Laszlo Göncz se ne bo opredelil ne za pozicijo ne za opozicijo. Foto: MMC RTV SLO
Laszlo Göncz se ne bo opredelil ne za pozicijo ne za opozicijo. Foto: MMC RTV SLO
Roberto Battelli
Battelli je prepričan, da bo lahko vzpostavil dialog z vsakršno vlado. Foto: MMC RTV SLO

Laszlo Göncz je dejal, da je nastopil z vsebinskim programom za dobrobit narodne skupnosti in regije kot take. Na vprašanje, ali bo lahko sodeloval z levo koalicijo, je Göncz dejal, da bo vedno glasoval in svoje delo izvajal na podlagi konkretnih vsebinskih načel.

Dodal je, da se ne bo opredelil ne za pozicijo ne za opozicijo, ker je bil vedno take narave, da je zmogel sodelovanje z vsakim, ki hoče dobro za državo, regijo in za narodnost. V okviru narodnostne skupnosti pa bo najprej poskusil izoblikovati najpomembnejše programske točke dejavnosti parlamentarnega poslanca in jih predstaviti tudi novi koaliciji. Poskusil si bo zagotoviti podporo predvsem za najpomembnejša vsebinska vprašanja, ki se nanašajo na obstoj madžarske narodne skupnosti in razvoj prekmurske regije.

Za Gönzsa je po neuradnih podatkih glasovalo 27,32 odstotka volivcev, dosedanja poslanka v DZ-ju Marija Pozsonec pa je zbrala 22,92 odstotka glasov. Kandidirali so še Janez Somi, Olga Horvat Požgai in Albert Halasz.

Battelliju, kot kaže, še en mandat
Podatki o izvolitvi predstavnika italijanske narodnostne skupnosti so še vedno neuradni, saj je izid precej tesen. Za zdaj najbolje kaže Robertu Battelliju, tesno pa mu sledi Aurelio Juri. Na tretjem mestu je Vladimiro Dellore.

Battelli je dejal, da ob vnovični izvolitvi za poslanca italijanske narodne skupnosti občuti predvsem odgovornost, da ostane zvest svojim prizadevanjem. Prepričan je, da lahko vzpostavi dialog z vladno koalicijo, ne glede na to, katera politična opcija jo bo izoblikovala, saj ne dvomi, da bo naletel na resne sogovornike, s katerimi bodo lahko nadaljevali začrtano pot.