Golobič je bil med drugim tudi uspešen košarkar. Foto: RTV SLO
Golobič je bil med drugim tudi uspešen košarkar. Foto: RTV SLO
Gregor Golobič
Na konvenciji stranke je Golobič med drugim dejal, da ne bo delovala izključevalno in tekmovala v blatenju in diskvalifikacijah nasprotnikov. Foto: MMC RTV SLO

Gregor Golobič se je rodil leta 1964 v Novem mestu. V mladih letih je uspešno treniral košarko, saj je bil še v začetku 80. let član slovenske kadetske in mladinske reprezentance. Na ljubljanski Filozofski fakulteti se je vpisal na študij slavistike in filozofije, pozneje zamenjal študijsko smer za samostojno filozofijo in diplomiral leta 2002 z nalogo “Ko filozofi umolknejo - primer Kratil”.

Poročen je s Ksenijo Bregar, s katero imata dva sinova - gimnazijca.

V politiko stopil v 80. letih
Sredi 80. let prejšnjega stoletja je bil sodelavec in urednik novomeškega mladinskega časopisa Valj, v obdobju 1986-1988 pa je delal kot urednik družbene redakcije na Radiu Študent in kot kolumnist tednika Mladina. Leta 1988 se je zaposlil na Zvezi socialistične mladine Slovenije, in sicer, kot je zapisano na spletni strani stranke, »z jasno nalogo - izpeljati projekt transformacije ZSMS v liberalno stranko«.

"LDS-ovska" leta
Na volitvah leta 1990 je bil izvoljen za delegata tedanjega družbeno-političnega zbora osamosvojitvene skupščine. Marca 1992 je postal generalni sekretar Liberalne demokracije Slovenije. Funkcijo generalnega sekretarja LDS-a je opravljal do junija 2001. Junija 2002 je za eno leto postal predsednik sveta LDS-a.

Liberalne demokrate je Golobič zapustil konec leta 2006. Pred izvolitvijo za predsednika nove stranke je bil štiri leta angažiran kot poslovni direktor v gospodarski družbi Ultra.

Na čelu nove stranke
Ob ustanovitvi stranke Zares 6. oktobra lani, ko je bil izvoljen za njenega predsednika, je v MMC-jevi spletni klepetalnici med drugim dejal: "Ciljev je veliko: odpreti "politična vrata" za čim več ljudi, biti bolj odziven in občutljiv za to, kar vidijo za problem ljudje sami, ne tisto, kar jim skozi afere servirajo požigalci in se potem ponujajo za gasilce. Istočasno odvzeti politiki "pravico", da se lahko vtika v vse, da o vsem največ ve, da je samozadostna."