakem primeru se bo najbrž vsaj v zadnjem tednu zagotovo ponudila kakšna priložnost za beg in lov na etapno zmago.

Kakšni pa so načrti za drugi del sezone?
Ne vem še, ali bom pred svetovnim prvenstvom dirkal na Vuelti ali morda nastopil na Binck Bank Touru in enodnevnih dirkah v Franciji in Kanadi.

Z novo ekipo ste dobili tudi nutricionistko. Kako sodelujeta?
Precej mi pomaga. Predvsem natančno določi načrt prehrane glede na program treninga. Nekaj več poudarka dajem na ''low-carb'' treningu z manjšo zalogo ogljikovih hidratov. Dobrodošlo je imeti nekoga, ki namesto tebe določi, kako in kaj.

Potem ko ste leta 2013 postali svetovni prvak na cestni dirki v kategoriji mlajših članov, so nekateri pričakovali, da boste takoj zablesteli v članski konkurenci, a so bila potrebna štiri leta, da ste dobili etapo na eni izmed treh največjih dirk. Sami zagovarjate postopnost, kajne?
Pridno delam in pustim, da stvari dozorijo. 23 let imam, dovolj časa imam še do 30. leta. Sem kolesar, ki potrebuje nekaj let in kilometrov, da lahko tekmuje z najboljšimi. Na silo ne gre, raje bom kariero podaljšal za kakšno leto ali dve.

Menite, da pri 30 letih kolesar lahko pokaže največ?
Statistika pravi, da nekje od 27. leta. Takšni tipi kolesarjev, kot sem sam, lahko šele ob 30. letu dosežejo največjo vzdržljivost in moč.

Kako komentirate novico, da sta Bradley Wiggins in njegovo moštvo Sky med Dirko po Franciji 2012 prekoračila etično mejo z uporabo kortikosteroidov?
Bradley Wiggins je imel med Dirko po Franciji TUE - dokument, ki pod zdravniškim nadzorom dovoljuje uporabo sicer prepovedanih zdravil na podlagi bolezni ali poškodbe. Ne vem, kakšno je bilo ozadje ali kakšna resnica stoji za vsem. Sam nikoli nisem potreboval ali imel TUE-ja. Upam, da tako ostane in da obdržim svoje zdravje. Verjetno ni prijetno tekmovati, kadar si poškodovan ali bolan. Svoje zdravje cenim bolj kot rezultate v športu in je zame vedno na prvem mestu.

Katere športe ste spremljali med olimpijskimi igrami, katerih slovenskih dosežkov se boste spominjali?
Spremljal sem predvsem smučarske skoke in alpsko smučanje, pa tudi biatlon in tek na smučeh. Najbolj se bom spominjal medalj Jakova Faka v biatlonu in Žana Koširja v deskanju, pa tudi nesrečnega četrtega mesta Žana Kranjca na veleslalomu. Tudi zmaga naših hokejistov nad Američani mi bo ostala v spominu.

V formuli ena so ukinili dekleta, ki spremljajo dogajanje (grid girls). Menite, da bi morali nekaj podobnega storiti tudi v kolesarstvu, kjer so zmagovalci na podelitvi nagrad vedno v družbi lepih deklet?
Po mojem mnenju njihova prisotnost ni znak nespoštovanja do ženskega spola ali spolne diskriminacije. Zdi se mi, da so te težnje (da v formuli ne bo več lepih deklet; op. a.) slabe za modno industrijo, precej deklet bo najbrž izgubilo delo in ne verjamem, da se tiste, ki ta poklic opravljajo, nujno strinjajo s prekinitvijo njihove prisotnosti.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
sportivko
# 06.03.2018 ob 08:02
Takšna športna nacija kot smo slovenci na svetu ne obstaja!!!

Čestitke matej, pa upam da je bilo tole samo ogrevanje za začetek sezone.
Trud na treningih je že obrodil sadove.
rokers
# 06.03.2018 ob 07:53
No lepo za ta intervju, Matej je lepo odprl evropsko sezono in predvsem 11 mesto na Strade bianche je dokaz, da je vrhunski kolesar - za tak rezultat v taki konkurenci se mora marsikaj poklopit. OK zmaga bo bolje zapisana in mu bo dala dodatne samozavesti. Kar razumem iz njegovega letošnjega programa ga ne bo na najpomembnejših klasikah in mi je to kar malo žal: tako na San Remu in na LBLju bi ga videl dobro, ne vem kako pa gre po kockah. Predvsem na San Remu bi lahko bi nevaren na spustu iz Cipresse bi znal naredit razliko, no lepo ga bo blo gledat na giru - na Zoncolanu ga vidimo
krimpy
# 06.03.2018 ob 07:56
Zadnjih 30km dirke
rdečinavijač
# 06.03.2018 ob 10:35
Bravo Matej. Za zmago in tudi zrelo razmišljanje.
Še posebej tudi to zadnje od dekletih ob zmagovalcih. Marsikatera je vesela da ima lahko tako službi in delo in da lahko dobro zasluži. Ta splošna manija "metoo" že presega vse meje.
sportivko
# 06.03.2018 ob 09:03
@Bormio

Še sreča! Ker to je res najbolj pomemban beseda v prispevku!
dadinho10
# 06.03.2018 ob 11:25
mohoric je mlad, perspektiven, upam da kaj rata iz njega......
samo da ne bo zalutal med prehlajene....
Lesinar
# 06.03.2018 ob 11:25
Belo obleko si že nosila ...
KiNgKoNg
# 06.03.2018 ob 09:58
Naslov sem sprva rahlo napačno prebral...
brehme
# 06.03.2018 ob 13:23
Odličen, delaven kmečki fant, ki mu je uspelo, njemu res privoščim. Letos bo poleg SP v nogometu, zanimivo pogledat dirke po Italiji, Franciji, Španiji. Slovenci bodo zraven.
Glede deklet, je pa lepo povedal, feministke so...raje ne napišem kaj.
Lesinar
# 06.03.2018 ob 11:55
Dirkal sem na robu možnosti, skozi nekaj ovinkov sem dobil prednost in zdržal do konca.

Samo eno črko odstraniš pa dobiš popolnoma drugačno dimenzijo
JoshauBoy
# 06.03.2018 ob 09:57
Me kar malo preseneca, da ze letos razmislja o moznosti dirkanja na skupno razvrstitev na Giru. Sem mislil, da se ima namen razviti v drug tip kolesarja, to pa da je prisotna zelja po dirkanju na skupno razvrstitev, pa me zelo veseli.
Bormio
# 06.03.2018 ob 08:28
Sem ravno hotel opozoriti, da se reče makadam (po izumitelju Škotu McAdamu) in ne makedam, kot je pisalo v članku, pa vidim, da so že popravili. Pohvalno.
baekaesh
# 06.03.2018 ob 14:16
Lesinar, legenda!!! Vsak dan čakam na tvoje pronicljive prebliske.
Ena moja: Bilo je v maju...
zozozo
# 06.03.2018 ob 12:23
Raje ne povem, kaj sem pomotoma prebral v naslovu.
joplin
# 06.03.2018 ob 10:29
Mislim, da bi moral Mohorič bolj ciljati tudi na pomladanske klasike, nenazadnje je v zadnjih dveh dneh dokazal, da je prava mašina na enodnevni dirkah

Kar razumem iz njegovega letošnjega programa ga ne bo na najpomembnejših klasikah in mi je to kar malo žal: tako na San Remu
na procyclingstats.com piše, da bo Mohorič šel na Milano San Remo
Bubi
# 06.03.2018 ob 09:57
Pohvale RTVSLO in novinarju za ta intervju. Matej bo bodoča slovenska športna zvezda. Morda se bela majica sliši kot težavna naloga, a je on tega definitivno sposoben, če se tega tudi loti. Letos imamo na kolesarskem področju feni veliko razlogov za nestrpno pričakovanje vrhuncev sezone :)
frlekin
# 08.03.2018 ob 14:21
a so mu odkrili astmo al zakaj ma tako visoke cilje?
wisan
# 07.03.2018 ob 09:32
Enkrat sem že napisal: za moje pojme grejo prehitro ven, podobno kot nogometaši,... Denar, denar, denar ! O tistem njegovem konkurentu iz mladinskih let ( Alaphilipp ) se non-stop piše, povsod ga je polno. O Mohoriču pa ???
zamudnik
# 06.03.2018 ob 16:41
Sem naslov na hitro prebral brez i-ja v glagolu in je izpadlo zabavno vulgarno.
rokers
# 06.03.2018 ob 15:50
Mislim, da bo na Giru zgolj Aru dirkal na skupno, Martin bo na TdF, Costo pa ne smatrajo več za skupno, kam gre pa Ulissi ne vem. Ja vem imaš prav, a po mojem bi imel več šans Polanc kot Mohorič, ki bo itak delal za Pozzoviva - a če je kdo od njih dober in bo zraven kapetana do konca, potem sta lahko oba blizu najboljšim v skupnim.
Bubi
# 06.03.2018 ob 14:53
Polanc bo zelo težko dobil priložnost za skupno, saj imajo v ekipi kar 4 kapetane (Aru, Martin, Costa, Ulissi).
rokers
# 06.03.2018 ob 14:21
Joplin: Dirka po Kataloniji, ki se bo začela 19. marca, je vaša naslednja postaja. Kako močno ekipo bo tja poslala Bahrain Merida? to sem kopiral iz tega intervjuja, tako da upam, da imaš prav ti. Gazzetta.it (organizator - no RCS, ki to dela) ni še objavla kdo bo na dirki, nič ne najdem niti na Steephill.tv Joshau, verjetno je lepo, da se je odločil za boj za belo majico (a bo verjetno kar M A Lopez daleč največji favorit), a vseeno mislim, da bi bilo bolj zanj dirkat na posamezne etape, obratno bi pa rad videl Polanca in Roglo na Tdf, da bi šla na skupno.
Jarik
# 06.03.2018 ob 10:23
Mohorič utegne na Giru drkati na belo majico.

Samo naj se ne oškoduje.
smr3k4
# 06.03.2018 ob 09:58
"Bradley Wiggins je imel med Dirko po Franciji TUE - dokument, ki pod zdravniškim nadzorom dovoljuje uporabo sicer prepovedanih zdravil na podlagi bolezni ali poškodbe."

Vse mu je jasno kako in kaj, ker vrana vrani ne izkoplje oči!
Bormio
# 06.03.2018 ob 11:04
@sportivko

Še sreča! Ker to je res najbolj pomemban beseda v prispevku!


Lepo je občasno prebrati tudi kakšen duhovit komentar, kot je na primer tale tvoj.
Ljudje smo pač različni. Nekatere pri prebiranju športnih člankov zanimajo zgolj končni rezultati, druge opis dogajanja, tretje izjave sodelujočih, mene kot lektorja pač pravilna raba slovenščine.

Ob "makedam" sem se spotaknil, ker se v slovenskih medijih (pre)večkrat pojavlja.
Prijeten dan želim! :-)
themetun
# 06.03.2018 ob 10:43
Evo, nov kandidat za Bodečo nežo - s Gajserjem, ki je rekel, da se punce hitreje prestrašijo, bo bil težek boj za to velecenjeno nagrado.
gantart
# 06.03.2018 ob 11:21
a je možno, da ob taki napovedi, nihče ni pomislil na doping???
Kazalo