Poslanska skupina Lipa ima v povprečju nekaj več kot 34 let. Foto: MMC RTV SLO
Poslanska skupina Lipa ima v povprečju nekaj več kot 34 let. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Peče
Barbara Žgajner Tavš
Barbara Žgajner Tavš je poslanske klopi prvič zasedla z 28 leti. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Zagorac
Boštjan Zagorac je bil pred izstopom iz SNS-a tiskovni predstavnik stranke. Foto: MMC RTV SLO

Najmlajša stranka ima tako tudi poslansko skupino z najmlajšimi poslanci, od katerih prihajata dva iz Maribora, ena pa iz Trbovlja.

Sašo Peče - predsednik stranke
Sašo Peče se je rodil 3. maja 1971 v Ljubljani. Diplomiral je iz ekonomije, podiplomski študij pa nadaljuje na ljubljanski Pravni fakulteti.

Do izstopa in ustanovitve stranke Lipa je bil član Slovenske nacionalne stranke, s katero je bil v Mestni svet Mestne občine Maribor izvoljen v treh zaporednih mandatih, 1994, 1998 in 20002. Do leta 2000 je opravljal tudi dela v okviru Skupnosti občin Slovenije.

V začetku leta 2000 je prišel v državni zbor kot nadomestni poslanec SNS-a, jeseni pa je bil tudi izvoljen. S svojimi poslanski nastopi je hitro postal drugi mož stranke. Izvoljen je bil tudi leta 2004, ko je postal podpredsednik državnega zbora. Funkcijo kljub izstopu iz SNS-a še vedno opravlja.

Poleg tega je član kolegija predsednika državnega zbora, ustavne komisije, mandatno-volilne komisije in preiskovalne komisije, ki ugotavlja politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi domnevnim oškodovanjem državnega premoženja pri prodaji deležev Kada in Soda v gospodarskih družbah.

Po izstopu iz SNS-a 6. januarja tega leta je najprej ustanovil društvo Lipa, ki je v začetku marca postala stranka, Peče pa njen predsednik. Ju tudi član poslanske skupine.

Barbara Žgajner Tavš - vodja poslanske skupine
Barbara Žgajner Tavš se je rodila 12. februarja 1976 v Trbovljah. Študirala je na visoki šoli za socialno delo in bila dejavna v prizadevanju, da dobi šola status fakultete. Podiplomski študij je leta 1999 nadaljevala na Fakulteti za družbene vede - smer sociologija. Do takrat je bila tudi novinarka na Radiu Trbovlje in moderatorka javnih prireditev.

Po krajšem pripravništvu na Zavodu za zaposlovanje je nadaljevela kot pripravnica v poslanski skupini SNS-a, v tem času pa je opravila tudi državni izpit in se pozneje zaposlila kot sekretarka v omenjeni poslanski skupini. Leta 2004 je bila na listi SNS-a izvoljena za poslanko v državni zbor, najmlajšo v tistem mandatu. Kandidirala je v Ljubljani.

6. januarja se je pridružila Sašu Pečetu in skupaj s Boštjanom Zagorcem izstopila iz SNS-a. Od ustanovitve stranke Lipa marca 2008 opravlja funkcijo vodje poslanske skupine.

Je članica Kolegija predsednika državnega zbora, Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj ter predsednica Komisije po Zakonu o preprečevanju korupcije. Prav tako pa je nadomestna članica delegacije državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Najbolj odmevno dejanje Žgajner Tavševe kot poslanke Lipe je nedvomno zbiranje položnic in odrezkov upokojencev, da bi predsedniku vlade predstavila stisko nekaterih državljanov.

Boštjan Zagorac
Boštjan Zagorac se je rodil 23. septembra 1973 v Mariboru. Po opravljenem enoletnem izobraževalnem programu nemščine v Gradcu je nadaljeval študij na mariborski Pravni fakuleti. Med študijem je opravil izpit za borznega posrednika in se nato tudi tako zaposlil. Po enoletnem delu se je odločil za dejavno politiko in se zaposlil kot sekretar poslanske skupine SNS, pozneje pa kot tiskovni predstavnik v SNS-u.

Leta 2002 je bil na listi SNS-a izvoljen za svetnika Mestne občine Maribor, leta 2004 pa tudi za poslanca državnega zbora. Od ustanovitve stranke Lipa marca 2008 opravlja funkcijo poslanca in namestnika vodje v poslanski skupini.

Je član Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter preiskovalne komisija, ki ugotavlja politično odgovornost nosilcev javnih funkcij na ministrstvu za pravosodje in vrhovnem državnem tožilstvu glede izvrševanja nadzora po Zakonu o državnem tožilstvu za spremembo zakonodaje in za druge odločitve v skladu z ustavnimi pristojnostmi državnega zbora.