Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kljub preoblikovanju bi zgodovino stranke vseeno lahko šteli od leta 1993, ko so Stranko nacionalne desnice ustanovili večinoma ljudje, ki so zaradi nesporazumov z Zmagom Jelinčičem izstopili iz Slovenske nacionalne stranke. Teh ljudi danes, razen nekaterih posameznikov, v stranki ni več.

Prvi predsednik Sašo Lap
Prvi predsednik stranke je bil Sašo Lap, ki je letos pristopil h KDS-u. Leta 1998 ga je na tem mestu zamenjal Rudolf Lesjak, od lanske jeseni pa stranko vodi Zdenko Vinkov - Vincenc. Nekaj časa je bil vršilec dolžnosti predsednika stranke tudi Borut Korun.

Na prvih volitvah leta 1996 je stranka, takrat še imenovana SND, dosegla 0,31 odstotka glasov, volitev štiri leta pozneje pa se ni udeležila.

Kljub preoblikovanju nizek volilni rezultat
Kot že napisano, je stranka leta 2001 doživela korenito spremembo, spremenili so se organi in sčasoma vodstvo, a ji tudi to ni pomagalo in je na volitvah leta 2004 dosegla le 0,27 odstotka glasov. Kot so za MMC povedali v stranki, je ta do konca lanskega leta zato stagnirala. Zdaj pa se ji je priključilo več mladih, ki so v stranko vnesli novo vnemo in jo okrepili.

Prednost slovenskemu narodu
Stranka, ki ima trenutno okoli 1.300 članov, poudarja skrb za slovenski narod. Pomembno se jim zdi prizadevanje za izboljšanje socialnega položaja posameznika in zvišanje rodnosti, radi pa tudi poudarjajo, da se njihova stranka bistveno razlikuje od Jelinčičeve stranke SNS, ki naj bi po njihovem mnenju imela precej agresiven nastop.

S. Z.