Dokončna odločitev o tem, kdo bo zasedel sedeže v DZ-ju, še ni znana, nekateri kandidati pa so zaradi nejasnosti za pojasnila že zaprosili Državno volilno komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Dokončna odločitev o tem, kdo bo zasedel sedeže v DZ-ju, še ni znana, nekateri kandidati pa so zaradi nejasnosti za pojasnila že zaprosili Državno volilno komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem in Majda Širca
Cveta Zalokar Oražem ne ve, zakaj je ni več med bodočimi poslanci DZ-ja, medtem ko je Majda Širca še na listi DVK-ja. Foto: RTV SLO
Aleš Gulič (LDS) o tem, zakaj so se glasovi LDS preselili k SD-ju
Mihael Prevc in Janez Janša
Župan Železnikov Mihael Prevc je kandidiral na listi SLS-a in se kljub po njegovem mnenju dobremu rezultatu ni uvrstil v DZ. Prevc tako kot Zalokar Oražmova čaka na pojasnila DVK-ja. Foto: RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem o tem, zakaj je nekaj časa bila na listi novih poslancev, nato pa je z nje izpadla.
Dimitrij Kovačič
Med poslanci SDS-a v novem sklicu DZ-ja ne bo Dimitrija Kovačiča. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je ostal zunaj parlamenta?

Članica Zaresa Cveta Zalokar Oražem, katere ime je bilo nekaj časa na seznamu novih poslancev, potem pa jo je nadomestil poslanec SLS-a, je za MMC povedala, da ji "nihče tega ne zna razložiti". Sicer je s svojim izidom zadovoljna, saj je eden boljših med kandidati Zaresa, njena neuvrstitev v DZ pa je "posledica višjih matematičnih procesov", saj meni, da bi moral Zares v volilnem okraju, v katerem je kandidirala, dobiti dva mandata.

Zalokar Oražmova želi pojasnila
Zalokar Oržmova je pojasnila iskala tudi pri Državni volilni komisiji, kjer so ji, po njenih besedah, pojasnili, da gre za "splet okoliščin" in da "vse še visi v zraku". Dosedanja poslanka v DZ-ju še ne ve, kaj bo počela v prihodnosti, vendar se je ne boji, saj "znam delati marsikaj", poleg tega pa je morda nastopil čas za vnovičen premislek o tem, kako naprej v življenju, je še dejala Zalokar Oražmova.

Med poslanci Zaresa je izpadel tudi Alojz Posedel, Davorina Terčona pa ni bilo na listi kandidatov.

Tudi Prevc (SLS) čaka na pojasnila DVK-ja
Podobna je tudi zgodba kandidata in župana Železnikov Mihaela Prevca. Za MMC je dejal, da se do rezultata ne bo opredelil, dokler ne bo "jasno, da se nisem uvrstil". Prevc je dejal, da je dobil največ odstotkov na listi SLS-a v svoji volilni enoti, zato je za pojasnilo, tako kot Zalokar Oražmova (Zares), zaprosil Državno volilno komisijo. Na pojasnila še čaka.

Med poslanci SLS-a le eden z "izkušnjami" v DZ-ju
Kaže, da se nova poslanska skupina stranke SLS, ki je na volitvah nastopila z SMS-om, precej spremenila. Od "starih " poslancev ima sedež neuradno zagotovljen le Jakob Presečnik, medtem ko Marjan Drofenik, Josip Bajc, Andrej Fabjan in Janez Kramberger po neuradnih rezultatih niso bili uspešni. Stanislav Brenčič ni kandidiral.

Znana imena LDS-a ostala pred vrati DZ-ja
Do sprememb je prišlo tudi v vrstah LDS-a, kjer med poslanci ne bo Jožefa Školča, Aleša Guliča, Antona Anderliča, Geze Džubana, Rudolfa Mogeta, Milana Petka, Mitje Slavinca in Matjaža Švagana.

Anton Anderlič je za MMC povedal, da je razlog njegove neuvrstitve v parlament "sila preprosto" pojasniti, saj meni, da je večina levosredinskih glasov odšla k SD-ju. "Volivci pa si najbrž želijo tudi drugih ljudi na teh mestih," je dejal Anderlič, ki se bo o prihodnosti odločal v prihajajočih dneh.

Tudi Aleš Gulič meni, da je LDS glasove izgubil zaradi "višjega cilja volilnega telesa", ki je glasove zato podelilo SD-ju. Gulič je za MMC povedal, da je z izidom volitev sicer zadovoljen, načrtov za prihodnost pa še nima.

SDS: Poraz ministrov
Spremenila se je tudi sestava prihodnjih SDS-ovih poslancev, saj so med tistimi, ki so kandidirali tudi na 5. parlamentarnih volitvah, izpadli Bojan Homan, Srečko Hvauc, Dimitrij Kovačič, Stane Pajk, Franc Sušnik, Tomaž Štebe in Rudi Veršnik. Slabo so se odrezali tudi SDS-ovi ministri. Glede na neuradne izide med poslanci ne bo Vaska Simonitija, Gregorja Viranta, Milana Zvera, Zofije Mazej Kukovič, Dragutina Mateja in Dimitrija Rupla.

SD: Cvikl do uradnega izida ne daje komentarja
Najbolj znano ime na SD-jevi poslanski listi, ki se mu ni uspelo prebiti v DZ, je Milan M. Cvikl, ki je za MMC dejal, da ne želi komentirati izidov, saj je treba počakati do končnih rezultatov. Med poslanci SD-ja pa ne bodi niti Aurelia Jurija, ki je kandidiral kot poslanec manjšine. Po neuradnih izidih naj bi Jurija premagal Roberto Battelli, ki italijansko narodnostno manjšino predstavlja že od prvega sklica slovenskega DZ-ja. Med kandidati na volitvah ni bilo dosedanjih poslancev Marka Pavlihe in Franca (Ferija) Horvata.

DeSUS: Jelen ni kandidiral
Edina sprememba v poslanski skupini DeSUS-a je ta, da bo manjkal Ivan Jelen, ki ga ni bilo med kandidati. Karlu Erjavcu se ni uspelo prebiti v DZ.

SNS trem starim dodal še dva poslanca
Stranka, ki ni izgubila poslancev, pa je SNS, saj sta se poleg treh starih poslancev v državni zbor uvrstila tudi dva nova.

Aleksandra K. Kovač

Aleš Gulič (LDS) o tem, zakaj so se glasovi LDS preselili k SD-ju
Cveta Zalokar Oražem o tem, zakaj je nekaj časa bila na listi novih poslancev, nato pa je z nje izpadla.
Kdo je ostal zunaj parlamenta?