Borut Pahor in Gregor Golobič imata razlog za smeh - obema je uspelo povečati število poslancev, stranka Katarine Kresal pa je v primerjavi z letom 2004 največ izgubila. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Gregor Golobič imata razlog za smeh - obema je uspelo povečati število poslancev, stranka Katarine Kresal pa je v primerjavi z letom 2004 največ izgubila. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša in stranka SDS sta, kot kaže, poraženca volitev, in to kljub temu, da so izgubili le en mandat v primerjavi z letom 2004. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
DeSUS-u je pod vodstvom Karla Erjavca uspelo skoraj podvojiti število poslanskih mandatov - iz štirih mest so napredovali na sedem. Foto: MMC RTV SLO
Darko Krajnc in Bojan Šrot
Darko Krajnc in Bojan Šrot - koalicija SLS in SMS - nimata preveč razlogov za smeh, saj po prvih podatkih nobenemu od njiju ni uspelo osvojiti poslanskega mesta. Koalicija je dobila pet poslanskih sedežev. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Bajuk z ženo
Andrej Bajuk, predsednik NSi-ja, je po porazu stranke napovedl odstop. Foto: MMC RTV SLO

Najprej je treba poudariti, da je bila na volitvah leta 2004 volilna udeležba malce nižja - 60,64-odstotna, letos pa se je na volišča po neuradnih podatkih odpravilo 62,16 odstotka volivcev.

V primerjavi z letom 2004 sta največ izgubili Liberalna demokracija Slovenije in Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka, največ pa so pridobili Socialni demokrati (15 sedežev) in DeSUS, ki je število sedežev povečal za tri.

Socialni demokrati (SD), ki so se pred štirimi leti imenovali Združena lista socialnih demokratov (ZLSD), so po prvih, neuradnih podatkih zmagovalci letošnjih volitev v državni zbor. Zanje je glasovalo 30,50 odstotka volivcev, kar jim je prineslo 29 poslanskih sedežev. Pred štirimi leti je takratni ZLSD dobil 10,17 odstotka glasov in posledično 10 poslanskih mest. Lani so k SD-ju iz vrst LDS-a prestopili štirje poslanci, tako da so socialdemokrati mandat končali s 14 poslanci. Za Pahorjevo stranko so letošnje volitve izreden uspeh, saj jim je število poslanskih mandatov uspelo povečati za 15.

SDS izgubil en mandat
Slovenska demokratska stranka (SDS) je po neuradnih podatkih republiške volilne komisije zbrala 29,32 odstotka glasov, kar pomeni 28 poslanskih sedežev. Pred štirimi leti je za SDS glasovalo 29,08 odstotka volivcev, kar jim je skupaj prineslo 29 poslanskih mest. To pomeni, da je SDS glede na prejšnje volitve izgubil en sedež v parlamentu.

Novinka Zares pridobila dva sedeža
Novinka na letošnjih volitvah je Golobičeva stranka Zares - nova politika, ki je zbrala 9,40 odstotka volivcev in ji tako pripada devet sedežev v državnem zboru. Od oktobra 2007, ko je stranka nastala iz nekdanjih članov LDS-a, so imeli v parlamentu sedem poslancev, kar pomeni, da so število sedežev povečali za dva.

DeSUS skoraj podvojil število mandatov
Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) je bila pred štirimi leti stranka z najmanj poslanci v parlamentu, štirimi, saj ji je s 4,04 odstotka glasov komaj uspelo "zlesti" čez volilni prag. Letos so število poslancev skoraj podvojili - po neuradnih podatkih je zanje namreč glasovalo 7,45 odstotka volivcev, kar jim prinaša sedem sedežev v parlamentu.

SNS od šestih poslancev leta 2004 do petih leta 2008
Slovenska nacionalna stranka (SNS), ki ji po neuradnih podatkih s 5,46 odstotka glasov pripada pet poslanskih mandatov, je glede na rezultat pred štirimi leti izgubila en mandat oz. malo več kot odstotek volivcev - leta 2004 je zanje namreč glasovalo 6,27 odstotka volilnih upravičencev, ki so se odpravili na volitve. Po razpadu stranke januarja letos, ko so poslanci Barbara Žgajner Tavš, Sašo Peče in Boštjan Zagorac ustanovili svojo stranko Lipa, so imeli le še tri mandate.

Slabše kot pred štirimi leti se je odrezala tudi koalicija SLS + SMS. Slovenska ljudska stranka je imela pretekla štiri leta sedem poslancev, zdaj pa jih bo, kot kažejo neuradni rezultati, skupaj s Stranko mladih Slovenije imela pet - po neuradnih podatkih DVK-ja je koalicija zbrala 5,24 odstotka glasov.

LDS - od 23 poslancev padec na pet
Med najmanjšimi parlamentarnimi strankami bo, kot kaže, naslednja štiri leta tudi Liberalna demokracija Slovenije, ki so ji volivci po neuradnih podatkih namenili 5,12 odstotka glasov oziroma pet poslanskih sedežev. LDS, ki je bil pred štirimi leti druga največja stranka v parlamentu s 23 poslanci, je sedem sedežev izgubil že oktobra 2007 z ustanovitvijo Zaresa, štirje poslanci so prestopili k SD-ju, Slavko Gaber pa je postal samostojni poslanec. Mandat so tako končali z oslabljenimi (poslanskimi) vrstami oz. 11 poslanci, zastopstvo LDS-a v parlamentarnih klopeh v naslednjih štirih letih pa bo še malo slabše, saj so, kot rečeno, osvojili pet sedežev.

Lipa in NSi ostala pred vrati parlamenta
Precej slabo se je odrezala tudi Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka, ki je pred štirimi leti prepričala 9,09 odstotka volivcev in posledično dobila devet sedežev v parlamentu, letos pa ji, kot kaže, ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, saj so zbrali le 3,25 odstotka glasov in tako ostali brez poslancev.

Tudi stranka Lipa, ki je od ustanovitve januarja letos imela tri sedeže v parlamentu, zdaj ostaja brez poslancev, saj je zanje po neuradnih podatkih glasovalo 1,82 odstotka volivcev.

Tanja Kozorog