SD meni, da je sposoben Slovenijo voditi bolje od predhodnikov. Foto: RTV SLO
SD meni, da je sposoben Slovenijo voditi bolje od predhodnikov. Foto: RTV SLO
Mladim bi morala pri reševanju stanovanjske stiske pomagati država. SD predlaga gradnjo začasnih najemnih stanovanj po zgledu Švedske. Foto: EPA

Želimo si, da bi ljudje ta vladni program sprejeli kot dodaten motiv in navdih, da nam zaupajo mandat za sestavo vlade, ki bo odgovorna za uveljavitev naših programskih načrtov.

Borut Pahor v uvodu v Alternativni vladni program SD-ja
SD se zavzema za višjo splošno olajšavo pri dohodnini in vrnitev stanovanjske davčne olajšave. Foto: MMC RTV SLO
SD je prepričan, da Slovenija šolnin na visokošolski stopnji študija ne potrebuje. Foto: RTV SLO
Čakalne vrste za pregled pri zdravniku specialistu je treba zmanjšati na manj kot mesec dni. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska vojska
SD bi slovenske vojake poklical domov in prednost pri opremljanju Slovenske vojske dal slovenski obrambni industriji. Foto: MMC RTV SLO

V uvodu v program so tako zapisane besede predsednika stranke Boruta Pahorja, ki je med drugim dejal: "Alternativni vladni program predstavlja zaokroženo vizijo teh sprememb. Da bi to vizijo uresničili, je po našem mnenju seveda najprej pomembna sprememba oblasti. Želimo si, da bi ljudje ta vladni program sprejeli kot dodaten motiv in navdih, da nam zaupajo mandat za sestavo vlade, ki bo odgovorna za uveljavitev naših programskih načrtov."

Gospodarstvo
SD podpira umik države iz gospodarstva, a na racionalen in učinkovit način. Država bi ostala lastnica finančnih ustanov in družb, ki upravljajo s slovensko infrastrukturo. SD med drugim obljublja zaščito interesov nad premoženjem, ki ga je država prejela v preteklosti. Nujno se mu zdi opredeliti, kje je privatizacija smiselna in kje ne. Kapitalska družba (KAD) naj se preoblikuje v institucijo, ki bo delovala predvsem v korist zdravstvenega in pokojninskega sistema, kar med drugim pomeni tudi, da naj se upravljanje pokojninskih skladov privatizira in preko razpisov prenese na zasebne upravljalce, lastnina pa naj se prenese na posebni kapitalski sklad Zpiza.

Davki in olajšave
SD obljublja proučitev možnosti za višjo splošno davčno olajšavo pri dohodnini, ki naj bi se približala letnemu znesku minimalne neto plače. Obljublja ponovno uveljavitev stanovanjske olajšave in davčne ukrepe, ki bodo spodbujali reinvestiranje kapitalskih dobičkov in poslovnih dobičkov podjetij. V obdavčenje bo zajetih več nepremičnin, tudi tiste, ki so bile vrnjene po denacionalizaciji.

Izobraževanje
SD si želi okrepitve javnega šolstva in javnih zavodov na področju znanosti, pri čemer je treba poudariti, da javno ni državno. Trend vlaganja v znanost in šolstvo, ki postopno pada, je treba obrniti in za šolstvo in znanost nameniti šest odstotkov BDP-ja. Poleg tega stranka prevideva spremembo zakonodaje, ki bi dvignila ugled poklica in dostojanstva učiteljev. Dostop do vrtcev, šol in univerz mora biti odprt, šolnin na visokošolski stopnji pa Slovenija ne potrebuje.

Okolje
SD se zavzema za uveljavljanje načela, da onesnaževalec plača odškodnino, več sredstev pa naj bi se namenilo subvencioniranju do okolja prijaznejših rešitev na področju oskrbe z energijo. Raba lastnih obnovljivih virov mora biti učinkovitejša, vendar le na naravovarstveno nespornih območjih in na racionalen, do okolja prijazen način. Za to so potrebni dejavna vključitev raziskovalnih institucij in spodbujanje industrije za večje vlaganje v alternativne energetske vire ter v zmanjševanje rabe energije. Javni sektor mora dajati zgled trajnostne naravnanosti z »zelenimi« javnimi naročili.

Socialna varnost
Stanovanja:
država naj zgradi prehodna najemna stanovana po zgledu Švedske. Za začetekbi jih potrebovali 10 tisoč. Mladi bi se tako lahko sčasoma ekonomsko osamosvojili in začeli sami reševati svoje stanovanjsko vprašanje. Povečanje obsega najemnega stanovanjskega sklada bi bilo treba spodbujati tudi z obdavčitvijo nepremičnin, ki se kopičijo v lasti dela prebivalstva in so v velikem obsegu v funkciji varnih naložb za starost, z vidika stanovanjske politike pa v povsem neproduktivni funkciji.
Zaposlitev: rast zaposlenosti bo SD dosegel s spodbujanjem podjetništva in s pospeševanjem hitre rasti predvsem mikro- in malih podjetij, z novimi delovnimi mesti, z vključevanjem mladih na trg dela, aktivnim staranjem ter z vključevanjem brezposelnih, težje zaposljivih oseb na trg dela in z zmanjševanjem strukturne brezposelnosti. Če mlada oseba eno leto po zaključku srednješolskega oziroma visokošolskega izobraževanja ne dobi prve zaposlitve, država nase prevzame obveznost plačevanja socialnih prispevkov za prvo leto zaposlitve te osebe ob pogoju, da se delodajalec zaveže, da jo bo zaposlil najmanj za tri leta.
Pokojnine: SD meni, da ni potreb po novi pokojninski reformi, ampak je treba uvesti dodatna pokojninska zavarovanja. Glede na to, da so delež vključenih v dodatna pokojninska zavarovanja, višina premij in dosežene donosnosti premajhni, da bi skupaj s pokojnino iz obveznega zavarovanja v prihodnje omogočali ohranjanje socialne vzdržnosti pokojninskega sistema, SD obljublja, da bo proučil obstoječi sistem davčnih olajšav tako, da bi te bile relativno višje pri nižjih bruto plačah in relativno nižje pri visokih bruto plačah. Takšna zasnova sistema bi pozitivno vplivala na doseganje zadostne višine pokojnine iz obeh stebrov, saj bodo tisti z nižjimi plačami glede na svoj osebni dohodek lahko varčevali relativno več kot tisti z višjimi plačami.

Zdravstvo
Stranka bi obseg financiranja javnega zdravstva povečala na devet odstotkov BDP-ja in zmanjšala delež zasebnih sredstev za zdravstveno varstvo. SD je prepričan, da Slovenija potrebuje zdravstveno reformo, ki bi med drugim prinesla enake možnosti zdravstvenega varstva za vse državljane, enako dostopnost do vseh zdravstvenih storitev, univerzalnost in solidarno zagotavljanje sredstev. Predlaga oprostitev doplačil socialno ogroženih, čakalna doba za pregled pri specialistu pa mora pasti pod manj kot mesec dni. SD meni, da je treba preprečiti mešanje zasebnega in javnega izvajanja zdravstvenih storitev.

Alternativni vladni program socialnih demokratov

Mediji
Za Socialne demokrate sta dva temeljna pogoja za svobodo in avtonomijo medijev neodvisnost in profesionalna kompetentnost novinarjev in urednikov na osnovi urejenega socialnega statusa in mocna civilna družba, ki mora imeti odlocilen vpliv na programske vsebine javnih medijev. Da bi to dosegli, mora država odigrati vlogo izvrševalca in garanta javnega interesa, ki se mora izoblikovati v dialogu med vsemi akterji v javni sferi. Mediji ne morejo in ne smejo biti poligon politične samovolje vladajoče elite ali pomagalo interesom kapitala, piše v programu SD-ja.

Državna uprava
Število zaposlenih v javni upravi se načeloma ne sme več povečevati, vodilna mesta, nadzorni odbori in fumkcija v javnih zavodih pa ne smejo več predstavljati dela volilnega plena. Treba je omejiti možnost političnega vpliva na nižje uradništvo, poslanska funkcija pa mora postati nezdružljiva s funkcijo župana in predsednika pokrajine.

Pravosodje
SD se zavzema za izbolšanje materialne položaja sodišč in sodnikov, saj menio, da ta strošek ni tako velik, da ga država ne bi zmogla. Socialni demokrati se zavzemajo za institucionalno mocnejše sodstvo, ki bo samo in ob podpori izvršilne in zakonodajne oblasti oblikovalo in izvedlo potrebne ukrepe.

Obramba in zunanja politika
SD meni, da je treba razvijati in spodbujati domačo obrambno industrijo, novo opremo za vojsko pa kupovati racionalno in varčno. Vojaške inštruktorje, ki so trenutno v Iraku, je treba poklicati domov. Na področju zunanje politike je treba veliko pozornosti posvetiti reševanju še vedno odprtih vprašanj v odnosih s sosedami. Med temi je najbolj pereče vprašanje odnos z Republiko Hrvaško, zlasti zaradi nerešenega vprašanja določitve meje na kopnem in na morju. Izhodišče za urejanje tega vprašanja je dogovor med obema vladama (Brioni 2005) o spoštovanju stanja na dan 25. junija 1991. Glede vprašanj spornih delov meje med državama bo SD še naprej proučeval različne možnosti za pravičnejšo in trajno rešitev s pomočjo tretjega.

Želimo si, da bi ljudje ta vladni program sprejeli kot dodaten motiv in navdih, da nam zaupajo mandat za sestavo vlade, ki bo odgovorna za uveljavitev naših programskih načrtov.

Borut Pahor v uvodu v Alternativni vladni program SD-ja