Novinarski naval na najverjetnejšega mandatarja? Foto: EPA
Novinarski naval na najverjetnejšega mandatarja? Foto: EPA
Borut Pahor
Borut Pahor je že ob oddaji glasu napovedal najboljši rezultat SD-ja v zgodovini. Foto: Reuters
Milan M. Cvikl za MMC
Patrick Vlačič za MMC
Miran Potrč za MMC
Igor Lukšič za MMC
France Križanič za MMC
Tiskovna konferenca Boruta Pahorja

V nagovoru v volilnem središču se je Borut Pahor zahvalil vsem, ki so na na volitvah zaupali SD-ju. Na zadnjih so bili tretja stranka z 10 %. "Zdajšnji rezultat ni le izjemen rezultat, temveč pravi podvig." Ob tem je dejal, da je treba počakati uradne rezultate, ter dodal, da državni volilni komisiji popolnoma zaupa.

Če prejme mandat za sestavo vlade, ima, po njegovih besedah, pred očmi tudi interese tistih, ki ga niso volili ali pa so ostali doma. Njihova naloga in ambicija je, da iz problemov naredijo priložnosti. Verjame, da smo Slovenci enotni, ko smo enotni, pa smo tudi veliki. SD je sodeloval z vlado, tudi ko je bil v opoziciji. Želi si enako iskrenega in naklonjenega sodelovanja pri velikih projektih tudi v prihodnosti.

Prav tako je za TV SLO dejal, da je že govoril s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem ter predsednico LDS-a Katarino Kresal. Po njegovih besedah so se dogovorili, da naj bi nekaj dni počakali, dočakali rezultate, zatem pa začrtali pot. Poudaril je, da bolj kot politično širino v parlamentu želi programsko homogenost. Ni pa izključil niti širše koalicije. V veliko koalicijo z SDS-om ne verjame.

Na vprašanje novinarja, kaj se je zgodilo v zadnjem tednu, v katerem se je podpora volivcev obrnila v prid SD-ju, pa je Pahor dejal, da ni bil takšnega mnenja kot večina, da se bodo ljudje odločali v zadnjem hipu. Meni, da so se volivci odločili že prej. Opozoril je še, da je SD imel tudi 15 odstotkov prednosti pred SDS-om, pa je takrat dejal, da so politične delnice SD-ja precenjene in se je to pokazalo kot resnično. Dodal je, da je treba tudi v luči rezultatov volitev videti prihodnost Slovenije, ki je na neki način razdvojena.

Med velikimi strankami mora obstajati sodelovanje


Glede sodelovanja z Janezom Janšo je dejal, da sta oba poudarjala, da mora med velikimi strankami obstajati sodelovanje tudi čez meje opozicije in koalicije. Vendar pa Pahor ne verjame v veliko koalicijo, saj se je v Avstriji hitro končala, v Nemčiji sta oba partnerja nezadovoljna, s koalicijo niso zadovoljni niti na Nizozemskem. Pahor je dejal, da tudi v Sloveniji ni potrebe po narodni enotnosti.

Glede izjave Karla Erjavca, da se mu ne zdi primeren za mandatarja, je Pahor dejal, da ga je od vseh, ki jih je slišal, še najmanj prizadela. Dodal je, da bo vsakomur, ki je menil, da ni dober partner, razložil svoje poglede in se bodo pogovorili naprej.

Svoje zdravje, s katerim je imel med volilno kampanjo nemalo težav, pa je Pahor dejal, da gre zdaj na bolje - težave je bilo to treba prestati na nogah, zdravniki pa so dejali, da bo okreval zelo hitro.

"Vsebinsko smo pomebno vplivali na program." SD je v anketah prvič prehitel SDS, ko se je poslanska ekipa SD-ja okrepila s t. i. prebežniki iz LDS-a, pa je na nekatere očitke, da bi bila zmaga SD-ja še bolj prepričljiva brez nekdanjih LDS-ovih članov, dejal Milan M. Cvikl.

Milan M. Cvikl za MMC
Patrick Vlačič za MMC
Miran Potrč za MMC
Igor Lukšič za MMC
France Križanič za MMC
Tiskovna konferenca Boruta Pahorja