V stranki vidijo Slovenijo kot podjetno in varno deželo vrednot. Foto: NSi
V stranki vidijo Slovenijo kot podjetno in varno deželo vrednot. Foto: NSi
Okrepili bodo prizadevanje, da vsakdo za svoje delo prejme pošteno plačilo. Foto: MMC RTV SLO
Želijo doseči popravo krivic in odprava zaostankov kot pogoj za zaupanje v pravno državo. Foto: MMC RTV SLO

V NSi-ju pravijo, da je Slovenija v preteklih štirih letih storila velik korak naprej v svojem razvoju, a razvoj je nikoli končan proces, zato so na vrsti novi izzivi. V svoje programu napovedujejo, da želijo zavarovati osebno svobodo posameznika in zagotoviti pogoje, v katerih bo lahko uresničil svoje ambicije. Vsak posameznik mora po njihovem prepričanju imeti možnost, da se v vzdušju spoštovanja različnosti, razvije, brez da ga pri tem obremenjujejo neživljenjski predpisi in birokracija ali ostareli vzorci enoumja.

Vrednote, ki so ukoreninjene v krščanstvu
Še naprej kot temeljno vrednoto izpostavljajo družino, zato bodo opozarjali na pomen družine in poudarjali, da je življenje vrednota, ki zasluži vse spoštovanje.

V Novi Sloveniji so prepričani, da bi morala država pri ljudeh krepiti občutek družbene odgovornosti in odgovornosti do generacij, ki bodo prišle. Njihov program temelji na vrednotah, ki so globoko ukoreninjene v krščanskem etosu, kot so spoštovanje, poštenost, iskrenost, pogum, odgovornost in zanesljivostn zato tudi v prihodnjem mandatu obljubljajo delo v duhu teh vrednot.

Povrniti zaupanje v institucije
Velika odsotnost teh vrednot v politiki je pripeljala do točke, ko so državljani izgubili zaupanje v demokratične institucije lastne države, so prepričani. Tako želijo speljati proces vračanja zaupanja v te institucije, v pravno državo enakih možnosti, enakih pravic in odgovornosti za vse državljane. Pomembno se jim zdi, da Slovenija ohranja dobre ekonomske kazalce, kar bo po njihovem mogoče le z uspešnimi ter na tujih trgih konkurenčnimi malimi in srednje velikimi podjetji.

Še naprej bodo zahtevali pregledno in varčno porabo davkoplačevalskega denarja, trdijo. Rresno bodo delali predvsem na tem, da dosežki Slovenije velikemu odstotku državljanov ne bodo pomenili zgolj črke na papirju, ampak bodo to občutili tudi v obliki višjih prihodkov. To bi pripomoglo, da bi se državljani čutili varne v ekonomskem, pravnem in socialnem smislu v vseh obdobjih svojega življenja, so prepričani.

Kaj obljubljajo?
Okrepili bodo prizadevanje, da vsakdo za svoje delo prejme pošteno plačilo, spodbujali še tesnejše povezave med znanostjo in gospodarstvom, saj prinašajo inovacije dodano vrednost, delovna mesta in razvoj, pomagali bodo kmetom, da za svoje delo dobijo pošteno plačilo, zavzemali se bodo za prožno varnost zaposlitve, podprli in predlagali le takšno zdravstveno zakonodajo, ki bo vsem pod enakimi pogoji zagotavljala dostopno, kakovostno in hitro zdravstveno oskrbo, ustvarjali razmere, v katerih bodo mladi lažje prišli do prvega stanovanja, spodbujali sožitje med generacijami, načrtovali varno in aktivno starost, nadaljevali večanje učinkovitosti pravosodja in gojili kulturo dialoga ter podpirali slovensko umetnostno ustvarjalnost, so obljubili v svojem volilnem programu.