Šrot je na mestu predsednika stranke SLS zamenjal Janeza Podobnika. Foto: MMC RTV SLO
Šrot je na mestu predsednika stranke SLS zamenjal Janeza Podobnika. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Šrot
Za Šrota strankarski kolegi trdijo, da je dovolj sposoben, da bi stranko lahko pripeljal na vrh. Foto: MMC RTV SLO

Na tem mestu je zamenjal Janeza Podobnika, prej pa je SLS-u poveljeval njegov brat Marjan Podobnik, zato so mediji izvolitev Šrota označili z naslovi, kot so Prihaja dinastija Šrot. Ob izvolitvi Šrota so v stranki poudarili, da ima dovolj znanja, politične spretnosti in vpliva, da bi stranko lahko popeljal na vrh.

Vendar pa ni nujno, da mu bo to tudi uspelo, saj je brat bolj razvpitega Boška Šrota, lastnika Pivovarne Laško, ki ga predsednik vlade Janez Janša imenuje za enega od tajkunov, proti katerim se bojuje ta vlada.

Opravlja tretji mandat celjskega župana
Bojan Šrot je na celjskem bolj priljubljen kot v vsej Sloveniji, saj že tretji mandat opravlja funkcijo celjskega župana. Po izobrazbi je pravnik, jeseni leta 1991 je odprl svojo odvetniško pisarno, status odvetnika pa mu zaradi profesionalnega opravljanja politične funkcije miruje.

V Slovensko ljudsko stranko je Šrot vstopil leta 1996, jeseni istega leta pa je kandidiral na listi stranke za vstop v parlament. Leta 1997 se je kot državni sekretar zaposlil na ministrstvu za pravosodje, kjer je pokrival področje pravosodne uprave. Funkcijo je opravljal do jeseni leta 1998, ko je bil na lokalnih volitvah prvič izvoljen za celjskega župana. Volivci so ga za prvega moža Celja znova izvolili leta 2002 in 2006. Tudi Šrotovi politični nasprotniki mu priznavajo, da mestno občino vodi učinkovito in da se je Celje med njegovim županovanjem preoblikovalo v razvito mesto.

Bojan Šrot živi s hčerko in sinom
Bojan Šrot je samohranilec, ki skupaj s hčerko in sinom živi v Zagradcu pri Celju. Nekoč se je ukvarjal z alpinizmom in bil celo član nekaterih odprav, danes pa rad kolesari, smuča in se ukvarja s pohodništvom.