Gregor Golobič: Rezultat je odraz želje po spremembi. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič: Rezultat je odraz želje po spremembi. Foto: MMC RTV SLO
Janković za MMC: DeSUS spada k levemu trojčku
Kresal za MMC: Ni razloga za žalost
Golobič za MMC: Premislek o širitvi koalicije

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je dejal, da so ob ustanovitvi stranke izrazili željo po spremembi. Rezultat je ocenil kot nezaupnico sedanji oblasti. Zahvalil se je volivkam in volivcem, da so jih usidrali v politični prostor. "Politika bo v prihodnje bolj imuna na skušnjave oblasti." Dejal je, da je bilo že pred letom jasno, da so mnogi nezadovoljni s ponudbo, Zares pa je učinkovito demonstriral, da se zavzema za novo politiko z novimi vsebinami in novimi ljudmi.


Po njegovem mnenju je odtehtalo veliko razočaranje nad sedanjo koalicijo, predvsem SDS, ki je po njegovem mnenju imeli priložnost, da se izkaže. Z aroganco, izločanjem drugih, tudi javnosti, je leta 2004 pridobljeno zaupanje izgubil. Znaki so bili jasni: lokalne, predsedniške in v zadnje potrdilo tudi parlamentarne volitve. Poceni poskusi na davkoplačevalske stroške so se spremenili. "Tega noben brezplačnik ne more spremeniti," je še za TV SLO dodal Golobič. O vlogi podpore s strani ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter nekdanjega predsednika Milana Kučana pa meni, da "odgovornost za poraz lahko nosijo sami." Podporniki, poleg omenjene dvojice tudi drugi, so prispevali predvsem k mobilizaciji, da smo na razpotju. Poziv je bil: "Pojdite volit," pravi prvi mož stranke Zares.

Zoran Janković se je zahvalil državljnakam in državljanom za posluh, da so se znova odločili "za demokracijo in spremembe". Milan Kučan je še vedno avtoriteta, odgovarja na vprašanja o pomenu podpore nekdanjega predsednika republike, saj njegovo mnenje še vedno šteje. Možnosti, da bi sprejel morebitni mandatarski položaj, ni. Pred trojčkom je težko obdobje, da bi se sestavila strokovna vlada, Ljubljana pa dobila povrnjen denar, ki ga je izgubila z zakonom o financiranju občin, pravi ljubljanski župan.

LDS: Bili smo že odpisani
Predsednica LDS-a Katarina Kresal je dejala, da so z rezultatom zadovoljni, za glasove pa se je zahvalila vsem volivkam in volivcem. Podpora stranki je po njenih besedah od časa njenega prevzema LDS-a poskočila za 100 odstotkov. Jožef Školč: "LDS je bila do vlade kritična vseskozi, danes se je to obrestovalo." Teoretično je podpore dovolj, trojčku pa daje proste roke, meni poslanec LDS-a. Dodaja, da nizka udeležba kaže na nezaupanje ljudi v parlament in v politiko. "S 5 % bomo ravnali pazljivo. Ne smete pozabiti, da so nas pred 2 letoma odpisali," je še dejal Školč.


Janković za MMC: DeSUS spada k levemu trojčku
Kresal za MMC: Ni razloga za žalost
Golobič za MMC: Premislek o širitvi koalicije