Foto:
Foto:

Do izstopa in ustanovitve stranke Lipa je bil član Slovenske nacionalne stranke, s katero je bil v Mestni svet Mestne občine Maribor izvoljen v treh zaporednih mandatih, 1994, 1998 in 20002. Do leta 2000 je opravljal tudi dela v okviru Skupnosti občin Slovenije.

V začetku leta 2000 je prišel v državni zbor kot nadomestni poslanec SNS-a, jeseni pa je bil tudi izvoljen. S svojimi poslanski nastopi je hitro postal drugi mož stranke. Izvoljen je bil tudi leta 2004, ko je postal podpredsednik državnega zbora. Funkcijo je kljub izstopu iz SNS-a še vedno opravljal do konca julija, ki je nepreklicno odstopil, ker je menil, da je predsednik državnega zbora France Cukijati močno posegel v njegovo avtonomijo.

Poleg tega je član kolegija predsednika državnega zbora, ustavne komisije, mandatno-volilne komisije in preiskovalne komisije, ki ugotavlja politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi domnevnim oškodovanjem državnega premoženja pri prodaji deležev Kada in Soda v gospodarskih družbah.

Po izstopu iz SNS-a 6. januarja tega leta je najprej ustanovil društvo Lipa, ki je v začetku marca postala stranka, Peče pa njen predsednik. Ju tudi član poslanske skupine.