21. septembra bomo volivci izbirali poslanke in poslance državnega zbora. Foto: EPA
21. septembra bomo volivci izbirali poslanke in poslance državnega zbora. Foto: EPA
Franc Žnidaršič
Franc Žnidaršič iz DeSUS-a pravi, da se bodo bolj posvetili delavcem. Foto: MMC RTV SLO
Dr. Danilo Türk
Predsednik države dr. Danilo Türk je razpisal volitve za 21. september, kar je najbolj zgodaj do zdaj. Foto: MMC RTV SLO
Miran Potrč
V SD-ju so prepričani, da je treba spremeniti politiko dozdajšnje vlade, zato je njihov slogan Politika sprememb. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Odzivi strank na datum volitev

Zanimalo nas je, kako vodje poslanskih skupin oziroma predsedniki strank ocenjujejo pripravljenost svoje stranke na volitve in na kaj bodo stavili pri volivcih.

Datum izvedbe letošnjih državnozborskih volitev za SDS ni nepričakovan, saj se je o 21. septembru kot najverjetnejšem datumu za izvedbo petih parlamentarnih volitev v samostojni Sloveniji govorilo že dlje časa, pravi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. "Kljub vsemu pa pričakujemo ponoven uspeh na državnozborskih volitvah 21. septembra letos," je še dodal Tanko.

Stranka bo na volitve seveda pripravljena, je za MMC dejal Matej Lahovnik (Zares). Datum volitev je bil pričakovan, saj je skrajni možni datum.

Zares izpostavlja socialo in gospodarstvo
Lahovnik je kot adut stranke izpostavil predvsem dele programa, ki zadevajo socialo in gospodarstvo. Volivcem bodo ponudili alternativo in prihodnost, "preteklost pa bomo pustili za sabo". Lahovnik je prepričan, da ima Zares na vseh področjih boljše rešitve od drugih strank.

DeSUS se bo bolj posvetil delavcem
Vodja PS DeSUS Franc Žnidaršič je za MMC zagotovil, da bo stranka na volitve pripravljena. Na vprašanje, kje še posebej izstopajo, je dejal, da so boljši pri obrambi upokojenskih pravic, najodločnejši pri obrambi revnih in zagovorniki starejših, bolnih, revnih in upokojencev. Novost v stranki je pozornost, posvečena delavcem, saj se DeSUS zaveda, da brez njih socialnih razlik ne bo mogoče odpraviti. Desus se zaveda, da so upokojenci odvisni od delavcev, je dejal Žnidaršič in dodal: "Vemo, da so delavci podcenjeni, da jih kapital izkorišča, in proti temu bomo nastopali."

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč datum za izvedbo volitev vidi "kot datum, ki je znotraj pričakovanega razpona". Temu datumu bodo v stranki prilagodili tudi predvolilne aktivnosti. Školč je še prepričan, da jih sicer volilna kampanja ne more presenetiti in da sami ne bodo imeli možnosti, da bi izbirali "teme in odtenke" predvolilne kampanje, zato so pripravljeni tudi na to, da se bo "pralo veliko umazanega perila. Tudi namišljenega."

V NSi-ju stavijo na krščanske vrednote
V Novi Sloveniji so za MMC povedali, da so "omenjeni datum vseskozi pričakovali" in da so pripravljeni. "29. marca 2008 smo kot prva politična stranka sprejeli program stranke za mandatno obdobje 2008-2012, potrdili smo že dve tretjini kandidatov," še pravijo v NSi-ju.

"Nova Slovenija je edina slovenska politična stranka, ki se je jasno opredelila za krščanske in tradicionalne slovenske vrednote, kot sta družina in domoljubje," so svoje prioritete predstavili v NSi-ju in dodali: "Z našim političnim delovanjem želimo narediti Slovenijo, ki bo gospodarsko razvita in stabilna, ki bo varna in bo dežela vrednot."

Politika sprememb bo vodilo SD-ja
"Naša stranka je na volitve pripravljena že zdaj," je na MMC-jevo vprašanje o pripravljenosti stranke odločno odgovoril Miran Potrč (SD) in dodal: "1. julija bomo predstavili tudi alternativni vladni program in javnost bo imela cel julij in cel avgust ter 20 dni septembra. Predstavili bomo tudi kandidate, priredili volilno konvencijo ..."

V SD-ju so prepričani, da je treba spremeniti politiko dozdajšnje vlade, zato je njihov slogan Politika sprememb. Želijo si, da bi Slovenija napredovala in da bi od tega imeli korist vsi Slovenci in Slovenke in ne le tisti z visokimi dohodki, je še povedal Potrč. Stranka Socialnih demokratov stavi na uspešen gospodarski razvoj, trudila se bo, da bi zmanjšala socialne razlike, da bi mladi dobili redne zaposlitve in da bi upokojenci dostojno živeli, še pravi Potrč.

Jakob Presečnik iz SLS je za MMC povedal, da je datum pričakovan in "da je najbolj optimalen datum za volitve". Pravi, da SLS pred volitvami stavi na svojo mrežo lokalnih odborov. "Mi imamo veliko županov, vplivnih ljudi na lokalni ravni in smo vedno v stiku z ljudmi," še pravi Presečnik in dodaja, da bodo v ospredje svojega volilnega programa postavili "razvoj občin, okolje, vse to, kar bo pripomoglo k skladnemu regionalnemu razvoju". Prepričan je, da je prednost njihove stranke v tem, da poznajo okolje, v katerem živijo preprosti ljudje.

Peče: Bolje bi bilo, če bi bile volitve pozneje
Predsednik Lipe Sašo Peče pa pravi, da bi Lipi zaradi želje po čim večji volilni udeležbi bolj ustrezalo, če bi bile volitve pozneje. "Večji del uradne volilne kampanje bo potekal v času t. i. vročih mesecev," pravi Peče in dodal, da so v Lipi na volitve pripravljeni.

SNS: Ves čas delamo tako, kot da bodo volitve
Zmago Jelinčič Plemeniti
pravi, da se na volitve ne bodo posebej pripravljali, saj "ves čas delamo tako, kot da bodo kmalu volitve. Mi tako delamo štiri leta in ne tako kot drugi, ki pol leta pred volitvami sestavijo 220 do 300 strani dolg program".

Volivce bodo skušali prepričati s svojim delovanjem "na vseh področjih", nam je še povedal Zmago Jelinčič in dodal, da ne more izpostaviti enega področja, saj se bodo enakovredno posvečali vsem: "Pomembni so sociala, zdravstvo, mladi, težave z mejo, obramba, notranja in zunanja politika ..." Pravi, da ves čas delujejo tako, da so blizu volivcev in da so v stiku z njimi. Glede datuma Jelinčič pravi, da je smiseln in dober.

Tanja Kozorog

Odzivi strank na datum volitev