T. i. levi trojček poudarja, da se ne bo razglašal za zmagovalce volitev, dokler ne bodo znani uradni rezultati. Meni pa, da se zdaj še neuradni rezultat ne bo spremenil. Foto: MMC RTV SLO
T. i. levi trojček poudarja, da se ne bo razglašal za zmagovalce volitev, dokler ne bodo znani uradni rezultati. Meni pa, da se zdaj še neuradni rezultat ne bo spremenil. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec in Bojan Šrot
SDS ima pravico, da uporabi vsa pravna sredstva, sta se strinjala Karl Erjavec in Bojan Šrot. Foto: MMC RTV SLO

Borut Pahor (SD) je na soočenju na komercialni televizji Pop TV dejal, da SDS ravna tako, kot meni, da je prav in da sam državni volilni komisiji povsem zaupa. Tudi Katarina Kresal (LDS) se je strinjala, da je treba vse morebitne nepravilnosti obravnavati resno. Pri tem je opozorila, da je nesprejemljivo, da nekdo, ki je volitve izgubil, dvomi v celotno legitimnost volitev, in spomnila na besede predsednika republike Danila Türka, da zmaga in poraz na volitvah za politike predstavljata svojevrsten test.

Gregor Golobič (Zares) meni, da se pritožbi SDS-a namenja preveč pozornosti. Pri tem priznava, da ima SDS pravico, da uporabi vse pravne instance, če se ne strinja z izvedbo volitev. "To pa ne more spremeniti sporočila volitev," dodaja. Tako kot Kresalova tudi on pravi, da prvak SDS-a Janez Janša ne bi smel dvomiti o temeljih pravne države. Prvi mož Zaresa je namreč prepričan, da Janša raje vidi, da vse potone, kot da SDS izgubi volitve.


Da je prav, da nekdo, ki dvomi o izvedbi volitev, uporabi pravna sredstva, je dejal tudi Karl Erjavec (DeSUS), ki se strinja s sogovorniki na soočenju, da se pritožbi SDS-a daje prevelik pomen in da Janševa stranka z ugovori ne more "spremeniti razmerij in volje ljudi, ki so očitno glasovali za novo politiko". Bojan Šrot (SLS) pa je poudaril, da poleg uporabe pravnega reda poznamo tudi zlorabo. Pri tem meni, da za zdaj te še ni bilo.

Janez Janša in Zmago Jelinčič (SNS) na soočenje nista prišla.