Leto 2008 se je začelo s prevzemom šestmesečnega predsedovanja Evropski Uniji. Foto: www.eu2008.si
Leto 2008 se je začelo s prevzemom šestmesečnega predsedovanja Evropski Uniji. Foto: www.eu2008.si
Ministrstvo za zunanje zadeve
Januarja so v javnost prišle informacije, da je ZDA SWloveniji svetovala, kako naj ravna glede vprašanja Kosova. Foto: MMC RTV SLO
Marko Štrovs
Z mesta džavnega sekretarja na ministrtvu za delo je moral zaradi izjave, da upokojence najbolj ogroža matilda, odstopiti Marko Štrovs. Foto: MMC RTV SLO
Aretacija Ivana Zidarja
V okviru akcije Čista lopata so policisti prostost med drugim odvzeli trem direktorjem gradbenih podjetih, Hildi Tovšak, Dušanu Črnigoju in Ivanu Zidarju (na sliki). Foto: MMC RTV SLO
Žalovanje za Janezom Drnovškom
23. februarja je Slovenija izgubila enega največjih državnikov, Janeza Drnovška. Foto: MMC RTV SLO
Revija Manager
Revija Manger je objvila seznam najbogatejših Slovencev, na katerem še vedno kraljuje Mirko Tuš. Največ pozornosti pa je bila deežna mlada borzna posrednica Danijela Rakovič, domnevna lastnica Kolonela. Foto: MMC RTV SLO
George W. Bush na Brdu
Slovenijo je v okviru vrha EU-ZDA obiskal ameriški predsednik George W. Bush. Foto: MMC RTV SLO
Predor Šentvid
le nekaj ur po doprtju so morali predor Šentvid ponovno zapreti. Foto: EPA

volitvam.

Leto 2007 se je v Sloveniji zaključilo z uvedbo schengna, inavguracijo novega predednika države in presežkom v državnem proračunu.

Sočasno z začetkom predsedovanja pa je Hrvaška uveljavila svojo zaščitno ekološko-ribolovno cono, kar je povzročilo precejšnje napetosti med Slovenijo in Italijo ter Hrvaško - ERC je Hrvaška zamrznila šele marca.

Razkol v SNS-u in nastanek Lipe
V SNS-u je prvi teden novega leta prišlo do razkola: po izjavah Saša Pečeta zaradi različnih pogledov na politiko premierja Janeza Janše, po trditvah Zmaga Jelinčiča pa zaradi osebne užaljenosti Saša Pečeta, ker ga je član SNS-a Roman Veras imenoval za Saška. Razkol je povzročil ustanovitev nove stranke Lipa, h kateri je nato pristopilo več vidnih članov SNS-a.
Zaradi vse višje inflacije so se napovedi stavk s strani različnih sindikatov kar vrstile - najodmevnejši sta bili napovedi stavk v javnem in v zasebnem sektorju, ki sta bili kasneje odpovedani. Vlada je sprejela ukrepe za omilitev posledic inflacije - med drugim spremembo davčne zakonodaje za delavce z najnižjimi prihodki.

Slovensko politiko je nato pretresel članek v časopisu Dnevnik, v katerem je bilo razkrito poročilo, da naj bi ZDA Sloveniji predlagale, kako naj se vede glede vprašanja Kosova. Zaradi afere z razkritim diplomatskim dokumentom je kasneje odstopil politični direktor zunanjega ministrstva Mitja Drobnič, na MZZ-ju pa so le nekaj dni kasneje zaplenili računalnik diplomatu Marjanu Šetincu zaradi domnevne vpletenosti v afero.

Matilda odnesla Štovsa
S položaja državnega sekretarja na ministrstvu za delo je odstopil Marko Štrovs, ki je bil tarča številnih kritik zaradi izjave, da upokojence še najbolj ogroža matilda.

Slovenija je kot druga članica EU-ja ratificirala novo, reformno pogodbo EU-ja.

Poslanci proti pokrajinam, vlada predlaga referendum
V začetku februarja je bilo videti, da je saga o pokrajinah končana, saj so poslanci zavrnili predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, a vlada ni obupala in je sredi aprila predlagala posvetovalni referendum o ustanovitvi 14 pokrajin - odlok o razpisu referenduma so poslanci 22. maja sprejeli s 46 glasovi za in tremi proti. Na volišča je 22. junija prišlo le slabih 11 odstotkov ljudi, ki so potrdili 12 od 14 predlaganih pokrajin.

Zgodila t.i. kriminalistična akcija Čista lopata, v okviru katere so kriminalisti zaradi suma prejemanja in dajanja daril pri sklenitvi pogodbe o gradnji kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika prostost odvzeli sedmim ljudem, med drugim tudi trem direktorjem gradbenih družb, Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju.

Odšla sta Drnovšek in Rugelj
V 79. letu starosti je umrl psihiater Janez Rugelj, eden najbolj znanih in uspešnih slovenskih psihiatrov, ki je svojo poklicno pot posvetil predvsem zdravljenju alkoholikov. Konec februarja je Slovenija izgubila še enega velikega moža - v 58. letu starosti je umrl nekdanji predsednik države in vlade Janez Drnovšek.

Spet se je zaostrilo v odnosih s Hrvaško, saj je ta prodala sporna kmetijska zemljišča na levem bregu Dragonje, kar je sprožilo ostre odzive MZZ-ja in slovenske javnosti. Minister za promet Radovan Žerjav je v začetku marca napovedal uvedbo vinjet za osebna vozila in nato projekt hitro razvil, tako da je uporaba vinjet postala obvezna že 1. julija.

Delavci so stavkali
Zaradi vse višje inflacije so sindikati 12. marca pripravili splošno opozorilno stavko v gospodarstvu, v okviru katere je stavkalo okoli 160.000 delavcev.

Po številnih zapletih v zvezi z imenovanjem novih ustavnih sodnikov, ki so se začeli že v letu 2007, smo jih končno dobili - Mitjo Deisingerja, Jasno Pogačar, Jana Zobca in Ernesta Petriča so marca potrdili v DZ-ju, 8. maja pa so tudi uradno začeli z delom.

Šrot se skriva za Rakovičevo
Revija Manager je tradicionalno objavila lestvico najbogatejših Slovencev, na kateri še vedno kraljuje lastnik Engrotuša, Mirko Tuš s približno 550 milijoni evrov premoženja. Na četrto mesto se je uvrstila pretežno neznana borzna posrednica Danijela Rakovič, a se je kasneje izkazalo, da gre le slamnata lastnica Kolonela, ki ima posredno v lasti tudi Pivovarno Laško, prava lastnika sta pa sta preko podjetja Atka-Prima Boško Šrot in njegova žena Anica.

Cvetlična korita in Jorasova gladovna stavka
Konec aprila je ponovno postalo nemirno na meji s Hrvaško ob Dragonji, kjer so protestniki skušali odstraniti slavna cvetlična korita, ki so Jošku Jorasu onemogočala dostop do njegovega doma po t.i. evropski poti. Zaradi tega je Joško Joras začel gladovno stavkati in stavko po treh tednih prekinil, ko so se predstavniki slovenske in hrvaške vlade sporazumeli, da bodo korita odstranili in namest njih namestili posebno zapornico.

In spet se govori o Patriji ...
30. aprila je začel veljati nov prometni zakon, ki je za kršilce prinesel občutno višje kazni.
V sredini maja je (ponovno) izbruhnila afera z nakupom Patrij, ki so bile pereča tema že leta 2007 - na Finskem so namreč aretirali dva uslužbenca podjetja, obtožena, da sta s podkupninami sklenila posel s Slovenijo in Egiptom. To je odmevalo tudi v Sloveniji in obtožbe o netrasparentnem nakupu oklepnikov 8x8 so se kar vrstile. Finski preiskovalci so pripotovali v Slovenijo, kjer je svojo preiskavo o nakupih oklepnikov izvajala tudi t.i. Cviklova komisija.

Potem ko se je izkazalo, da je "pravi" lastnik Kolonela in posredno Pivovarne Laško njen predsednik uprave Boško Šrot, je na prve strani časopisov prišel tudi Igor Bavčar z menedžerskim odkupom Istrabenza.

Panika zaradi okvare v Neku
Zaradi manjše okvare v Nuklearni elektrarni Krško in zaradi napačno izpolnjenega formularja, se je Slovenija znašla v središču evropske pozornosti, saj so mediji po Evropi poročali, da je prišlo do jedrske nesreče.

S podpisom kolektivne pogodbe so se končala šestletna pogajanja o plačah v javnem sektorju. Najbolj nezadovoljni so bili sodniki, ki so napovedali tridnevno stavko. Ker s stavko niso dosegli ničesar, so se nato odločili za t.i. belo stavko, s katero so začeli julija.

Oči svetovne javnost uprte v Brdo
Zgodil se je tudi vrhunec slovenskega predsedovanja EU-ju - vrhunsko srečanje EU-ZDA na Brdu pri Kranju. Slovenija je poleg najvšjih predstavnikov držav unije gostila tudi ameriškega predsednika Georgea W. Busha.

Začetek julija je zaznamovala tragična nesreča na gradbišču hidroelektrarne Blanca, v kateri je umrlo 13 ljudi, med njimi tudi župan Sevnice in poslance SLS-ja v DZ-ju Kristjan Janc. 1. julija je Slovenija vodenje EU-ja prepustila Franciji.

Po številnih zapletih so končno odprli predor Šentvid, a le za nekaj ur, saj je začel s stropa odpadati omet, zato so ga morali ponovno zapreti in napake odpraviti. Prav zaradi številnih zapletov pri gradnji tega predora in zaradi visokih stroškov, ki jih je gradnja zahtevala, so domnevne nepravilnosti že začeli preiskovati kriminalisti.

Zadnjo julijsko soboto je skrita pred očmi javnosti nastala nova stranka KDS (Krščanska demokratska stranka), ki jo vodi Jože Duhovnik, njeni člani pa izhajajo iz vrst NSi-ja.