SDS in SD sta v primerjavi z volilnimi preferencami prejšnji teden izgubila nekaj odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
SDS in SD sta v primerjavi z volilnimi preferencami prejšnji teden izgubila nekaj odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi strank na volilne ankete
Volilne napovedi Interstata in ostalih medijev

V parlament bi se po napovedi Interstata uvrstile še stranke Zares z 12 odstotki volivcev, LDS s 7,5 odstotka volivcev, DeSUS in SNS s 7,2 odstotka, SLS+SMS s 6,7 odstotka in NSi s 5,8 odstotka. Volilna napoved kaže, kako bi volili anketirani, če bi bile volitve v času merjenja.

Glede na napoved se je povečal delež volivcev strankam, ki so do zdaj imele manjše deleže. To so stranke NSi, SLS+SMS ter druge neparlamentarne stranke, nekoliko pa se je delež volivcev povečal tudi strankama LDS in Zares.

Kako kaže neparlamentarnim strankam?
Med neparlamentarnimi strankami bi po volilnih napovedih največ glasov dobili Zeleni (2,6 odstotka), Listo za pravičnost in razvoj bi volilo 0,8 odstotka vprašanih, Akacijo 0,2 odstotka, Zeleno koalicijo 0,2 odstotka, KDS in SSN pa 0,1 odstotek vprašanih.

Pri izračunu volilne napovedi so avtorji upoštevali volilne preference samo pri tistih anketiranih, ki so dejali, da se bodo volitev zagotovo ali verjetno udeležili. Hkrati pa so upoštevali tudi odgovore sicer neopredeljenih anketirancev glede na to, katera stranka jim je najbližja.

Kdo je bolj primeren za premierja?
Po mnenju 37 odstotkov anketiranih je za predsednika vlade bolj primeren Janez Janša, 35 odstotkov vprašanih pa meni, da je bolj primeren Borut Pahor. Petina anketiranih je mnenja, da za predsednika vlade ni primeren nobeden izmed njiju. Skoraj desetina sodelujočih pa se do vprašanja ni znala opredeliti.

90 odstotkov anketiranih, meni, da bi morala država odvzeti premoženje tajkunom, če se izkaže, da je bilo premoženje pridobljeno nezakonito z menedžerskimi odkupi in parkiranjem delnic. Nasprotno meni štiri odstotke vprašanih, pet odstotkov vprašanih pa se do vprašanja ni znalo opredeliti.

Komu vprašani bolj zaupajo v aferi Patria?
Skoraj 40 odstotkov vprašanih glede afere Patria, bolj zaupa predsedniku slovenske vlade Janezu Janši, dobra četrtina pa bolj verjame prispevku finske televizije. Več kot tretjina sodelujočih v raziskavi, ne ve, komu naj zaupa glede omenjene afere. Polovica anketiranih ne verjame, da je Janez Janša prejel podkupnino pri nakupu oklepnikov Patria. Četrtina vprašanih je prepričana nasprotno, 22 odstotkov anketiranih je izbralo odgovor "Ne vem".

Odzivi strank na volilne ankete
Volilne napovedi Interstata in ostalih medijev