Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS) je bila ustanovljena 16. februarja 1989 v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO
Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS) je bila ustanovljena 16. februarja 1989 v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO
Politična sopotnika in nasprotnika. Na volitvah decembra 1992 so socialdemokrati dosegli sicer slabši rezultat, toda vseeno so skupaj s krščanskimi demokrati vstopili v vlado Janeza Drnovška. Foto: RTV SLO
Na tretjem kongresu SDS maja 1993 je bil za predsednika stranke izvoljen Janez Janša. Foto: EPA
Leta 2004 je SDS zmagala na Državnozborskih volitvah in tako postala najmočnejša stranka v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Izhodišča programa, s katerim SDS v drugo naskakuje slovenski politični vrh, poleg trajnostnega razvoja zajemajo siceršnja ministrska področja.

Prioritete programa za prihodnost (pri SDS-u jo opredeljujejo kot čas med letoma 2008 in 2012 IN naprej):

Trajnostni razvoj
1. Službo vlade za razvoj bodo preoblikovali v Ministrstvo za trajnostni razvoj, ki bo spremljalo izvajanje Strategije razvoja Slovenije.
2. Neposredno bodo spremljali uresničevanje ključnih razvojnih projektov iz resolucije o nacionalnih razvojnih projektih.

Gospodarstvo
1. Gospodarska rast in trajnostni razvoj sta osnova blaginje. Nadaljevali bodo z ustvarjanjem ugodnega okolja za visoko dolgoročno gospodarsko rast. Dosegali jo bodo s tehnološko razvitim in inovativnim gospodarstvom ob spoštovanju visokih standardov varovanja okolja in zagotavljanju prožne varnosti zaposlenih.
2. Do konca leta 2010 bo imelo vsako podjetje in državljan možnost povezovanja v širokopasovno omrežje (hitri internet).
3. Do leta 2020 bodo zagotovili 20% prihranek primarne energije, 25% delež obnovljivih virov energije v končni porabi in najmanj 10% delež obnovljivih virov v gorivih namenjenih prometu. Do leta 2012 bodo te cilje dosegli do najmanj ene tretjine.
4. Z dvigom kakovosti in pestrosti turistične ponudbe bodo do konca leta 2012 povečali prihodke iz turizma za najmanj 50 %, tako da bo turizem ustvaril najmanj 10% BDP.

Znanost, vzgoja in izobraževanje, šport
1. Izrazito bodo podprli raziskovalne projekte, ki imajo neposredne učinke v gospodarstvu
2. Zagotovili bodo prostor v vrtcih za vse otroke drugega starostnega obdobja.
3. Razvijali bodo model odprte šole z večjo vključenostjo staršev in okolja.
4. Ustanovili bodo poseben štipendijski sklad za deficitarne poklice.
5. zagotovili bodo t.i. drugo možnost za vse mlade, ki niso uspeli zaključiti izobraževanja in usposabljanja ter doseči poklica.
6. Zaključili bodo projekt Nordijskega Centra Planica.

Zdravje
1. Odpravili bodo čakalne vrste, skrajšali čakalne dobe na evropsko primerljivo raven in uvedli možnost naročanja preko interneta.
2. Uvedli bodo kulturo spoštovanja pacientovega časa, kontrolo kvalitete zdravljenja in čim hitrejšo pot do diagnoze.
3. Zagotovili bodo enako dostopnost do vseh javnih zdravstvenih storitev ne glede na socialni položaj in geografsko lego bivanja. Preko osebnega zdravnika bodo zagotovili dostopnost do specialističnih storitev, tako da bo pacient dobil na dom obvestilo o datumu in uri.
4. Izboljšali bodo skrb za zdrav življenjski slog z namenom podaljšanja pričakovane življenjske dobe.
5. Razvili bodo sistem zdravljenja na domu za starejše, ki bodo želeli preživeti starost ob domačem ognjišču in izenačili njihove pravice z oskrbovanci v domovih starejših.
6. V zdravstvu bodo klinike, bolnišnice, urgentne centre in negovalne bolnišnice gradili bistveno hitreje, ceneje in bolj pregledno.

Delo, družina in socialne zadeve
1. Spoštovali bodo socialni dialog in ustvarjali pogoje za takšno usklajevanje interesov med delom in kapitalom, da bosta v ospredju vedno človek in blaginja za vse.
2. Zagotovili bodo pogoje za organizirano nego in varstvo vseh, ki zaradi bolezni in starosti potrebujejo dolgotrajno nego.
3. Uvedli bodo finančno subvencijo socialno šibkim mladim družinam, ki bo pomenila takojšnjo pomoč pri reševanju stanovanjskega vprašanja in varstva otrok.
4. Odločno in na vseh področjih se bodo borili proti vsem oblikam socialnega izključevanja starejših in invalidov.
5. Še naprej bodo zagotavljali pravičen sistem usklajevanja pokojnin.

Finance
1. Nadaljevali bodo s politiko zmanjševanja davčnih obremenitev gospodarstva in posameznikov.
2. Še naprej bodo zmanjševali javno porabo, predvsem z racionalizacijo javnega sektorja in javnih izdatkov. V letih pozitivne gospodarske rasti, proračun ne bo imel primanjkljaja.
3. Razvojno bodo prestrukturirali proračun. Ne bodo ga več načrtovali zgolj po stroškovnih postavkah, ampak tudi po projektih, oziroma razvojnih in drugih prioritetah, ki bodo segale preko meja ministrstev in direktoratov. Tak proračun bo omogočal tudi spremljanje doseganja razvojnih ciljev glede na vložena sredstva.

Okolje in prostor
1. Na podlagi novih spoznanj bodo izdelali dolgoročno in celovito strategijo prilagajanja podnebnim spremembam s konkretnimi ukrepi in jo začeli takoj uresničevati.
2. Zaščitili bodo vodne vire, zemljo in okolje. Oblikovali bodo predlog za zeleno davčno reformo, z njo spodbujali uporabo obnovljivih virov in preprečevali negativne vplive na okolje . Slovenija bo še naprej in vedno bolj zeleni biser Evrope.
3. Varovali bodo prostor, odpravili nepotrebna soglasja in bistveno skrajšali postopke prostorskega planiranja in pridobivanja gradbenih dovoljenj.
4. Najmanj podvojili bodo gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj.

Promet
Uresničevali bodo projekt »Zelena prometna politika«:
1. Z modernizacijo slovenskih železniških koridorjev, gradnjo protihrupnih ograj ob železniških progah ter zavarovanjem doslej nezaščitenih železniških prehodov.
2. Z dokončno vzpostavitvijo enotne vozovnice za vso državo in znižanjem cen prevozov v javnem avtobusnem prometu.
3. S hitro modernizacijo obstoječega cestnega omrežja in izgradnjo novih prometnic na razvojnih oseh.

Regionalni razvoj in lokalna samouprava
1. Do konca leta 2010bodo vzpostavili pokrajine in preko njih enake izhodiščne možnosti za enakomeren razvoj.
2. Ohranjali bodo ustrezno poseljenost na celotnem območju RS-ja.
Kmetijstvo
1. Slovensko kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo bodo naredili bolj konkurenčno. S tem bodo povečali stopnjo samooskrbe s hrano ter ustvarjali pogoje za nadaljnji razvoj kmetijstva, živilstva in za dostopne cene hrane.
2. Z naravnimi viri bodo upravljali trajnostno. Izvajali bodo sektorsko strategijo za prilagajanje klimatskim spremembam.

Notranje zadeve
1. Odločno bodo nadaljevali z odkrivanjem in pregonom vseh oblik gospodarskega kriminala in korupcije. Vzpostavili bodo kontaktni center, na katerega bodo državljani sporočali informacije o tovrstnih kaznivih dejanjih in ustvarili pogoje za višjo stopnjo zaupanja državljanov v delovanje policije na tem področju. Preučili bodo možnost ustanovitve finančne policije.
2. Za večjo varnost bodo uvedli brezplačno šolo varne vožnje za vse nove voznike.
3. Povečali bodo prisotnost in odzivnost policije na potrebe državljanov ter približali delo policistov v vsako lokalno skupnost na osnovi partnerskega sodelovanja.
4. Osebna izkaznica se bo lahko uporabljala tudi namesto kartice zdravstvenega
zavarovanja.

Pravosodje
1. Ne da bi kakorkoli okrnili neodvisnost, bodo vzpostavili nov koncept učinkovitega in odgovornega sodstva tako, da bo
- jasno določena odgovornost predsednika sodišča za doseganje rezultatov sodišč,
- mandat predsednika sodišča vezan na doseganje rezultatov,
- predsednik Vrhovnega sodišča vsako leto poročal Državnemu zboru o delu sodne veje oblasti in da bo tudi njegov mandat vezan na dosežene rezultate.
2. Na podlagi opisanih sprememb v sistemu vodenja in odgovornosti bodo vpeljali bistveno višjo stopnjo informatizacije, spletne elektronske storitve sodišč, sistem za elektronsko vlaganje, uporabo video konferenčnih sistemov, delo na daljavo, pravosodne portale, kar bo za državljane pomenilo
- možnost 24-urnega vpogleda v zemljiško knjigo,
- možnost 24-urnega vpogleda v sodni register,
- možnost 24-urnega vlaganja, izvršb, tožb in pritožb.

Politični sistem in javna uprava
1. Predlagali bodo ustavno spremembo, s katero bodo z zaključkom tekočega mandata ukinili državni svet.
2. Nadaljevali bodo z razvojem državne uprave v kakovosten in učinkovit servis za državljane ter z odpravljanjem birokratskih ovir in postopkov.
3. Čim večji del plače bo odvisen od delovnih rezultatov javnega uslužbenca.

Zunanje zadeve
1. Vodili bodo odgovorno zunanjo politiko, ki bo omogočala uresničevanje slovenskih nacionalnih interesov v mednarodni skupnosti in hkrati zagotavljala slovenski prispevek pri reševanju globalnih problemov.
2. Mejno vprašanje med Slovenijo in Hrvaško bodo pospešeno reševali v letu 2009.
3. Slovenska diplomacija bo intenzivno odpirala vrata in ustvarjala priložnosti za slovensko gospodarstvo.

Kultura
1. Izboljšali bodo pogoje za delovanje kulturnih društev in njihovih zvez ter z večjimi spodbudami ustvarjalnosti zvišali doseženo raven ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.
2. Povečali bodo sredstva za programe, predvsem pa za študijske in delovne štipendije.
3. Dokončali bodo začete investicije in prednostno obnovili nekatere institucije nacionalnega pomena.

Obramba
1. Popolnili bodo profesionalne enote in poveljstvo Slovenske vojske.
2. Okrepili bodo pogodbeno rezervo Slovenske vojske.
3. Izboljšali bodo zmogljivosti sistema zaščite in reševanja za delovanje ob nesrečah in uredili status prostovoljnega gasilca.