Janez Drobnič javnosti razlogov za izstop še ni predstavil. Foto: RTV SLO
Janez Drobnič javnosti razlogov za izstop še ni predstavil. Foto: RTV SLO

Drobnič, ki je bil v stranki vse od njene ustanovitve pred osmimi leti, je o prenehanju članstva pisno obvestil tudi predsednika stranke Andreja Bajuka in mu predstavil razloge za izstop. Javnosti pa teh razlogov še ne želi predstaviti niti ne namerava komentirati medijskih špekulacij, da naj bi se želel pridružiti novoustanovljeni Krščansko demokratski stranki.

Drobnič je bil v tem mandatu dve leti minister za delo, po razrešitvi konec leta 2006, do katere je prišlo na predlog premierja Janeza Janše, pa poslanec NSi-ja. 11. junija letos je že izstopil iz poslanske skupine in v državnem zboru deloval kot nepovezani poslanec.

Evropska poslanca Lojze Peterle in Ljudmila Novak ter Klemen Žumer so v pismu predsedniku stranke Bajuku 8. julija med drugim zapisali, da si je treba prizadevati za strnitev sil in v tem okviru za "rešitev kandidature Janeza Drobniča".

Drobničev izstop iz stranke je že komentiral njegov zdaj že bivši kolega, podpredsednik stranke in poslanec Alojz Sok. Šlo naj bi za Drobničevo osebno odločitev, ki jo v Novi Sloveniji obžalujejo, vendar jo spoštujejo.