Katarina Kresal je svojo poklicno pot začela kot pravnica. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal je svojo poklicno pot začela kot pravnica. Foto: MMC RTV SLO

Politiko razume kot skupno prizadevanje za javno dobro.

Delala je v pisarni Mira Senice. Foto: MMC RTV SLO

Nov in neznan obraz v politiki ima svoje prednosti in slabosti, čas pa bo pokazal, kako se bo znašla. Prva preizkušnja so vsekakor parlamentarne volitve. Rodila se je leta 1973 v Ljubljani. Srednješolsko izobraževanje je opravila na Gimnaziji Bežigrad in se zatem odločila za študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Diplomirala je leta 1996, nato pa leta 1999 opravila še pravniški državni izpit.

Njena prva zaposlitev je bila na višjem sodišču v Ljubljani, kjer je delala kot sodna pripravnica, zatem pa delo nadaljevala kot strokovna sodelavka na oddelku za gospodarske spore Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Tudi za Western Wireless
Leta 2000 je postala samostojna pravna svetovalka s področja gospodarskega prava pri Kapitalski družbi in kot predstavnica te družbe sedela v nadzornih svetih podjetij Delo Tiskarna, BTC Terminal in Konstruktor. Karierna pot jo je od tam vodila v podjetje Western Wireless International, kjer je opravljala delo direktorice pravnega oddelka.

V odvetniške vode jo je pot zanesla leta 2003, ko se je zaposlila v odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki. Tam je bila najprej odvetniška kandidatka, potem odvetnica, po dveh letih pa namestnica vodje odvetniške pisarne in vodja oddelka za gospodarske in mednarodne zadeve.

Bila je še članica nadzornih svetov GV Založbe in Ius Software. Na LDS-ovi spletni strani se v življenjepisu pohvali tudi z objavljanjem svojih prispevkov v tujih pravniških publikacijah in sodelovanjem na številnih mednarodnih konferencah. Kot že rečeno, je 30. junija odšla nove izzive iskat v polje politike. Na kongresu LDS-a je zmagala z večino glasov podpore.

So mednarodne povezave res njen adut?
Katere so njene politične izkušnje? Življenjepis govori, da se je Kresalova že v mladostnih letih zanimala za politiko, zato so ji godili tudi tovrstni pogovori. Liberalna misel naj bi jo zaznamovala že od nekdaj, tudi danes pa rada prizna, da je vedno volila LDS, ki je bila že od začetka "njena stranka".

Delovne izkušnje je pridobivala tudi na mednarodni sceni, a se verjetno ne gre slepiti, da mora na tem področju še veliko storiti. Pravi, da je odprta in da zna poslušati ljudi ter zaupati strokovnjakom. Politiko razume kot "skupno prizadevanje za javno dobro".

Politiko razume kot skupno prizadevanje za javno dobro.