Nobeni od zunajparlamentarnih strank ni uspel tako zaželen preboj v državni zbor. Foto: EPA
Nobeni od zunajparlamentarnih strank ni uspel tako zaželen preboj v državni zbor. Foto: EPA
Kaj jih čaka po neuspehu?

Poleg Nove Slovenije in Lipe, ki sta po še neuradnih podatkih prav tako izpadli (obe pa sta dosegli več kot odstotek, kar je dovolj za proračunska sredstva), tako parlamentarnega praga kljub optimizmu ni doseglo še osem drugih strank, ki skupaj niso dosegle niti dveh odstotkov glasov.

Največ glasov med njimi je dobila Lista za pravičnost in razvoj ki je presegla pol odstotka. Kot je za TV Slovenija dejal njen predsednik Stojan Auer, so vsi, ki so se letos udeležili volitev, padli v igro dveh polov, levice in desnice, ker pa so ljudje želeli sprememb, so glasovali za tistega, ki jih je vsaj oznanjal. Kljub temu je Auer z izidom zadovoljen, povedal pa je še, da zdaj sledijo priprave na lokalne volitve.

Vlado Čuš, Zeleni Slovenije, pa je med drugim dejal, da so si prizadevali opozoriti, da je prišel čas, da se v središče dogajanja postavi človeka, državljanke in državljane.

KDS zavrača očitke za neuspeh NSi-ja
Po besedah Jožeta Duhovnika, predsednika pred kratkim ustanovljenih Krščanskih demokratov, vzrok, da so dosegli le dobre štiri desetinke odstotka, ni razhod z Novo Slovenijo, zavračajo pa tudi očitek, da so ti zaradi njih ostali pred vrati parlamenta. Tudi oni se nameravajo znova preizkusiti na lokalnih volitvah.

Pet strank oziroma list pa na volitvah ni doseglo niti 0,4 odstotka glasov: Lista za čisto pitno vodo, Stranka Slovenskega naroda, Zelena koalicija, Naprej Slovenija in Akacije.

Kaj jih čaka po neuspehu?