Glasovanje v tujini je treba sporočiti DVK-ju 30 dni pred volitvami. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje v tujini je treba sporočiti DVK-ju 30 dni pred volitvami. Foto: MMC RTV SLO
Marko Golobič
Marko Golobič, tajnik DVK-ja, verjame, da delni izidi ne vplivajo na izbiro volivcev. Foto: MMC RTV SLO

Če na primer dopustujete na zahodni polobli, lahko svoj glas glede na 3. odstavek 82. člena zakona o volitvah v državni zbor oddate tudi na diplomatsko-konzularnih predstavništvih med 9. in 17. uro po krajevnem času.

To zaradi časovne razlike pomeni, da boste, če boste volili nekaj minut pred zaprtjem volišča, svoj glas oddali po tem, ko bodo že znani rezultati vzporednih volitev in delni izidi glasovanja v Sloveniji - če ste vajeni uporabe spleta, lahko te podatke kadar koli preverite.

3. odstavek 82. člena namreč pravi: "Volivci, ki so na dan glasovanja v tujini, ker tam začasno prebivajo, lahko glasujejo po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, če to sporočijo državni volilni komisiji najkasneje 30 dni pred dnem glasovanja in če država, v kateri prebivajo, dopušča tako glasovanje oziroma če to omogoča meddržavni sporazum."

Golobič: Delni izidi verjetno ne vplivajo
"Res je, da poteka glasovanje na ambasadah med 9. in 17. uro po lokalnem času, zato je na zahodni polobli (ZDA, Kanada, Argentina) proti koncu glasovanja že znan delni izid," pravi Marko Golobič, tajnik Državne volilne komisije.

Na naše vprašanje, ali lahko takšno glasovanje kakor koli vpliva na končne rezultate volitev, pa Golobič pravi: "Delni izidi, exitpolli, verjetno nimajo vpliva na to, kako volivec glasuje."

Rok za oddajo takšnih zahtevkov je torej že potekel, in sicer 22. avgusta, Marko Golobič pa še dodaja: "Imamo več kot 1.000 takih zahtevkov."

T. K.