V Postojnski volilni enoti in enoti Ljubljana Center so zavrnili ugovore volivcev. Foto: MMC RTV SLO
V Postojnski volilni enoti in enoti Ljubljana Center so zavrnili ugovore volivcev. Foto: MMC RTV SLO
Volilni okraji
Pri volilnih okrajih je slika nekoliko drugačna. SD je zmagal v 46 volilnih okrajih, SDS pa v 41. LDS je zmagal v enem volilnem okraju. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Stranka premierja Janše je na državno volilno komisijo vložila dva ugovora. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Virant je glede ugovora zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri delu volilnih odborov v 3. volilni enoti s sedežem v Ljubljani Center in v 4. volilni enoti s sedežem v Ljubljani Bežigrad pojasnil, da gre za 53 volišč, na katerih lahko voli 53.000 državljanov. Prepričan je, da bi nepravilnosti lahko vplivale na izid volitev. Foto: MMC RTV SLO
Glasovnica v tujino
Glasovnice iz tujine najverjetneje ne bodo spremenile izida volitev. Foto: MMC RTV SLO
Volilne enote
SDS je zmagal v petih volilnih enotah, SD pa v treh. Foto: MMC RTV SLO
V znamenju povolilnih pritožb
Volilne komisije prejele 17 ugovorov

Glede ugovora SDS-a, ki je zatrjeval, da volilnim upravičencem na 18 voliščih ni bila dana možnost vpisa v volilni imenik oz. za tiste, ki se niso želeli vpisati, ni bil narejen ustrezen uradni zaznamek, so v komisiji dejali, da na "16 voliščih teh kršitev bodisi sploh ni bilo ali pa so bile čisto neznatne, manjkal je eden oz. največ 10 podpisov oz. zaznamkov, kar je neupoštevanja vredno". Komisija je prepričana, da te kršitve niso mogle bistveno vplivati na izid volitev.


O drugem ugovoru SDS-a, ki se nanaša na volilno enoto Ljubljana Center, bo komisija odločala v petek.

Ljubljana Bežigrad: Zavrnjeni tudi kandidat SSN-a in dva volivca
Komisija je zavrnila tudi druge tri ugovore v volilni enoti Bežigrad. Poleg ugovora SDS-a je bil tako zavrnjen tudi ugovor kandidata Stranke slovenskega naroda, ki je ugovarjal neuradnemu izidu volitev. Temu namreč ni mogoče ugovarjati. Zavrnjena sta bila še volivec in volivka, ki sta glasovala, a se nista mogla vpisati v imenik. "To, četudi drži, ni moglo nikakor vplivati na izid volitev, saj sta glasovala," so poudarili v komisiji.
Po besedah predsednice volilne komisije Martine Erzin so se ugovori v enoti Ljubljana Center nanašali na nepravilnosti dela volilnega odbora. Komisija je ugotovila, da so bile kršitve, povezane s podpisi volivcev, res ugotovljene, a ne morejo bistveno vplivati na izid volitev.

Erzinova je pojasnila, da se mora v skladu z zakonom volivcu ponuditi ali od njega zahtevati podpis v volilni imenik, vendar pa, če volivec to odkloni, ni razloga, da ne bi prejel glasovnice. "Vendar je to potrebno navesti v volilni imenik," je še dejala Erzinova.

Ugovori v enoti s sedežem v Postojni niso bili utemeljeni
Komisija je zavrnila tudi štiri ugovore volivcev, ki so jih vložili v 2. volilni enoti s sedežem v Postojni. V nobenem primeru naj ne bi bile izkazane nepravilnosti, ki bi vplivale na izid volitev. Dva ugovora so prejeli z območja Kopra in dva z območja Nove Gorice. V dveh primerih se je ugovor nanašal na kršitve v zvezi s podpisi volivcev v volilni imenik, v preostalih dveh pa je bilo navedeno, da naj bi bile nekatere glasovnice opredeljene kot neveljavne, čeprav bi morale biti veljavne, vendar ni bilo obrazloženo, za koliko glasovnic gre in na katerih voliščih.

Ugovor Pozsončeve zavrnjen
Volilna komisija 10. volilne enote s sedežem v Lendavi je zavrnila tudi ugovor kandidatke Marije Pozsonec. Njen ugovor se je nanašal na delo volilne komisije pri pripravi volilnih imenikov in točkovanja kandidatov za poslanca madžarske narodnostne skupnosti.

13 ugovorov volivcev, 2 strankarska in 2 kandidatska
Volilne komisije so prejele skupno 17 ugovorov, od tega so jih 13 podali volivci, dva ugovora kandidata in dva ugovora predstavnika liste kandidatov SDS-a.

Volilna enota Postojna: 4 ugovori volivcev
Volilna enota Ljubljana Center: 7 ugovorov volivcev in en ugovor predstavnika liste SDS-a
Volilna enota Bežigrad: 1 ugovor SDS-a, 1 ugovor SSN-a, 2 ugovora volivcev
Volilna enota Maribor: 1 ugovor volivca
Volilna enota za poslanca madžarske manjšine: 1 ugovor kandidata

Druge volilne enote niso prejele ugovorov. Volilne komisije morajo o ugovorih odločati v 48 urah od prejema ugovora.

SDS: Nezakonitosti lahko bistveno vplivajo na volilni izid
V SDS-u so ugovora vložili zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri delu volilnih odborov, ker nekateri volilni odbori od volivk in volivcev niso zahtevali oziroma jim niso omogočili lastnoročnega podpisa v volilni imenik, kot to določa zakon. V stranki tako zahtevajo, da se pregledajo volilni imeniki na 52 voliščih. Nato naj se naredi primerjava števila oddanih glasovnic s seštevkom števila podpisov volivnih upravičencev v volilnem imeniku na določenem volišču in vpisanih uradnih zaznamkov o številu tistih volilnih upravičencev, ki se niso mogli oziroma niso želeli podpisati v za to namenjen prostor v volilnem imeniku.

Zahtevajo razveljavitev dela glasovanja in ponovne volitve
V stranki tako ugotavljajo, da gre za nepravilnosti in nezakonitosti, ki bi lahko bistveno vplivale na volilni izid. Zahtevajo še, da se na vseh voliščih, kjer se bo ugotovilo, da število oddanih glasovnih ni enako seštevku števila podpisov volilnih upravičencev v volilnem imeniku in uradnih zaznamkov o tistih, ki se niso podpisali, razveljavi glasovanje in odredi ponovne volitve v obsegu, v katerem je bilo glasovanje razveljavljeno.

Virant: Prav je, da se razčistijo vse nepravilnosti
Kandidat SDS-a za poslanca Gregor Virant je v tem kontekstu dejal, da je prav, da se razčistijo vse nepravilnosti pri delu volilnih organov. Dodal je, da "bomo s tem na koncu dobili čisti volilni izid". Pri tem je pojasnil še, da SDS popolnoma zaupa volilni komisiji, ki bo odločala o ugovoru. Če bo ta ugovor zavrnila z argumentom, s katerim se SDS ne bo strinjal, "pa bomo uporabili sodno pot", je še povedal Virant.

Volivci z dveh volišč na vnovično glasovanje?
Na dveh voliščih na območju Vič - Rudnik v volilni enoti Ljubljana Center naj volilni komisiji od volivcev ne bi zahtevali podpisa v volilni imenik. Tako se lahko zgodi, da bo okoli 2.200 volivcev še enkrat povabljenih na volitve. Volilna komisija o ugovoru še odloča. Kot je v sredo za MMC zatrdil namestnik tajnika državne volilne komisije Janez Srebot, se ponovitev volitev lahko zgodi, če so nepravilnosti takšne, da bi lahko vplivale na izid volitev.

Bo SDS zahteval vnovično štetje?
SDS bi tako po nekaterih napovedih lahko zahteval vnovično štetje glasov, a zgolj na posameznih voliščih, saj na vseh voliščih to ni mogoče. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za nepravilnosti v zvezi z dobrimi 18.000 neveljavnimi glasovnicami oziroma z domnevnim nepodpisovanjem volivcev v volilne imenike, poroča Radio Slovenija.

Lahko glasovnice iz tujine spremenijo izid?
Državna volilna komisija je iz tujine že prejela 7.696 glasovnic, manjkajo pa še podatki treh volilnih okrajev. Razlika med SD-jem in SDS-om je 12.602 glasova, po mnenju poznavalcev pa so spremembe na vrhu zaradi glasovnic iz tujine malo verjetne. NSi bi tako za vstop v parlament potreboval še okoli 8.000 glasov, SDS pa za še en mandat v DZ-ju približno 12.000 glasov iz tujine več kot preostale stranke. Na lanskih predsedniških volitvah se je iz tujine vrnilo okoli 8.000 glasovnic. Letos je bilo v tujino, največ na Hrvaško, pa v Srbijo, Nemčijo, Italijo, Argentino in Kanado, poslanih okoli 46.000 praznih glasovnic.

Pahor ostaja previden
Po torkovem neformalnem sestanku levega trojčka je najverjetnejši mandatar in predsednik SD-ja Borut Pahor dejal, da vsi glasovi še niso prešteti, zato ostaja previden. Predsednik Zaresa Gregor Golobič je bil prepričan, da je osnovno sporočilo volitev nedvoumno, predsednica LDS-a Katarina Kresal pa se je ostro odzvala na morebitno vnovično štetje glasov.

Razdelitev glasov po volilnih enotah
Kranj

Št. neveljavnih glasovnic: 2.432 glasovnic (1,81 %)
SD: 29,79 % (39.302 glasov)
SDS: 31,58 % (41.666 glasov)

Postojna
Št. neveljavnih glasovnic: 2.360 (1,89 %)
SD: 38,49 % (47.247 glasov)
SDS: 27,60 % (33.887 glasov)

Lj. Center
Št. neveljavnih glasovnic: 1.762 (1,24 %)
SD: 38,84 % (54.675 glasov)
SDS: 27,12 % (38.185 glasov)

Lj. Bežigrad
Št. neveljavnih glasovnic: 2.081 (1,41 %)
SD: 34,11 % (49.524)
SDS: 29,50 % (42.818)

Celje
Št. neveljavnih glasovnic: 2.455 (1,81 %)
SD: 26,64 % (35.541 glasov)
SDS: 30,42 % (40.588 glasov)

Novo mesto
Št. neveljavnih glasovnic: 2.494 (2 %)
SD: 26,2 % (31.956 glasov)
SDS: 27,3 % (33.296 glasov)

Maribor
Št. neveljavnih glasovnic: 2.228 (1,78 %)
SD: 25,23 % (31.069 glasov)
SDS: 29,05 % (35.775 glasov)

Ptuj
Št. neveljavnih glasovnic: 2.312 (1,9 %)
SD: 23,03 % (27.469 glasov)
SDS: 31,83 % (37.967 glasov)

V znamenju povolilnih pritožb
Volilne komisije prejele 17 ugovorov