Majhen korak za volivca, velik korak za demokracijo. Foto: EPA
Majhen korak za volivca, velik korak za demokracijo. Foto: EPA
Volitve 2008
Vabljeni k spremljanju MMC-jevega volilnega portala. Foto: MMC RTV SLO
Volitve 2008
Gneča na desni, levi in na sredini. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav bodo seznami tistih, ki se bodo 21. septembra potegovali za sedeže v državnem zboru dokončno znani šele čez nekaj dni, lahko že postrežemo z nekaj zanimivimi imeni, s katerimi bodo stranke nagovarjale volivce ter določenimi imeni.

Jazbinšek (spet) onkraj Ljubljane
Prvi minister za okolje in prostor (v Demosovi vladi) ter dolgoletni mestni svetnik Zelenih Slovenije v svetu Mestne občine Ljubljana, Miha Jazbinšek je prav danes uradno napovedal, da bo na državnozborskih volitvah nastopil na skupni listi SLS-a ter SMS-a. Članske izkaznice katere koli od obeh ne bo nosil.

Nekdanji davčni inšpektor Djordje Perić, javnosti najbolj znan po javnem verbalnem dvoboju ter sodni bitki z davčno upravo, po kateri ga je morala slednja po prekinitvi delovnega razmerja znova zaposliti, bo nastopil na kandidatni listi stranke Lipa, pod vodstvom Saša Pečeta.

SDS stavi tudi na športno noto
Nemalo zanimivosti skriva tudi lista najmočnejše stranke v državi. Čeprav bo SDS listo uradno predstavil na strankinem sobotnem festivalu v Šentvidu pri Stični, je komercialna televizija Pop TV poročala, da naj bi v Ljubljani zanjo kandidiral nekdanji nogometni reprezentant Miran Pavlin, v Mariboru nekdanja smučarska asinja Katja Koren, v Kopru pa predsednik uprave Luke Koper, Robert Časar.

Prav tako na listah, kot vse kaže, ne bo nekaterih poslancev SDS-a. Mirko Zamernik odhaja v podjetniške vode, v katerih naj bi se preizkusil v motivacijskih tehnikah po zgledu znanega Smiljana Morija (s katerim sta v preteklosti sodelovala; Zamernik je v prostorih DZ-ja v prejšnjem mandatu za Morija posnel reklamni spot, kar nekaterim njegovim kolegom ni bilo najbolj po godu). SDS pa se je odpovedal kadidatnim uslugam poslanca Bojana Starmana, ki naj po mnenju vodstva stranke ne bi deloval dovolj politično aktivno. Omembe vreden je še podatek, da se bodo na volitve podali tudi vsi SDS-ovi ministri z izjemo Iztoka Jarca. Želel naj bi si vrnitve v diplomatsake vode. Nekdanji zdravsteni minister Andrej Bručan o kandidaturi še razmišlja.

Komu simpatije volilnega telesa s krščanskimi prednostmi?
Verjetno je bilo te dni največ črnila prelitega okoli kandidatne liste Nove Slovenije, saj se je ugibalo, koliko njenega volilnega kolača si bo odrezal novoimenovani KDS - Krščansko demokratska stranka Jožeta Duhovnika, h kateremu sta med vidnejšimi iz vrst NSi-ja prestopila Janez Drobnič ter Marko Štrovs. Iz SDS-a je k novemu igralcu na domačem političnem parketu prestopila Angelca Likovič, v vrste KDS-a pa je prišel tudi nekdanji Jelinčičev poslanec (do l. 1993) ter kasnejši predsednik Slovenske nacionalne desnice (do l. 1998), Sašo Lap.

Bo pa na volitvah zato nastopila celotna NSi-jeva ekipa ministrov in poslancev. Pri prvih bo manjkala zgolj Marjeta Cotman, pri slednjih pa Majda Zupan. Na njihovi listi pa bo nastopil tudi direktor Slovenske odškodninske družbe Marko Pogačnik.