LDS-ovi predstavniki po vložitvi kandidatur. Foto: BoBo
LDS-ovi predstavniki po vložitvi kandidatur. Foto: BoBo
Potrdilo
Potrdilo, na katerem je Ploštajnerjevo ime, je podpisal Petohleb. Kdo je kriv za napako, ni jasno. Foto: MMC RTV SLO

Očitno je v njegovi komunikaciji s tajnico volilne komisije prišlo do nesporazuma glede tega, kdo je vlagatelj in kdo predlagatelj liste. Predlagatelj je namreč Boštjan Ploštajner. Nesporazumi se v življenju pač dogajajo, Uroš pa tudi ni imel prav nobenega razloga, da bi se predstavljal za nekoga drugega, saj je bil listo po zakonu upravičen vložiti sam in se je na zapisnik tudi podpisal kot Uroš Petohleb.

LDS
Glasovanje
Po besedah katarine Kresal je vse stranke "v tem času oblila predvolilna mrzlica in ustvarjalni nemir, ki na žalost za sabo prinaša tudi kakšen nesporazum ali kakšen lapsus in to je to, kar se je tukaj zgodilo". Foto: MMC RTV SLO
Uroš Petohleb
Uroš Petohleb naj bi ob vložitvi kandidatne liste pojasnjeval, kdo je zastopnik liste. Foto: MMC RTV SLO
Zaplet s podpisom v LDS-u
LDS vlaga kandidaturo

Boštjan Ploštajner je za MMC potrdil, da je listo vlagal Petohleb, in zagotovil, da se generalni sekretar ni predstavil z njegovo identiteto. Dodal je, da stranka nima nič proti, da se dokument, na katerem je po njegovem prepričanju podpis "Petohleb", pokaže javnosti.

Petohleb se je podpisal kot Petohleb pod Ploštajnerjevo ime
Ker v zakonu ni opredeljeno, kdo sme vlagati kandidatne liste, so si v LDS-u delo razdelili med štiri ljudi. Ploštajner je dejal, da so v štirih enotah, za katere je zadolžen, vedno zahtevali osebni dokument, zato ni jasno, zakaj delavka volilne komisije tega ni zahtevala. Ploštajner se je volilni enoti pozneje oglasil zaradi napake pri stalnem naslovu enega izmed kandidatov, kar je izključno v domeni zastopnika kandidatne liste. Petohleb se je na zahtevo uradnice, ki ni preverila njegove istovetnosti z dokumentom, podpisal na zahtevano mesto v zapisniku, je še dejal Ploštajner.

Dokument razkriva, da so podatki, navedeni v zapisniku, podatki zastopnika liste Boštjana Ploštajnerja, prav tako je nad mestom za podpis navedeno njegovo ime. Ploštajner pojasnjuje, da Petohleb ni zavajal nikogar, ampak se je na zahtevo uradnice na omenjeno mesto podpisal.

Kdo je kdo?
Zaplet se je zgodil 9. novembra, ko je delegacija LDS-a (Kresalova, Zalar in Petohleb) na upravno enoto prišla vložit listo kandidatov za 3. volilno enoto. Načeloma velja, da je pri vlaganju liste navzoč predstavnik liste, kar je za omenjeno enoto sekretar poslanske skupine LDS-a Boštjan Ploštajner, a zakon tega ne zahteva oz. ne omenja.

Na MMC-ju smo se po pojasnila odpravili tudi na upravno enoto. Na recepciji so nam dali na telefon uradnico, ki je dejala, da ne bo podala nobene izjave. Na naše vprašanje, ali je ona sprejela LDS-ovo vlogo, pa je odvrnila: "Na to vprašanje vam ne bom odgovorila."


Uradnica nam prav tako ni dovolila, da bi vlogo LDS-ovih kandidatov fotografirali, zato smo na upravno enoto poslali še pisno prošnjo za vpogled v dokument. Odgovor še čakamo.

.

LDS je medtem za MMC že posredoval omenjeni dokument.

Časnik Slovenske novice je pisal, da je vlogo zastopnika liste, "prevzel" nekdo drug (Petohleb), ki naj bi se ob oddaji liste podpisal kot Ploštajner. Uradnica je "napako" ugotovila, ker je zaradi napak v podatkih vložene liste za popravke poklicala "pravega" Ploštajnerja (ki je naveden kot predstavnik liste). Ko je Ploštajner prišel na volilno enoto, je ugotovila, da ne gre za istega človeka, ki je vložil in podpisal kandidatno listo, še piše časopis.

LDS: Petohleb se je podpisal kot Petohleb. Zaplet razjasnili isti dan
LDS zapisano interpretacijo dogodka zanika. Za MMC so sporočili, da je listo za LDS vložil generalni sekretar Uroš Petohleb, ki se je "na zapisnik podpisal kot Uroš Petohleb".
Kandidatno listo lahko v skladu z zakonom vloži vsakdo, za LDS pa jo je v Ljubljani vložil generalni sekretar Uroš Petohleb, so pojasnili.

"Očitno pa je v njegovi komunikaciji s tajnico volilne komisije prišlo do nesporazuma glede tega, kdo je vlagatelj in kdo predlagatelj liste. Predlagatelj je namreč Boštjan Ploštajner. Nesporazumi se v življenju pač dogajajo, Uroš pa tudi ni imel prav nobenega razloga, da bi se predstavljal za nekoga drugega, saj je bil listo po zakonu upravičen vložiti sam in se je na zapisnik tudi podpisal kot Uroš Petohleb. Jasno je torej, da se ni lažno predstavljal, zaplet pa smo še isto popoldne razjasnili in se volilni komisiji opravičili za nevšečnosti," so še zapisali.

Kresal: predvolilna mrzlica in ustvarjalni nemir prinašajo tudi nesporazume in lapsuse
Zaplet je skušala pojasniti tudi predsednica stranke Katarina Kresal, ki je dejala, da je prišlo do "verbalnega nesporazuma". Listo je vlagal generalni sekretar stranke Uroš Petohleb, ob tem pa pojasnjeval, da je zastopnik liste Boštjan Ploštajner. Tudi Kresalova je dodala, da "ni razloga, da bi se Petohleb predstavljal za koga drugega" in dodala, da se motiti človeško.

Zakon o volitvah v državni zbor v 51. členu določa način vložitve liste kandidatov:


Lista kandidatov se vloži pri volilni komisiji volilne enote. Predlog liste kandidatov mora vsebovati oznako volilne enote, ime predlagatelja, ime liste, osebne podatke kandidatov – ime, priimek, rojstni podatki, poklic in delo, ki ga opravlja, in stalno prebivališče ter ime, priimek in naslov stalnega prebivališča predstavnika liste.


Listi morajo biti priložena pisna soglasja kandidatov, da sprejemajo kandidaturo, in s tem zakonom določeno najmanjše število podpisov volivcev na predpisanih obrazcih. Predlogu liste je treba priložiti tudi razporeditev kandidatov z liste kandidatov po volilnih okrajih.


Listi kandidatov, ki jo vloži politična stranka, mora biti priložen tudi zapisnik o določitvi liste kandidatov in pravila politične stranke, ki se nanašajo na določanje kandidatov na volitvah v državni zbor.

"To ni stvar DVK-ja, to je stvar volilne komisije volilne enote"
Na Državni volilni komisiji o dogodku ne vedo ničesar. Direktor službe DVK, Dušan Vučko, nam je pojasnil le, da so preizkusi stvar pristojnih volilnih komisij, ki preverijo, ali so liste sestavljene in vložene tako, kot določa zakon. Ob tem je dodal, da te načeloma preverjajo tisto, kar jim določa zakon.

Očitno je v njegovi komunikaciji s tajnico volilne komisije prišlo do nesporazuma glede tega, kdo je vlagatelj in kdo predlagatelj liste. Predlagatelj je namreč Boštjan Ploštajner. Nesporazumi se v življenju pač dogajajo, Uroš pa tudi ni imel prav nobenega razloga, da bi se predstavljal za nekoga drugega, saj je bil listo po zakonu upravičen vložiti sam in se je na zapisnik tudi podpisal kot Uroš Petohleb.

LDS
Zaplet s podpisom v LDS-u
LDS vlaga kandidaturo