Za sedeže v parlamentu se poteguje cel kup znanih imen. Foto: BoBo
Za sedeže v parlamentu se poteguje cel kup znanih imen. Foto: BoBo
Elda Viler, Špela Pretnar
Ena je pevka, druga nekdanja športnica - Elda Viler kandidira pri SDS-u, Špela Pretnar pri Pozitivni Sloveniji. Foto: BoBo/MMC RTV SLO
Glasovanje
Stranke in liste so za svoje kandidate izbrale kar nekaj bolj ali manj znanih Slovenk in Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Izstopajoči volilni kandidati
Koga ponujajo stranke?

Tudi na preteklih volitvah (pa naj bodo to državnozborske ali lokalne) so volivci lahko izbirali med znanimi Slovenkami in Slovenci, ki so se potegovali za položaje. Iz sveta zabave in kulture so tako pred leti "presedlali" nekdanji tv-voditeljica Eva Irgl (SDS) in novinarka Melita Župevc (takrat SD, letos Pozitivna Slovenija), pa tudi oče glasbenega festivala Rock Otočec in avtor skritih kamer Franci Kek ter igralec Vito Rožej (oba Zares).

Precej prepoznavnih obrazov se je potegovalo tudi za položaje v svojem domačem okolju na lanskih lokalnih volitvah, še največ do zdaj pa se jih za poslanske stolčke poteguje letos - skoraj na vsaki listi je namreč mogoče najti koga, ki (na prvi pogled, seveda) tja ne spada. V boj za mandate stranke in liste tako med drugim pošiljajo igralce, pevce, tv-voditelje, (nekdanje) športnike, gospodarstvenike in številne druge prepoznavne obraze.

Od športnikov do novinarjev
Še največ takšnih, ki jih do zdaj nismo ravno povezovali s politiko, je na svoje liste uvrstila stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Za sedež v parlamentu se bo pri omenjeni stranki potegovalo kar nekaj nekdanjih športnikov - smučarka Špela Pretnar, atletinji Alenka Bikar in Britta Bilač, nekdanja trenerka ženske rokometne reprezentance Marta Bon in nekdanji košarkar, zdaj pa športni komentator Peter Vilfan. Med kandidati sta tudi novinarka in voditeljica Tamara Vonta ter nekdanji dopisnik in urednik časnika Delo Mitja Meršol.

Tudi v stranki SDS so poleg dozdajšnjih poslancev in dolgoletnih članov stranke na svoje liste uvrstili nekatere prepoznavne obraze - za poslanski mandat se bodo tako potegovali pevka Elda Viler, odvetnik predsednika stranke Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz, nekdanji tv-voditelj Stojan Auer, nekdanja predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba in direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver (ta je sicer tudi žena SDS-ovega evropskega poslanca, ki se bo prav tako potegoval za mandat v državnem zboru, Milana Zvera).

Ne le gospodarstveniki, tudi igralci in glasbeniki
V politiko je "prestopil" tudi nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik, ki je širši javnosti postal znan zaradi zapletov pri postopkih gradnje šestega bloka - ta skupaj z nekdanjo državno prvakinjo v odbojki na mivki Andrejo Vodeb kandidira pri Slovenski ljudski stranki. Francu Žnidaršiču (Demokratična stranka dela) pa je k sodelovanju uspelo privabiti igralko Violeto Tomič in glasbenika Gorana Breščanskega, sicer člana zasedbe Sausages.

Stranka SMS - Zeleni je na svojo listo med drugim uvrstila pevca Vilija Resnika in avtorja pravljic Francija Rogača, pri Zaresu kandidata raper Darko Nikolovski ter književnik, scenarist in režiser Franček Rudolf, na listi Demokratične stranke upokojencev Slovenije pa pisatelj Luj Šprohar.

Pri Stranki za trajnostni razvoj poleg predsednika, nekdanjega varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka in nekaterih ustanoviteljev stranke (med njimi tudi sta tudi ekonomistka in bančnica Hermina Krt ter profesorica novinarstva Manca Košir), kandidira še dramski igralec Igor Sancin.

Prej ekonomisti in strokovnjaki za zdravstvo, kmalu poslanci?
Gregor Virant je k sodelovanju povabil nekdanjega direktorja Urada za varstvo konkurence Janija Sorška ter nekdanjo direktorico Filmskega sklada in dolgoletno vodjo filmskega festivala Liffe Jelko Stergel. Volivci Državljanske liste Gregorja Viranta bodo med drugim lahko izbrali tudi pravnika Marka Pavliho, ekonomista Janeza Šušteršiča, nekdanjega predsednika uprave Mure Bojana Starmana in Aleksandro (Sašo) Markovič - Predan, nekdanjo strokovno direktorico UKC-ja Ljubljana.

Iz ljubljanskega kliničnega centra prihajata tudi kandidatka DeSUS-a Meta Vesel Valentinčič, pomočnica generalnega direktorja za upravno-pravne zadeve (v tem mandatu je bila nekaj časa tudi državna sekretarka na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko), in svetovalec strokovne direktorice Janez Remškar, ki se za mesto poslanca poteguje na listi SLS-a. Iz zdravstva poznamo tudi kandidata NSi-ja Janeza Lavreta, sicer direktorja bolnišnice Slovenj Gradec. Pri isti stranki se bosta za poslanski sedež borila tudi generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič in nekdanji direktor založbe Mladinska knjiga Milan Matos.

Nekdanji prvi kriminalist, ravnatelj in sindikalist
Socialni demokrati so med drugim k sodelovanju povabili direktorico Nacionalnega inštituta za biologijo Tamaro Lah Turnšek, na listi SMS - Zeleni najdemo predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča in ljubljanskega mestnega svetnika Miho Jazbinška, na SDS-ovi listi pa brata predsednika republike in nekdanjega direktorja Elesa Vitoslava Türka. Pri LDS-u bosta med drugimi kandidirala nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek in ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc, pri SEM - Si (Stranka enakih možnosti) pa sindikalist Rastko Plohl.

Kopica znanih obrazov. Komu bo prepoznavnost pomagala v parlament, pa bo jasno po volitvah 4. decembra.

Izstopajoči volilni kandidati
Koga ponujajo stranke?