Hrbtenico Lipe predstavljajo nekdanji poslanci Jelinčičevega SNS-a. Foto: MMC RTV SLO
Hrbtenico Lipe predstavljajo nekdanji poslanci Jelinčičevega SNS-a. Foto: MMC RTV SLO

V Lipi imamo vizijo in jasne cilje; postavili smo se v bran vrednotam iz leta '91, ko je bila Slovenija dobra blagovna znamka in smo si upali sanjati

Barbara Žgajner Tavš
Konvencija Lipe

Predsednik stranke Sašo Peče napoveduje, da bo stranka dobila po enega poslanca v vsaki volilni enoti. Med 78 kandidati Lipe je 40 odstotkov žensk. Kandidirajo vsi trije poslanci te stranke. Poleg predsednika Saša Pečeta še Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac. Med širši javnosti bolj znanimi imeni pa sta med kandidati še župan Ajdovščine Marjan Poljšak in davčni inšpektor Djordje Perić.

Kampanja po Pečetovo ne bo težka, saj bodo gradili na svojem delu v preteklih štirih letih. "Naš cilj je do leta 2012 v politiko vrniti načelnost in poštenje. Tega je bilo v iztekajočem mandatu premalo. Slovenija rabi nove vrednote. Čaščenje denarja, ki ga je vpeljala ta vlada, se namreč mora nehati," je dejal predsednik Lipe.

"Verjamem v uspeh, ker Slovenija potrebuje novo moč, ljudje pa drugačno politiko, ki bo znala spoštovati potrebe vsakega posameznika. Aktualna vlada je začela graditi zidove med ljudmi in državo," je dejala Žgajner Tavševa. Po njenih besedah je predsednik vlade Janez Janša uspel s svojo neoliberalno politiko uničiti državo blaginje. "Slovenija je pred štirimi leti sklenila pakt s hudičem," je dejala zdajšnja vodja poslanske skupine Lipa.

"V DZ-ju je 90 poslancev, ponavadi pa jih niti polovica ne sedi v svojih klopeh, niti polovica se ne trudi, da bi izboljševala zakone. In ti isti ljudje, ki so sedeli doma in preko televizije spremljali seje DZ-ja, se sedaj smejijo z oglasnih panojev in televizijskih ekranov. To je krivično," je ob tem poudaril Peče.

"V naših vrstah kandidirajo od doktorjev znanosti pa do nezaposlenih, ženske in moški, starejši in mlajši. Za vse pa lahko rečem, da smo vsi borci. In to nas ločuje od stalnih strank in njihovih kandidatov," je dejal Peče.

"Mi lahko obljubljamo, ker imamo temelje za te obljube. Ker imamo v naših vrstah Barbaro Žgajner Tavš, ki je prvič v Sloveniji odprla razpravo, ki so jo vsi politiki namenoma zapostavljali in minimizirali - vprašanje socialne neenakosti. Moj poslanski kolega Boštjan Zagorac pa je eden izmed tistih, ki si upa še vedno zagovarjati enak nacionalni interes, kot smo ga pred leti, čeprav predsednik vlade kriminalizira vse, ki se ne strinjajo z njim," je svoja dozdajšnja poslanska kolega v tem mandatu opisal Peče.

L. D.

V Lipi imamo vizijo in jasne cilje; postavili smo se v bran vrednotam iz leta '91, ko je bila Slovenija dobra blagovna znamka in smo si upali sanjati

Barbara Žgajner Tavš
Konvencija Lipe