Janše je zadnji slabi dve desetletji vselej v središču domačega družbenopolitičnega dogajanja. Foto: EPA
Janše je zadnji slabi dve desetletji vselej v središču domačega družbenopolitičnega dogajanja. Foto: EPA
Janez Janša
Ljubitelj gora, kjer je spoznal tudi zdajšnjo zaročenko Urško Bačovnik. Foto: EPA
Janez Janša
Bil je med akterji osamosvojitve. Med vodenjem EU-ja - kar je bil po prepričanju mnogih drugi največji izziv za mlado državo - pa je Sloveniji načeloval. Foto: EPA
Janez Janša
Smeh - prej redkost, kot ne. Foto: EPA
Janez Janša
V politično orbito so ga med drugim izstrelile izkušnje iz procesa proti četverici ter posledična prepoznavnost. Foto: MMC RTV SLO

Nadaljnje izobraževanje je sledilo na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani, kjer je študiral obramboslovje in leta 1982 diplomiral. Po študiju je postal pripravnik v tedanjem Republiškem sekretariatu za obrambo in tam opravil strokovni izpit. Konec leta 1982 je bil imenovan za predsednika komisije za SLO in DS v okviru tedanje mladinske organizacije (ZSMS). S kritično oceno razmer v takratni JLA, ki so bile označene za kontrarevolucionarne, se je pričela disidentska pot Janeza Janše. Sledil je strog nadzor Službe državne varnosti nad njim in njegovimi prijatelji, politične sankcije ter omejevanje in preprečevanje njegovega javnega dela.

Med voditelji slovenske pomladi
Politično omejevanje Janeza Janše je segalo v vse aspekte njegovega življenja, med drugim je izgubil vsako možnost zaposlitve v kaki državni instituciji ali podjetju in bil med leti 1985 in 1986 zavrnjen na preko 250 javnih razpisih za zaposlitev, kljub temu, da je izpolnjeval vse pogoje.

V tem času se je politično angažiral v novonastajajočih mirovnih in ekoloških gibanjih, ki jih je takratna oblast obravnavala kot "družbeno nevarne". Preživljal se je s pisanjem računalniških programov in priložnostnimi višinskimi deli skupaj s svojimi prijatelji iz alpinističnega odseka. onec leta 1986 je postal tajnik mesečne revije Časopis za kritiko znanosti takratne študentske organizacije ljubljanske univerze, ki se je lotevala tedaj politično nezaželjenih tem.

Leta 1987 se je delno liberaliziralo tudi uredništvo osrednjega glasila ZSMS Mladina, kar je Janezu Janši omogočilo pisanje in objavljanje kritičnih komentarjev in prispevkov na temo demokracije in nacionalne suverenosti. Spomladi leta 1987 je z Igorjem Omerzo ustanovil majhno računalniško podjetje MikroAdo, ki je hitro postalo nekakšen tehnični servis nastajajoče politične alternative in družbenih gibanj.

Proces proti četverici in prvi koraki k slovenski demokraciji
31. maja 1988 je Janeza Janšo v zgodnjih jutranjih urah aretirala Služba državne varnosti. Poleg njega so bili aretirani še Ivan Borštner, zastavnik JLA, novinar David Tasić in urednik Franci Zavrl. tem se je pričel znani proces proti četverici. Pojavile so se javne zahteve za spremembe v smeri večstrankarske demokracije, kar je bil eden najpomembnejših vzvodov osamosvojitvenega procesa Slovenije.

Množične demonstracije v Ljubljani in deset-tisoči članov Odbora za varstvo človekovih pravic, ki je bil takrat ustanovljen, so oznanili Slovensko pomlad. Janša je bil na procesu, kjer so četverici sodili brez prisotnosti javnosti in brez pravice do odvetnika, obsojen na 18 mesecev zapora. Po pravnomočnosti sodbe maja leta 1989 ga je oblast ponovno aretirala in ga poslala na prestajanje kazni najprej v zapor na Dob pri Mirni ter ga šele po ponovnih demonstracijah premestila v odprti tip zapora na Igu.

Na teh demonstracijah je bila prvič prebrana Majniška deklaracija 1989, v kateri je opozicija zahtevala demokratično in suvereno Slovenijo ter spoštovanje človekovih pravic. Zaradi velikega pritiska javnosti je bil Janez Janša po tretjini prestane kazni poleti 1989 izpuščen.
Po prihodu iz zapora je postal glavni urednik tednika Demokracija, ki ga je urejal vse do maja 1990.

Prve demokratične volitve 1990
Janša je januarja 1989 sodeloval pri ustanovitvi Slovenske demokratične zveze (SDZ) in bil izvoljen najprej za njenega podpredsednika, nato pa za predsednika Sveta stranke. Na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji aprila leta 1990 je bil na listi SDZ neposredno izvoljen za poslanca.

Janez Janša, minister za obrambo
Maja 1990 je postal minister za obrambo. Preko Manevrske strukture narodne zaščite, ter reorganizacije TO v prvo pravo Slovensko vojsko, se junija 1991 Slovenija z relativno majhnimi žrtvami obrani pred agresijo jugoslovanske armade in razglasi svojo neodvisnost.

Marca 1994 je Državni zbor na predlog predsednika vlade Janeza Drnovška Janšo razrešil s funkcije. Razlog: t. i. afera Depala vas, ki epiloga ni dobila do današnjih dni.

Predsednik SDS-a
Janez Janša se je spomladi leta 1992 pridružil Jožetu Pučniku in njegovi Socialdemokratski stranki Slovenije. Na volitvah leta 1992 je bil Janša ponovno izvoljen za poslanca, maja 1993 pa ga je tretji kongres SDS-a izvolil za predsednika. Ponovno je bil za predsednika SDS izvoljen na kongresih stranke leta 1995, leta 1999, leta 2001 in leta 2005. Leta 1996 je Janez Janša ponovno sedel v poslanske klopi, SDS pa je postala vodilna opozicijska stranka v Sloveniji.

Minister za obrambo v vladi dr. Andreja Bajuka
Janez Janša je v času od junija do oktobra 2000 v vladi Andreja Bajuka ponovno vodil ministrstvo za obrambo.

Na državnozborskih volitvah oktobra 2000 je bil tretjič izvoljen za poslanca DZ, SDS pa je postala druga najmočnejša politična stranka v Sloveniji.

Predsednik Vlade Republike Slovenije
Janez Janša je bil kot predlagani kandidat za mandatarja nove slovenske vlade 9. novembra 2004 s 57 glasovi poslancev izvoljen za novega predsednika Vlade Republike Slovenije.
3. decembra 2004 je v Državnem zboru RS prisegla nova vlada, ki se je pod vodstvom Janeza Janše še isti dan sestala na svoji konstitutivni seji.

Vlado v mandatu Janeza Janše sestavljajo koalicijski partnerji Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka, Slovenska ljudska stranka in Demokratična stranka upokojencev Slovenije.

Publicist in predavatelj
Janez Janša je napisal več knjig ter na stotine člankov, komentarjev, esejev in znanstvenih razprav. Objavil je tudi več svojih pesmi in literarnih spisov. Njegova knjiga o nastajanju slovenske države z naslovom Premiki (1992) je samo v slovenski izdaji izšla v nakladi preko 55.000 izvodov, prevedena pa je tudi v angleščino, nemščino in hrvaščino. Tudi njegova knjiga z naslovom Okopi (1994), v kateri analizira značilnosti obdobja tranzicije, je doživela velik odziv med slovenskimi bralci in dosegla naklado 15.000 izvodov. V knjigi 7 let pozneje (1995) Janez Janša skupaj z Davidom Tasićem in Ivanom Borštnerjem razkriva ozadje njihovih aretacij. Kot predavatelja - izvedenca za obrambna in geostrateška vprašanja so ga vabili na mnoge posvete in simpozije po svetu.

Je oče sina Žana in hčerke Nike, ki sta študenta. V prostem času igra nogomet, golf, smuča, deska na snegu, najraje pa zahaja v slovenske gore, kjer je spoznal tudi svojo zaročenko Urško Bačovnik, zdravnico.