Stojan Auer je leta 2006 kandidiral tudi za župana Maribora, dobil pa je svetniško mesto. Foto: MMC RTV SLO
Stojan Auer je leta 2006 kandidiral tudi za župana Maribora, dobil pa je svetniško mesto. Foto: MMC RTV SLO

Stojan Auer se je rodil 15. marca 1964, po poklicu je strojni tehnik in živi v Mariboru.

Širši Sloveniji je Auer postal znan kot voditelj glasbeno-razvedrilne TV-oddaje Poglej in zadeni, v kateri je gostil mnoge takrat evropsko in celo svetovno znane goste. Pozneje je ustanovil svojo radijsko postajo Net FM, nato pa še televizijo Net TV.

Leta 2004 se je moral na sodišču zagovarjati zaradi utaje davkov - za kaznivo dejanje utaje 25 milijonov nekdanjih tolarjev davkov mu je sodišče prisodilo eno leto zaporne kazni. Po številnih pritožbah Auerjevih odvetnikov so Mariborčana februarja 2006 prisilno odvedli v zapor. Marca istega leta pa je njegov primer po vlogi, ki jo je vložila njegova odvetnica, obravnavalo vrhovno sodišče in sodbo razveljavilo ter ga vrnilo prvostopenjskemu sodišču.

Leta 2006 sojenje razveljavljeno
Vrhovno sodišče je namreč z visoko gotovostjo ugotovilo, da se Auer ni izognil plačilu davka, saj je davčna služba s predložitvijo svojih podatkov na obsojenega naslovila odločbo o plačilu dobrih 25 milijonov tolarjev, ki jih je ta tudi poravnal. Nižji sodišči sta v prejšnjih sodbah trdili nasprotno, torej, da se je Auer plačilu izognil. Za Stojana Auerja je to pomenilo prostost. Jeseni leta 2007 je med ponovnim sojenjem Okrožno sodišče v Mariboru izdalo sklep, s katerim je ustavilo vse nadaljnje postopke v procesu proti podjetniku zaradi zastaranja.

Maja 2006, le dva meseca po razveljavitvi sojenja, je s svojimi somišljeniki ustanovil Listo za pravičnost in razvoj. Oktobra 2006 je Auer na lokalnih volitvah kandidiral za mariborskega župana, a zanj ni glasovalo dovolj volivcev, je pa zasedel mesto občinskega svetnika.

S svojo listo, na kateri je 81 kandidatov za poslance, Stojan Auer kandidira tudi na volitvah v državni zbor.