V programu je zapisano, da bo Lista za pravičnost in razvoj delovala prek svojih članov in sodelovala z vsemi ljudmi, ki želijo spreminjati svet na bolje. Foto: EPA
V programu je zapisano, da bo Lista za pravičnost in razvoj delovala prek svojih članov in sodelovala z vsemi ljudmi, ki želijo spreminjati svet na bolje. Foto: EPA
Eno izmed programskih izhodišč Liste za pravičnost in razvoj je tudi ozaveščanje ljudi, naj ne ubijajo in mučijo živali. Foto: Reuters
Stojan Auer
Lista za pravičnost in razvoj pod vodstvom nekdanjega TV-voditelja Stojana Auerja se bodo trudili spremeniti svet na bolje. Foto: MMC RTV SLO

Pravijo, da se zavedajo, "da dosedanji vzorci delovanja političnih, gospodarskih in medijskih kompleksov ne ponujajo rešitev, ampak vodijo svet v še večja neravnotežja in v propad".

Želijo si postopno dvigniti zavest o nujnosti socialno in okolijsko bolj uravnoteženega, pa tudi bolj pravičnega sveta, in sicer tako, da bi spremenili delovanje institucij in ljudi. "Zavedamo se, da na obstoječi ravni zavedanja in pri obstoječih mehanizmih ne bomo mogli bistveno več storiti za bolj uravnotežen in pravičen razvoj," pravijo.

Predsednik liste Stojan Auer je ob predstavitvi programa dejal, da so se na osnovi pobude civilne družbe odločili pripraviti alternativo in na volitve iti s programom, ki v ničemer ni podoben programom drugih političnih strank. Kot je pojasnil Auer, volivcev ponujajo program, ki ga piše ljudstvo. "Čas je tudi, da pridejo v DZ tisti, ki bodo zastopali Štajersko, Prekmurje, Koroško in druge bodoče pokrajine iz vse Slovenije v pravem pomenu besede in ne zgolj kot tisti, ki potem ko jih ljudje izvolijo, v DZ-ju dvigujejo roke glede na politično pripadnost stranki in ne v interesu ljudi, kot je to bila praksa doslej."

Ključni cilji: Spoštovanje človeka, varovanje njegovih pravic
Ključni cilji njihovega programa so spoštovanje človeka, njegovega dostojanstva in varovanje njegovih pravic ter svoboščin; civilna družba, ki temelji na svobodnih, svobodomiselnih in duhovno bogatih posameznicah ter posameznikih; samostojnost, neodvisnost in suverenost slovenske države; pravna država s poudarjenimi zagotovili za varstvo pravic vseh vrst manjšin: narodnostnih, političnih, kulturnih, spolnih, verskih in drugih; nazorski in politični pluralizem, ki izključuje monopol katere koli ideologije, doktrine ali stranke (skupine); tržno gospodarstvo in socialno pravična družba; regionalizem in razvoj lokalne samouprave za enakomernejši razvoj Slovenije; varstvo okolja na vseh področjih življenja, zavzemajo se zlasti za ekološko usmerjeno gospodarsko politiko in utrjevanje ekološke zavesti; politika miru in nenasilja; povezovanje in sodelovanje s posamezniki in organizacijami doma, v Evropi in po svetu.

Sodelovali bodo z vsemi, ki želijo spreminjati svet na bolje
V njihovem programu je še zapisano, da bo Lista za pravičnost in razvoj delovala prek svojih članov in sodelovala z vsemi ljudmi, ki želijo spreminjati svet na bolje, da bo pomagala vsem, ki so pomoči potrebni: revnim, starejšim, zatiranim, bolnim. Zavzemajo se za ekološko pridelavo hrane in do okolja prijazno kmetovanje, pa tudi za ohranjanje naravnega okolja in naravne dediščine, kar nameravajo doseči s povezovanjem z okoljevarstvenimi organizacijami doma in po svetu - posebno pozornost nameravajo posvetiti podnebnim spremembam, in sicer tako njihovemu preprečevanju kot tudi pripravi na nove podnebne razmere.

Ozaveščali bodo ljudi, naj ne ubijajo in mučijo živali, delovali bodo za pravičnejšo svetovno ureditev in spodbujali zavest o medsebojni povezanosti ljudi ter potrebo po sodelovanju in medsebojni pomoči.