Najverjetnejši mandatar nove vlade, Borut Pahor, naj bi se o razdelitvi resorjev s prvakoma Zaresa in LDS-a pogovarjal že v sredo. Foto: MMC RTV SLO
Najverjetnejši mandatar nove vlade, Borut Pahor, naj bi se o razdelitvi resorjev s prvakoma Zaresa in LDS-a pogovarjal že v sredo. Foto: MMC RTV SLO
Miran Potrč
Da si starosta SD-ja zasluži položaj predsednika DZ-ja, naj bi se strinjale vse koalicijske partnerice. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Koalicijski partnerji naj bi soglašali, da mesto ministra za pravosodje zasede Aleš Zalar. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
Uradna imena kandidatov naj bi bila znana po uradni razglasitvi rezultatov volitev v državni zbor. Foto: RTV SLO
Najverjetnejše kadrovske menjave nove vlade
Katera imena so v igri za minstre?

V levem trojčku uradni izjav še ne dajejo, saj čakajo uradne izide volitev, vendar pa naj bi že krožili seznami imen potencialnih ministrov iz vseh treh ključnih koalicijskih partneric. Med njimi pa so tudi imena iz DeSUS-a in SLS-a, poroča TV SLO.

SD že razporedil ministrske resorje?
Predsednik SD-ja naj bi se nameraval sestati tako z DeSUS-om kot z SLS-om. Pahor naj bi sicer stranki Zares ponujal štiri ministrske resorje, LDS naj bi dobil dva, po dva pa naj bi Pahor ponujal tudi DeSUS-u in SLS-u. Socialni demokrati naj bi zase zadržali od osem do devet ministrskih resorjev.

Mogoči ministri prihodnje vlade:
SD
finance:
Franci Križanič
šolstvo: Igor Lukšič
razvoj: Andrej Horvat
podpredsednik vlade: Mitja Gaspari
promet, okolje: Patrick Vlačič
delo: Andreja Čermak Meglič
obramba: Ljubica Jelušič
kmetijstvo: Milan Pogačnik
javna uprava: Bojan Bugarič

Zares
zunanje zadeve:
Gregor Golobič
visoko šolstvo, okolje: Pavel Gantar
gospodarstvo: Matej Lahovnik
kultura: Majda Širca
javna uprava: Irma Pavlinič Krebs
notranje zadeve: Branko Lobnikar

LDS
notranje zadeve,
gospodarstvo: Katarina Kresal
pravosodje: Aleš Zalar
kultura: Jožef Školč

SLS
promet: Radovan Žerjav
okolje: Janez Podobnik

DeSUS
kmetijstvo, delo

Glede na imena, ki krožijo v javnosti, naj bi Mitja Gaspari prevzel mesto podpredsednika vlade za koordinacijo gospodarskih resorjev, Franci Križanič bi postal minister za finance, Andrej Horvat minister brez listnice za razvoj, Igor Lukšič bi prevzel šolstvo, Patrick Vlačič pa promet ali okolje. Ta dva resorja naj bi SD ponudil tudi SLS-u, najverjetneje Radovanu Žerjavu in Janezu Podobniku.

Partnericam delo, obramba in kmetijstvo
Koalicijskim partnerjem naj bi SD sicer ponujal ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, obrambo in kmetijstvo. SD-jevi kandidati za te resorje so sicer Andreja Černak Meglič (delo), Ljubica Jelušič (obramba) in Milan Pogačnik (kmetijstvo).

Golobič kot zunaji minister?
Skoraj zanesljivo naj bi stranki Zares ponudili zunanje ministrstvo, ki naj bi ga prevzel kar predsednik stranke Gregor Golobič. Preostali Zaresovi ministri naj bi bili Matej Lahkovnik (gospodarstvo), Pavel Gantar (visoko šolstvo), in Majda Širca (kultura). Zaresu naj bi se ponujalo tudi mesto ministra za javno upravo, ki naj bi ga prevzela Irma Pavlinič Krebs.

Zunanja ministrica bi bila tudi Kresalova
Vendar naj bi si zunanje ministrstvo zase želela predsednica LDS-a Katarina Kresal, ki pa naj bi ji SD ponujal notranje ministrstvo. Svojega kandidata, Branka Lobnikarja, za ta resor ponuja tudi Zares. LDS Zaresu konkurira tudi na področju ministrstva za kulturo, na katerem naj bi na željo LDS-a ministroval Jožef Školč.

Namesto Šturma soglasno Zalar
Prihodnji partnerji naj bi bili soglasni glede ministrstva za pravosodje, ki naj bi ga vodil Aleš Zalar.

DeSUS naj bi prevzel vodenje ministrstva za zdravje, kandidat za ministra pa naj bi bil Borut Miklavčič, medtem ko bi Karl Erjavec želel ostati na položaju ministra za obrambo. Po neuradnih informacijah pa si koalicijski partnerji zaradi afere Patria na mestu obrambnega ministra želijo nekoga drugega in naj bi DeSUS-u v zameno ponujali socialne resorje.

Na čelo DZ-ja starosta Potrč
Prihodnja koalicija naj bi se že dogovorila tudi za razdelitev mest v parlamentu. Tako naj bi vladalo soglasje, da funkcijo predsednika DZ-ja prevzame miran Potrč, čeprav se je še nedavno slišalo, da si to funkcijo želita tako prvak Zaresa kot prvakinja LDS-a.

Najverjetnejše kadrovske menjave nove vlade
Katera imena so v igri za minstre?