Kmalu bodo znani tudi vsi vrstni redi kandidatov na glasovnicah. Foto: MMC RTV SLO
Kmalu bodo znani tudi vsi vrstni redi kandidatov na glasovnicah. Foto: MMC RTV SLO

Zapletlo se je le v kranjski volilni enoti, kjer je volilna komisija zavrnila kandidaturo Liste za čisto pitno vodo, ker med 50 volivci, ki so listo podprli s svojimi podpisi, trije niso imeli prijavljenega stalnega prebivališča v volilni enoti.

Predsednik liste Mihael Jarc je pojasnil, da so bili vsi podpisi overjeni pri upravni enoti, zato je napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, takoj ko jim bo vročena odločba. Zakon o volitvah določa, da se zoper zavrnilno odločbo volilne komisije lahko vloži pritožba na sodišče v 48 urah po prejemu odločbe, sodišče pa mora o njej odločiti najpozneje v 48 urah po prejemu.

Do ponedeljka brošure z listami kandidatov v vsa gospodinjstva
V drugih sedmih enotah so potrdili vse kandidatne liste, v šestih so tudi že določili sezname oziroma izžrebali vrstni red na glasovnicah, v celjski volilni enoti pa bodo žrebanje opravili v sredo. Prav tako so že določeni tudi kandidati za poslance narodnostnih manjšin.

O listah kandidatov bodo volivci obveščeni s posebnimi brošurami, ki jih bodo do ponedeljka prejela vsa gospodinjstva, ogledali pa si jih boste tudi na zemljevidu volilnih okrajev na desni strani našega volilnega portala.

Članu Državne volilne komisije Marku Štrovsu in namestniku člana Dušanu Vučku je prenehal mandat, saj kandidirata na parlamentarnih volitvah, kar ni združljivo s funkcijo v volilnem organu. Štrovs namreč kandidira na listi Krščansko-demokratske stranke, Vučko na listi LDS-a.

B. K.