Proti revščini se je treba bojevati z izboljšanjem plačnega sistema, ki bo omogočil dostojno življenje, so prepričani v SD-ju Foto: MMC RTV SLO
Proti revščini se je treba bojevati z izboljšanjem plačnega sistema, ki bo omogočil dostojno življenje, so prepričani v SD-ju Foto: MMC RTV SLO
Prag tveganja za revščino, izražen v dohodku, je v letu 2005 znašal 466 evrov na mesec, kar pomeni, da je pod njenim pragom živelo 234.000 ljudi. Foto: RTV SLO

Stranka opozarja na veliko razliko med statistično določeno stopnjo revščine in uradno mejo revščine, saj naj bi nevladne organizacije opozarjale, da je tistih, ki potrebujejo pomoč, vedno več.

Stopnja tveganja revščine je v letu 2005 znašala 11,7 odstotka, kar pomeni, da je pod njenim pragom živelo 234.000 ljudi. Prag tveganja za revščino, izražen v dohodku, je v letu 2005 znašal 466 evrov na mesec, za gospodinjstvo, v katerem živijo dva odrasla in dva otroka, pa 978 evrov na mesec.

Uradni prag revščine v Sloveniji predstavlja minimalni dohodek, ki znaša 213 evrov za odraslo osebo, za drugo odraslo osebo v gospodinjstvu pa 70 odstotkov tega zneska in za otroke 30 odstotkov. Tako je razlika med uradno mejo revščine, ki je tista, pri kateri z denarno socialno pomočjo pomaga država, in statistično določeno mejo velika, meni svetovalka predsednika SD-ja za delo, družino in socialne zadeve Andreja Črnak Meglič.

Poslanka SD-ja Majda Potrata je zagotovila, da zagovarjajo tak plačni sistem, s katerim bi delo omogočilo dostojno preživetje in ne le "vegetacijo". Vse več ljudi namreč prejema tako nizke dohodke, da sebi in družinam ne morejo zagotoviti ustrezne socialne varnosti.

SD: Zaposlenim delež dobička
SD zato predlaga spremembo dohodkovne politike, ki bi zagotovila ustrezno raven minimalne in izhodiščne plače in omogočila sodelovanje zaposlenih pri delitvi dobička, poleg tega pa je treba delojemalcem zagotoviti dosledno pravno zaščito, delodajalce, ki pravice iz delovnega razmerja kršijo, pa ustrezno kaznovati.