NSi ima v iztekajočem mandatu devet poslanskih mest. Foto: NSi
NSi ima v iztekajočem mandatu devet poslanskih mest. Foto: NSi

NSi si prizadeva za ravnovesje med izročilom in napredkom, med individualnostjo in družbenostjo človeške osebe ter med pravicami in dolžnostmi, ki od tod izvirajo. Na teh izhodiščih NSi gradi skladen kulturni, gospodarski in politični razvoj Slovenije.

NSi o svoji programski usmeritvi
Prevzem evra
Med Bajukovim vodenjem ministrstva za finance je Slovenija tolar zamenjala za evro. Foto: RTV SLO

Njen predsednik je že od vsega začetka Andrej Bajuk, ki je bil med ustanovitvijo stranke predsednik slovenske vlade.

NSi je s svojimi kandidati tako prvič nastopil na državnozborskih volitvah jeseni leta 2000 in po le nekaj mesecih obstoja dobil osem poslanskih mest. Svoj prvi mandat je Nova Slovenija preživela v opoziciji. Junija 2004 je nastopila na slovenskih volitvah za evropski parlament, na katerih je zmagala, saj je dobila 23,57 odstotka vseh glasov volivcev. V parlamentu EU-ja sta ji tako pripadla dva poslanska sedeža, ki sta ju zasedla Alojz Peterle in Ljudmila Novak.

Pred parlamentarnimi volitvami jeseni 2004 je s stranko SDS sklenila Koalicijo Slovenija in na volitvah dosegla 9,09 odstotka glasov, kar ji je prineslo 9 poslanskih mest.

Varnost je pomembna vrednota
Člani NSi-ja trdijo, da gradijo na treh področjih slovenske prihodnosti - na vrednotah, varnosti in človekovem dostojanstvu. NSi pa je po njihovih besedah usmerjen v prihodnost in zato predstavlja zagotovilo za varno in stabilno prihodnost Slovenije. Temelji na družinskih vrednotah in domoljubju, stavi pa tudi na spodbujanje solidarnosti in odgovornosti v družbi ter na povezovanje pozitivnih energij za še hitrejši gospodarski razvoj.

Staranje prebivalstva - izziv za družbo
Predsednik stranke Andrej Bajuk pravi, da se NSi zavzema za to, da bi bila Slovenija dežela vrednot, stranka pa si bo prizadevala tudi za stabilnost tako v gospodarskem smislu kot tudi v smislu medgeneracijskega dialoga. Pri tem Bajuk omenja staranje prebivalstva, ki bo predstavljalo izziv za družbo.

Na svoji spletni strani stranka poudarja, da mora država delovati kot servis državljanov in postati njihov partner. Zagovarjajo pravno državo, kjer zakoni ne zavezujejo samo državljanov, temveč tudi vlado, javno upravo in pravosodne organe, ki nimajo pravice odločati, ali zakone upoštevati ali ne. Vlada mora biti po njihovem prepričanju odgovorna javnosti in vsem državljanom, ne samo volivcem vladnih strank. Zavzemajo se za profesionalizacijo, racionalizacijo in depolitizacijo državne in javne uprave ter pravosodja, za učinkovito sodstvo, sojenje v razumnih rokih, enakost pred zakonom. Podpirajo skladen regionalni razvoj in prizadevanje, da bi izenačevali razmere za življenje in delo v vsej državi.

"Sprejemamo zavezo, da se državljanom v vseh delih Slovenije omogočijo prometna, energetska in komunikacijska infrastruktura, oskrba, osnovno izobraževanje, nujna zdravstvena pomoč in druge osnove za življenje in delo," so zapisali. Zavzemajo se za razmere, ko se bodo državljani brez strahu odločali za sprejem novega življenja v svoje družine in bodo spoštovali ter cenili navzočnost ostarelih in bolnih v svojem okolju.

Država mora postati prijazna do družine, pravijo. V socialni politiki se zavzemajo za solidarnost, povezano z odgovornostjo, in podpirajo vzajemnost med zavarovanci, izboljšanje zdravja državljanov, skrajšanje čakalnih vrst in utrditev finančne trdnosti sistema brez občutnega povečanja prispevnih. Zatrdili so, da ne dajejo obljub, ki jih ne bi mogli uresničiti.

NSi si prizadeva za ravnovesje med izročilom in napredkom, med individualnostjo in družbenostjo človeške osebe ter med pravicami in dolžnostmi, ki od tod izvirajo. Na teh izhodiščih NSi gradi skladen kulturni, gospodarski in politični razvoj Slovenije.

NSi o svoji programski usmeritvi