Ali se bo letos končal poslanski mandat poslancema, ki sta v državnem zboru že od začetka leta 1992? Foto: MMC RTV SLO
Ali se bo letos končal poslanski mandat poslancema, ki sta v državnem zboru že od začetka leta 1992? Foto: MMC RTV SLO

V volilni komisiji madžarske narodne skupnosti so pojasnili, da so preizkusili zakonitost in potrdili vseh pet vloženih kandidatur. Za mesto poslanca madžarske manjšine se bodo tako poleg dozdajšnje poslanke Marie Pozsonec potegovali tudi Laszlo Göntz, Albert Halasz, Janez Somi in Olga Požgai Horvat.

V volilni komisiji italijanske narodne skupnosti so tudi potrdili prejem petih kandidatur, prav tako pa so jih tudi že preizkusili. Vendar ker odločbe kandidatom še niso bile vročene, niso želeli razkriti števila potrjenih kandidatur in imen kandidatov. Za vnovičen mandat naj bi se potegoval zdajšnji poslanec Roberto Battelli, ki do zdaj sploh še ni imel protikandidata, poleg njega pa tudi zdajšnji poslanec SD-ja in nekdanji koprski župan Aurelio Juri. Po neuradnih podatkih pa kandidirajo še Vladimir Dellore, Luciano Monica in Sebastian Pelan.

Kandidati za poslanca narodnih skupnosti so za vložitev kandidature potrebovali podpise najmanj 30 volivcev, vpisanih v poseben volilni imenik. V volilnem imeniku italijanske manjšine je trenutno vpisanih 2.785 volivcev, v imeniku madžarske skupnosti pa 7.050.

B. K.