Vrhovno državno tožilko Vlasto Nussdorfer je SD predlagal kot kandidatko za notranjo ministrico. Foto: MMC RTV SLO
Vrhovno državno tožilko Vlasto Nussdorfer je SD predlagal kot kandidatko za notranjo ministrico. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič
Predavatelj na fakulteti za družbene vede in popdredsednik SD-ja je predlagan za šolskega ministra. Foto: MMC RTV SLO
Pahor zbral ministrske kandidate

Kandidate, med njimi je sicer le sedem članov stranke, je Pahor označil za kompetentne in ugledne strokovnjake, ki razmišljajo s svojo glavo.

Kandidat za ministra za javno upravo je Bojan Bugarič, ministrica za delo bi bila Andreja Črnak Meglič, kot kandidata za vodjo resorja brez listince za usklajevanje področij financ, gospodarstva in sociale pa so izbrali Mitjo Gasparija.

Za mesto ministrstva za razvoj in lokalno samoupravo (ministrstvo bi nastalo iz sedanjih dveh) predlagajo Andreja Horvata, ministrstvo za obrambo bi vodila Ljubica Jelušič.

Ekonomist Franci Križanič naj bi bil minister za finance, vodenje gospodarskega ministrstva pa bi prevzel Robert Ličen. Mesto ministrstva za okolje bi prevzel Franc Lobnik. Igorja Lukšiča so predvideli za mesto ministra za šolstvo, Vlasta Nussdorfer pa naj bi postala notranja ministrica.

Po predlogu Socialnih demokratov bi kmetijsko ministrstvo vodil Milan Pogačnik, kulturno ministrstvo pa Mitja Rotovnik. Ivan Svetlik bi prevzel vodenje visokošolskega ministrstva, Ciril Štokelj pa zunanjega ministrstva. Lojzeta Udeta so predvideli za pravosodnega ministra, Patricka Vlačiča pa prometnega. Božidar Voljč naj bi postal minister za zdravje.

Virant: Razočaranje in Pahorjeva nekvalificiranost
Pri SDS-u so predstavitev SD-jeve ekipe ocenili kot dobro potezo, saj bodo volivci le tako lahko primerjali obe, dodajajo pa, da je izbira zanimiva, saj je v njej nekaj ljudi, s katerimi je sodelovala tudi aktualna vlada. Gregor Virant: "Precejšnje razočaranje, glede na pomp bi pričakovali sanjsko moštvo." Za Pahorja pa poslanski kandidat SDS-a ter minister za javno upravo ocenjuje, da nima ustreznih referenc za opravljanje funkcije predsednika vlade.

Pahor zbral ministrske kandidate