Glasovnice, ki jih je DVK pošiljal v tujino, so imele prazen prostor za vpis kandidata oziroma kandidatne liste. Foto: MMC RTV SLO
Glasovnice, ki jih je DVK pošiljal v tujino, so imele prazen prostor za vpis kandidata oziroma kandidatne liste. Foto: MMC RTV SLO
Prazna glasovnica
Prazne glasovnice so bile poslane v države izven Evrope. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi odsotnosti delavcev na nekaterih upravnih enotah jim ni uspelo pridobiti podatkov okrajnih volilnih komisij za volilne okraje Škofja Loka II, Grosuplje in Zagorje ob Savi, so sporočili z Državne volilne komisije, zato številka prispelih glasovnic še ni popolna. DVK bo tako glasovnice iz tujine preštel do ponedeljka, med 30. septembrom in 8. oktobrom pa bo potekalo ugotavljanje uradnega izida volitev.

Ko bo jasno, katerih 90 poslancev je bilo izvoljenih v novo sestavo državnega zbora, bo predsednik republike Danilo Türk državnemu zboru predložil kandidata za novega mandatarja. Ustava določa, da prvo sejo parlamenta najpozneje 20 dni po izvolitvi skliče predsednik republike, kar pomeni, da bo prvič sklicana najpozneje 11. oktobra.

Kakšen je postopek volitev v tujini?
V tujini je evidentiranih 48.800 volivk in volivcev. Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, volijo v tisti volilni enoti, v kateri so imeli nazadnje prijavljeno stalno prebivališče. Če niso nikoli živeli v Sloveniji, njihov glas velja v volilni enoti, v kateri je imel stalno prebivališče eden izmed staršev, če tudi tega ni mogoče ugotoviti, pa volivec sam izbere volilno enoto in okraj.

Voliti je mogoče bodisi po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Pri tem je na naslov volivca poslana bodisi uradna prazna glasovnica (v države zunaj Evrope) ali glasovnica z imeni list kandidatov (v evropske države). Na uradno prazno glasovnico se napiše samo ime stranke.

Volivci, ki glasu niso oddali po pošti, so lahko glasovali tudi na enem izmed naslednjih konzularnih predstavništev: Buenos Aires, Canberra, Dunaj, Celovec, Bruselj, Sarajevo, Praga, Podgorica, Köbenhavn, Pariz, Atene, Zagreb, Rim, Vatikan, Trst, Tokio, Ottawa, Toronto, Budimpešta, Skopje, Varšava, Moskva, Bratislava, Madrid, Stockholm, Bern, London, Washington, New York, Cleveland, Berlin, München, Beograd in Haag. Prav tako je bilo mogoče voliti na posebnem volišču v Sloveniji, ki je bilo v ta namen odprto do 18. septembra.