Rado Bohinc je bil dvakrat SD-jev minister. V enem mandatu je vodil ministrstvo za znanost in tehnologijo, v drugem pa je bil minister za notranje zadeve. Foto: EPA
Rado Bohinc je bil dvakrat SD-jev minister. V enem mandatu je vodil ministrstvo za znanost in tehnologijo, v drugem pa je bil minister za notranje zadeve. Foto: EPA
Borut Pahor
Borut Pahor je leta 1997 vodil državni zbor, za funkcijo ministra za zunanje zadeve pa mu je zamnjkal en glas. Foto: RTV SLO

Za SD, takrat še ZLDS, so bile prelomne volitve konec leta 1992, ko je zbral 13,58 odstotka glasov in stopil v vladno koalicijo z LDS-om in SKD-jem. Stranka je vodila štiri ministrstva. Minister za gospodarstvo je postal Maks Tajnikar, minister za znanost in tehnologijo Rado Bohinc, na mestu ministrice za delo, družino in socialne zadeve pa sta se izmenjali Jožica Puhar in Rina Klinar. Ministrstvo za kulturo je vodil Sergij Pelhan.

Izstop iz koalicije leta 1996
Pred naslednjimi državnozborskimi volitvami, leta 1996, je stranka, po lastnih besedah zaradi nestrinjanja z vladnim odnosom do upokojencev in zaradi ukrepov na področju socialne politike, izstopila iz koalicije in do volitev leta 2000 delovala v opoziciji.

Nov mandat, novi ministri
V vlado je SD (še vedno kot ZLDS) znova stopil po državnozborskih volitvah leta 2000. Tokrat so koalicijsko vlado sestavljali z LDS-om, DeSUS-om in SLS + SKS Slovensko ljudsko stranko. Po podpisu koalicijske pogodbe so kot druga najmočnejša koalicijska stranka prevzeli tri ministrstva. Vlado Dimovski je postal minister za delo, družino in socialne zadeve, Andreja Rihter ministrica za kulturo, Rado Bohinc, z izkušnjami ministrovanja na mestu ministra za znanost in tehnologijo, pa je tokrat zasedel mesto ministra za notranje zadeve.

Z možnostjo sodelovanja v vladi se je stranka spet spogledovala leta 1997, ko je takratni premier Janez Drnovšek, Boruta Pahorja, takrat predsednika DZ-ja, nominiral za mesto ministra za zunanje zadeve. Pahorju je za izvolitev zmanjkal en glas podpore.

Stranka si želi zmagati
Stranka, ki se je v SD preimenovala leta 2005, je v zadnjem mandatu delovala v opoziciji, zdaj pa ne skriva ambicij po zmagi, mandatarstvu in vodenju vlade v prihajajočem mandatu.