Janez Janša je dejal, da upa, da bo prihodnja vlada ponovila makroekonomske kazalce, ki jih zapušča ta vlada, to sta najnižja brezposlenost in gospodarska rast. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša je dejal, da upa, da bo prihodnja vlada ponovila makroekonomske kazalce, ki jih zapušča ta vlada, to sta najnižja brezposlenost in gospodarska rast. Foto: MMC RTV SLO
MMC v taboru SDS po vzporednih rezultatih
Pogovor z Milanom Zverom
Tiskovna konferenca Janeza Janše

Zaradi tega zelo težko govorimo o relativnem zmagovalcu, je dejal. "Če držijo podatki o vzporednih volitvah in štetje glasov, velja moja pogojna čestitka SD-ju in Pahorju, da jo dokončno izrečem, pa moramo počakati na glasove iz tujine." V tujino je šlo namreč več kot 40.000 glasovnic, in po tem je zelo verjetno, da se stranki v parlamentu in po številu glasov izenačita.

Janša: SDS zmagal v petih volilnih enotah
Janša je dejal še, da zmage tranzicijskega trojčka ni, niso namreč osvojili absolutne večine in tudi te zmage ni. Je pa priznal, da je opozicija dobila več glasov kot koalicija - tako lahko govorimo o možnosti, da bo t. i. tranzicijski trojček lahko sestavil vlado, ne glede na to, kdo bo relativni zmagovalec, ko bodo prešteti vsi glasovi. S tem se po njegovem mnenju Slovenija vrača v čas delitev, a kljub temu upa, da se to ne bo zgodilo. Janša je še opozoril, da je SDS zmagal v petih volilnih enotah, SD pa le v treh, tam pa je po njegovem mnenju zmagal z izjemno mobilizacijo na ideološki podlagi.

Ne glede na to po njegovem mnenju vsaka volivka in volivec zaslužita zahvalo, tisti, ki niso šli na volitve, pa so prepustili odločitev tistim, ki so šli. V prihodnosti pa bo po njegovem mnenju treba upoštevati vpliv demokracije in vprašanje enakega regionalnega razvoja, da glas centra in podeželja šteje enako, da glas revnega in bogatega šteje enako, kar po njegovem mnenju morda ni bilo ravno v ospredju v teh volitvah.

"Ministrska ekipa je morala preskakovati velika polena"
O svoji ministrski ekipi je dejal, da je to ekipa, ki je v štirih letih nosila breme razvoja Slovenije, ki je morala včasih preskakovati velika polena, ki jih je dobila po noge. Naštel je Strojanove, Piranski zaliv, diplomatsko depešo, korupcijo. Ob tem se je morala vlada pripravljati na vodenje Evropske unije, kar je uspešno opravila. Vesel bo, če bo prihodnja vlada ponovila makroekonomske kazalce, ki jih zapušča ta vlada, najnižjo brezposelnost, gospodarsko rast.

"Ne glede na to, kakšen bo končni rezultat, tega cilja, da bi zmagali z veliko razliko, ne bomo dosegli. To smo potrebovali, da bi šli preko delitev v Sloveniji, tudi levi trojček ni dosegel absolutne večine in iz tega vidika je končni sešetevek več kot 46 glasov še odprt. A odkrito rečeno, imajo oni večjo možnost za sestavo vlade, četudi mi dobimo mandat ali dva. Bi bil vesel, če bi to izključevanje zamenjala kakšna govorica, ki bi bila sposobna presegati delitve. Mislim, da velika koalicija po tem rezultatu ne pride v poštev, a bi bil vesel, če bi presegli te delitve."

Zver: Kampanja je bila najbolj umazana do zdaj
Podpredsednik stranke SD Milan Zver pa je na vprašanje, kaj je prispevalo k razliki med SD-jem in SDS-om, dejal, da še ne vemo, kakšna je razlika, a je očitno, da je zmagal SD, zato predsedniku Pahorju čestita.

Ob tem se je zahvalil aktivistom, ki so ohranili volilno telo, saj so na tokratnih volitvah dobili približno enako število glasov kot na prejšnjih volitvah. Bo pa potrebna temeljita analiza rezultatov in volilne kampanje. Glede te je Zver dejal, da je bila umazana, kot še nikoli, sami pa so najverjetneje preveč aktivno štartali v protitajkunski boj.

"Delo vlade očitno ni bilo dovolj"
Sicer je Zver dejal, da so ogromno vlagali v delo izvršne oblasti, ministri so bili vpeti na slovenskih in evropskih tleh, a to, kot kaže, ni bilo dovolj za zmago. Sam meni, da se je zgodil Churchillov sindrom, saj so dobro opravljali svoje delo, a to ni bilo dovolj. Mehanizmi nasprotnikov so bili močnejši, je dejal.

Glede DeSUS-a je Zver dejal, da je drugačen tip stranke kot NSi in SLS, ki sta stranki vrednot, a se morata bolj potruditi za vsak glas kot DeSUS, obe imata neko perspektivo in Zver si ne predstavlja političnega prostora brez desnokrščanske opcije. Za NSi pa Zver pričakuje, da bodo v tem mandatu analizirali napake in se znova vrnili v politični prostor.

Koalicija med SD-jem, LDS-om in Zaresom je po Zverovem mnenju povsem mogoča, a se boji, da ne bodo pokvarili dobrih rezultatov, dobre gospodarske klime in rezultatov, ki so jih ustvarili v tem mandatu.


MMC v taboru SDS po vzporednih rezultatih
Pogovor z Milanom Zverom
Tiskovna konferenca Janeza Janše